Dział poświęcony harm reduction – metodom mającym na celu złagodzenie negatywnych konsekwencji zażywania środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 212 / 64 / 0
Opor przy podawaniu/brak krwi przy probie aspiracji wystepuje rowniez gdy wylot igly dotyka scianki zyly,
Czesto wystarczy cofnac igle przy delikatnie odciagnietym tloczku dopoki krew nie wplynie swobodnie do pompki i strzal jest do uratowania, ale przy krotkich iglach tego za bardzo nie widze. Podobnie jesli przy zyle z tendencja do uciekania, igla wejdzie rownolegle obok niej, dluzsza idzie spokojnie przekosic i wejdzie jeszcze w swiatlo zyly.
  • 61 / 10 / 3
28 marca 2025DobryWujas pisze:
09 marca 2025oooizneb pisze:
Waliłam kilka razy w kabel od lutego, czy te blizny po wkłuciach mogą zostać do końca życia? Czy się zagoją? Bo trochę moje ręce są dość... przekute
Oczywiście, że tak. To jest jak każda blizna. Mam takich trochę. Ale że też mam sporo innych i generalnie mam słabość do blizn to mi się osobiście podobają.

Aha, to że w kontrolce jest krew to nie oznacza, że podajesz w żyłę. Lepszym wyznacznikiem jest 'opór' a raczej jego brak przy podawaniu. Tak jakbyś wylewała towar ze strzykawki. Podanie podskórne inaczej czuć podając.
Inaczej, nie umiałam sprecyzować to w słowa ale czułam tak jak ty opisujesz, nie było oporu żadnego i leciała krew. Po prostu było czuć że to i.v. + w większości przypadków pomagały mi osoby bardziej doświadczone w temacie więc załapałam jak się to robi.
Czekałam na jej reakcję. Powiedziała: „Jules bez dragów jest tu potwornie nudno”. Wtedy zrobiło mi się jej bardzo żal

Masz jakąś sprawę? Napisz na oooizneb@hyperreal.email bądź na czacie

:liść: :wino: :papieros: :kreska: :strzykawka:
  • 1322 / 217 / 0
Mój dorobek wygląda tak że sensowną, dużą żyłę mam tylko jedną na nodze, ostatnią taką która była od zawsze. Niedawno obok niej na kolanie pojawiła się nowa, to pewnie kwestia wieku. Jest ogromna, bardzo szeroka i gruba i pojawia się zwłaszcza po pracy. Rzecz w tym że jest ona bardzo cienka i czuję że bardzo szybko zniknie jeśli się za nią zabiorę, miałem już takie "tymczasowe" nabrzmiałe żyły które po kilku wkłuciach znikały. Będę starał się jej nie tykać i użyć tej starej obok, oraz żeby odpoczęła kilku bardzo małych które są jeszcze widoczne w okolicy stóp.
  • 2792 / 360 / 0
28 marca 2025DobryWujas pisze:
@sclero2014
Myślałem kiedyś nad tą metodą podawania. Jednak najczęściej ruch który wykonywałem podpinając strzykawkę był na tyle duży, że wypadałem/przebijałem żyłę. :(
Spokojnie to trzeba delikatnie bardzo robić ale idzie dojść do wprawy uwierz ;) . Ja praktycznie od początku przygody z i.v tak robie nigdy nie kulem sie ze mialem igle w strzykawce
  • 1 / / 0
28 marca 2025sclero2014 pisze:
ja pierw kuje samą igła i dopiero jak w kontrolce pojawia sie krew to podłączam pompke i podaję
A po co w ten sposób?
  • 630 / 147 / 0
Prawdopodobnie dlatego by uniknąć zafałszowania kontrolki przez mikronaczynie. Też jak krew zaczyna lecieć z igły to masz 100% pewności że jesteś w żyle. No problem z tym co ja pisałem wyżej. Metoda bardzo dobra jak się ma zegarmistrzowsko spokojne ręce. Ja do tych osób nie należę.

@alelota
  • 1322 / 217 / 0
Ja tam żeby mieć pewność że jestem w żyle zaciągam tłoczek i jeśli idzie dobrze krew to pociągam za spust. Spokojnych i szczególnie sprawnych dłoni nie mam więc i wtedy zdarza się podać poza żyłą, tym bardziej jeśli sesja trwa dłużej. Ale podpiąć strzykawkę do zainstalowanej igły to spierdolił bym 9/10.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
GIS ostrzega przed nową niebezpieczną substancją narkotyczną

W 2024 roku odnotowano kilka przypadków zgonów, w których w materiale biologicznym wykryto substancję pod nazwą N-etylonorpentedron (NEP). Przypadki śmierci związane były z użyciem wyłącznie NEP lub w skojarzeniu z innymi substancjami działającymi na ośrodkowy układ nerwowy.

Jak marihuana wpływa na słuchanie muzyki?

Bardziej wyraziste brzmienie, wyostrzona jakość słuchania, głębia i do tego metafizyczne doznania. Konopie indyjskie i muzyka zdają się tworzyć świetne połączenie. Dlaczego tak jest?

Badania nad psylocybiną – co już wiemy, a co jeszcze musimy odkryć?

Psylocybina to substancja psychoaktywna występująca naturalnie w niektórych gatunkach grzybów, nazywanych potocznie „grzybami halucynogennymi”. Jej właściwości psychoaktywne są znane ludzkości od setek, a może i tysięcy lat, jednak dopiero od niedawna nauka intensywnie zajmuje się badaniem jej potencjalnych zastosowań terapeutycznych. Co już wiemy na temat psylocybiny, a jakie kwestie pozostają jeszcze do odkrycia?