Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 65 / 7 / 0
20 marca 2025Walas pisze:
Dziekuje za wypowiedzi.Mam zmieniana dawke na 20 mg plus dostalem Lorafen 2.5 nie wiem jak to dziala ale sie zobaczy...Miesiac pociagne i zobacze czy te 20 mg cos dadza oby:)
Wiesz ,że wpierdalasz się w benzoj?z tego ciezko wyjsc. Na lęki i bezsenność jest mnóstwo innych ,nie uzelazniających leków. Psychiatra masz zajebistego ;)
  • 15 / 1 / 0
RobertoSS np jakie? po to biore Esci bo ponoc nie uzaleznia..z snem nie mam problemow.A Benzo to troche znam i nigdy nie przekroczylem dawki leczniczej.czyt.1-2 mg.Zdaje sobie sprawe ze to uzaleznia duzo sie naczytalem na ten temat ale przy ssri nie bez powodu chyba przepisuja benzo na te skutki uboczne prege mam.ale ona mnie jakos upija w malych dawkach jakos mi nie podchodzi:)
https://hyperreal_upp
  • 5 / / 0
Czy escitalopram zmniejsza ilosc noradrenaliny w organizmie ? Wiem ze obniza poziom dopaminy ale nwm jak z NA.

Wie ktoś cos na ten temat?
  • 149 / 58 / 0
@Houseman91 nie tyle zmniejsza poziom noradrenaliny w organizmie, co zmniejsza aktywność neuronów noradrenergicznych.
  • 145 / 21 / 0
Jaki to ma wpływ na samopoczucie?
  • 149 / 58 / 0
@kropka855 nie da się odpowiedzieć na to pytanie jednoznacznie bo co osoba to trochę inaczej "skonfigurowany" układ nerwowy, a OUN to sieć naczyń połączonych - aktywacja jednego receptora czy jego blokada może mieć wpływ na kilka innych neurotransmiterów. Stąd tak różne reakcje na te same leki, no i też nie należy zapominać o tym, że każdy ma swoją własną, unikatową osobowość, temperament itd.
  • 5 / / 0
Dzieki za odp.

Czyli trzeba testować na sobie.
Z tego co gdzies wyczytalem to kortyzol sie podnosi po esci.

A co myslicie zeby brac esci ale malutkie dawki powiedzmy 1,25mg / dzien?
Biorac pod uwage okupacje SERT to jakies kilkanascie procent sie uzyska napewno jak nie lepiej przy codziennym podaniu a znowu tak mala dawka nie powinna powodowac zalewu serotoniny i takiej zmuły.

Dobrze rozumuje?
  • 149 / 58 / 0
@Houseman91 wątpię, żeby to dało jakiś efekt. Działanie SSRI opiera się nie tyle na "zalewaniu" mózgu serotoniną, co na zmianach adaptacyjnych w OUN a do tego trzeba te ~80% SERT wysycić. Jeśli już to ja bym najniżej celował w 5mg, niby nie dawka terapeutyczna ale spotykałem się z wpisami w necie że tyle niektórym wystarcza. Natomiast nie widziałem żeby ktokolwiek brał jeszcze mniej i miał z tego jakiekolwiek korzyści.
  • 5 / / 0
Jeszcze pytanie bo widze ze w temacie jestes. Kilka razy wzialem male ilosci tego leku i czasem mialem taki jakby to nazwać - stan umyslu ze moglbym komus zrobic krzywde np bliskim. Nie bylo to jakos nachalne ale troche mnie to niepokoilo. Albo takie odczucie jakbym był zamkniety w swoim ciele, jakby w jakimś kombinezonie coś w tym rodzaju.
Czy takie cos moze z czasem minac ?
Kiedys po serttralinie w dawce 25mg na drugi dzień tez mialem takie dziwne mysli ze moglbym sobie zrobic kuku.
I nwm moze ssri nie dla mnie.
Dodam że mam GAD czyli zab. lękowe uogolnione bez atakow paniki.
  • 149 / 58 / 0
@Houseman91 generalnie na początku tak do 2-4 tyg na SSRI mogą się włączyć najróżniejsze skutki uboczne i ten czas na adaptację nie zawsze bywa lekki, często wręcz przeciwnie. Większość tych skutków ubocznych mija z czasem, ale szczerze to nigdy nie spotkałem się z takim czymś jak opisujesz więc nie wiem za bardzo co konkretnego doradzić. Zdarzają się przypadki w których SSRI wzmagają agresję, powodują psychozy, manie czy nawet prowadzą do prób samobójczych więc trzeba do takich myśli podchodzić z dużą ostrożnością. Ale jeśli nie są jakieś bardzo nasilone to ja bym mimo wszystko spróbował, zaczynając od bardzo małej dawki i obserwując reakcję organizmu.
ODPOWIEDZ
Newsy
Medyczna marihuana a prawo jazdy: Pacjenci w pułapce przepisów

Pacjenci stosujący konopie medyczne wciąż narażeni są na poważne konsekwencje prawne, mimo że działają zgodnie z zaleceniami lekarzy. Brak przepisów rozróżniających marihuanę medyczną od rekreacyjnej oraz niejasne regulacje dotyczące dopuszczalnych poziomów THC we krwi mogą skutkować postawieniem zarzutów karnych czy utratą prawa jazdy. Czy Ministerstwo Zdrowia planuje jakieś zmiany w tym zakresie?

Profesor znów za kratami. Spec od narkotyków zwany także Chemikiem zatrzymany w Skarżysku

Na pięć lat trafi za kraty 73-letni mężczyzna w półświatku znany niegdyś jako Chemik lub Profesor czyli człowiek wielokrotnie notowany za przestępstwa narkotykowe, między innymi za wyprodukowanie na początku lat 2000 w laboratorium w Bliżynie dziesiątek tysięcy tabletek ecstasy.

1,3 tony kokainy przejęte dzięki współpracy służb z Polski, Hiszpanii i Francji

Efektem działań CBŚP, francuskiej Służby Celnej i hiszpańskiej Policji Narodowej, we współpracy z Europolem, było przejęcie ogromnej ilości kokainy na terenie Francji i Hiszpanii, która docelowo miała trafić na czarny rynek Niemiec, Polski, Niderlandów i Wielkiej Brytanii. W ramach działań skontrolowano dwie ciężarówki z Polski i zatrzymano polskiego obywatela.