02 sierpnia 2023Wariat99 pisze: Panowie prawda to, że gdy połączy się MPH z alkoholem to także alkohol metylowy powstaje?
Dzięki Bogu, że tutaj to przeczytałem, bo bym oślepnął.
Jednak przeżyłem i nie oślepłem :D
Ta odwodnienie czy podniesiona temperatura była niezła, ale to też może działanie endorfin podczas chlania.
Poszło razem 5 piw i 100mg MPH.
Tylko czy było warto? Raczej nie, bo nie jest to mix jakoś mega zajebisty.
08 sierpnia 2023Mefistofeles1945 pisze: Nie powinno się łączyć alkoholu z metylofenidatem bo wtedy można mieć zapaść.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2862580/
MPH ma masę molową 233 g/mol
alkohol metylowy: 32 g/mol
To ile tego metanolu może powstać przy transestryfikacji ? 15%
To ze 100 mg MPH powstanie 15 mg alkoholu metylowego, dawka śmiertelna to 30 000 mg.
To są śmieszne nieszkodliwe ilości.
Dodatkowo nie cały MPH ulegnie transestryfikacji.
A co najważniejsze etanol jest odtrutką dla alkoholu metylowego. Więc całkowicie zostanie on zneutralizowany.
@KapitanAizen
Oj to przepraszam, edit nie powoduje zapaści coś musiałem poknocić.
alkohol lepiej przed czy po?
Mocno to szkodliwe?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/otwarcie-punktow-sprzedazy-marihuany-1038x1038.png)
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/p06p0z0v.jpg)
Ekstaza i ekstaza: jak patrzyliśmy i patrzymy na narkotyki
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/mozg-jointy-1000.png)
„Tysiąc jointów później” – co naprawdę dzieje się z mózgiem stałego palacza marihuany?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/piana.jpg)
Zagadka stabilności piwnej piany rozwiązana. To postęp w wielu dziedzinach nauki
Piękna stabilna piana to jeden z elementów piwa, którego poszukują miłośnicy tego napoju. Niestety, często spotyka ich zawód. Tworząca się podczas nalewania pianka błyskawicznie znika, zanim zdążymy wziąć pierwszy łyk. Są jednak rodzaje piwa, szczególnie piwa belgijskie, na których pianka jest wyjątkowo stabilna. Naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu, pracujący pod kierunkiem profesora Jana Vermanta, odkryli właśnie sekret długotrwałego utrzymywania się piany na piwie. Poznanie tej tajemnicy zajęło 7 długich lat badań.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/niemcycrack.jpg)
Narkotyki. Nie trzeba dealera, młodzi kupują przez internet
Narkotyki są coraz mocniejsze i coraz łatwiej dostępne, alarmuje pełnomocnik rządu Niemiec ds. uzależnień.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/bartoszyce_0.jpg)
Jechał pijany na terapię i wpadł prosto na patrol
Poranki bywają trudne, szczególnie gdy w organizmie wciąż krąży wczorajszy alkohol. W Bartoszycach w piątek 22 sierpnia policjantki ruchu drogowego zatrzymały rowerzystę.