Z-drugs – substancje wykazujące powinowactwo do receptora benzodiazepinowego, nie dzielące jednak podobieństwa strukturalnego z benzodiazepinami. Przykłady to zolpidem, lub zopiklon.
ODPOWIEDZ
  • 264 / 67 / 0
@Nickusiak Po tych 10 latach masz jakieś uboki w ciagu dnia? spadek nastroju, lęki czy coś? czy zero. W sumie sam jak redukowałem z 50mg do 15mg, to samej redukcji prawie nie czułem, tylko zauważyłem że zolpi to dosyć wredna menda i parę dni ten efekt odcięcia ładuje się mocno, potem 1-2 dni czuje go tak fałszywie :D coś jakby wybredność samej substancji
  • 53 / 14 / 0
@drakan9
Nigdy nie był to dla mnie środek na gorszy nastrój lub lęk, więc nie łączę tego z 0-1, za to był/jest do stłumienia overthinking’u na koniec dnia.
  • 3 / / 0
@Nickusiak A próbowałaś redukować jeszcze mniejszymi dawkami niż po pół tabletki?

Zbyt gwałtowne schodzenie może wywołać właśnie taki efekt jak odpisujesz. Wrzucisz więcej niż zwykle bo masz frustrację że nie działa.
  • 53 / 14 / 0
@Sylwiana zolpidem jest dzielny na pol. Miałabym problem dzielenia go na np 8 sztuk. Chociaż inny lekarz podpowiedział to samo. Schodzenie co dwa tygodnie co 1/4 tabletki
  • 3 / / 0
@Nickusiak Wiem że na pół, ale przy drobnych manipulacjach można przeciąć ostrym nożem na 1/4. Musiałabyś poćwiczyć na innych neutralnych tabletkach. Najgorzej jest schodzić po przymusem z dnia na dzień to jest koszmar. Ale to co Ci podpowiada lekarz to chyba komfortowa opcja. Daj znać jak Ci to wychodzi. Życzę Ci wytrwałości😉

Jeszcze coś dopowiem. Nie wiem czy wiesz ale zolpidem powinnaś przyjmować na pusty żołądek, jakieś 2-3 godziny po ostatnim lekkim posiłku. Wtedy zadziała najbardziej efektywnie. Na ulotce niby napisane że posiłki nie wpływają na wchłanianie i to pewnie prawda, ale na sam efekt uzyskania senności już tak.
Ostatnio zmieniony 04 stycznia 2025 przez Sylwiana, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 2416 / 492 / 0
@Nickusiak Można rozdrobnić i odmierzać na wadze bez bawienia się w mniej lub bardziej dokładne dzielenie nożem.
23 grudnia 2024SerioSergio pisze:
Twoim podstawowym błędem poznawczym jest myśl, że nie należysz do tych ludzi których masz za gówno do utylizacji.
https://youtu.be/HU5p8b3ozVM
  • 64 / 2 / 0
Szczerze mam do was większe zaufanie niz do lekarzy. Proszę, odpowiedzcie. Mam stwierdzone zaburzenia osobowości (bordera), a tym samym depresję, lęki itd. Biore dużo leków-bupropion, sertraline, Pregabaline, ketrel i propranolol. Jestem po wielu, wielu terapiach (w tym dwóch odwykach od benzo). Otóż od dziecka mam napady paniki, które obecnie występują u mnie średnio co drugi wieczór, czasem w ciągu dnia zbyt emocjonalnie coś potraktuje i znowu są ataki. Prawda jest taka, że dopiero po wzięciu leku typu zolpidem czy któreś benzo - jestem w stanie spokojnie oceniać różne sytuacje, dyskutować z ludźmi bez ulegania nadmiernym emocjom (np.rozmowy o religii - ważny dla mnie temat). Czy naprawdę nie ma dla mnie innego lekarstwa tylko co chwile mam sięgać po rzeczy typu benzo? Bo naprawdę terapeutyzowalam się w sumie jakieś 20 lat z moich 35. Rzygam już tym. I lekami od psychiatrów też. Po prostu mam dość.
  • 3416 / 565 / 1
@zduszonyszept jeśli bardziej ufasz obcym ludziom z forum niż lekarzowi- w pierwszym kroku zgłosić się do psychiatry.

Jeśli lubisz gadać o Bogu i religii równie dobrze możesz sobie zarzucić kwasa albo innych psychodelików czy empatogenów
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
  • 35 / 5 / 0
@zduszonyszept Ile tego zolpidemu bierzesz? Zastanawia mnie Twoja diagnoza i to, co poszło nie tak, że obecnie przyjmujesz tak dużo leków. Rozumiem, że próbujesz siebie poskładać i przy tych próbach rozpadasz się jeszcze bardziej. Benzo ten rozpad i dysregulację nasili, choć na chwilę przynosi ulgę. Blisko mi do pierwszej myśli Retrowirusa. Co do drugiej - z wrzucaniem kolejnych rzeczy się wstrzymaj.
  • 64 / 2 / 0
Przecież leczę się u psychiatrów od lat. Problem w tym, że nie pomagają. Nie wrzucam zolpidemu czy benzo obecnie - dziś wyjątkowo wzięłam tabsa zolpidemu od babci, póki co połówkę, i nagle się okazało, że umiem się dystansować do swoich emocji i nie reagować impulsywnie. A czy leków biorę dużo - no to akurat nie moja decyzja, tylko właśnie tych których polecacie - specjalistów. Nie chce leczyć się benzo. Pytam, czy może przychodzi Wam do głowy coś, co można z tym zrobić. Może jakaś zmiana neuroleptyku na inny itd. Niestety ataki paniki mam co się wieczór.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
"Myślałem, że to dobry żart. Jestem głupi". Kieran Culkin o tym, co zrobił koledze

Kieran Culkin w rozmowie z "Guardianem" opowiedział historię sprzed lat, gdy podmienił rekwizytowego jointa na prawdziwego z marihuaną. I patrzył, jak nieświadomy niczego Mark Ruffalo zaciąga się nim na scenie podczas premierowego przedstawienia. "Myślałem, że to dobry żart. Jestem głupi" - przyznał po fakcie Culkin.

Cios w kibolski narkobiznes. Boss Psycho Fans oskarżony

Psycho Fans, gang kibolskiej bojówki Ruchu Chorzów, obracał setkami kilogramów narkotyków o wartości milionów złotych. Wkrótce jeden z bossów tej bandy Łukasz L. ps. Lucky stanie przed katowickim sądem oskarżony o handel 10 kilogramami marihuany. To pokłosie wyjaśnień pewnego skruszonego, na bazie których oskarżono już między innymi bossów „Pruszkowa” oraz szczecińskiego półświatka.

Z synem i córką produkowała mefedron

Mieszkanka Poręby Radlnej pod Tarnowem razem z synem miała prowadzić przydomową wytwórnię narkotyków. Prokuratura ustaliła, że kiedy mężczyzna trafił do więzienia, w "rodzinnym biznesie" zastąpiła go siostra. Teraz cała trójka - a razem z nią siedem innych osób - usłyszała wyroki.