Dyskusja o głównym alkaloidzie opium, oraz jego półsyntetycznej pochodnej.
Więcej informacji: Morfina w Narkopedii [H]yperreala,Heroina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 125 / 22 / 0
@nieczulosc histamina wspomniana przez Kolegę wyżej to jedno, ale nieprzyjemność mogła być wynikiem omyłkowej iniekcji dotętniczej (niestety też znane z doświadczenia - objawy jak opisane, nie zawsze jest to ból w zaopatrywanej przez te naczynie kończynie). Czy nie było to przypadkiem podanie w pachwinę? W tym miejscu żyła, arteria i nerw leżą blisko siebie i o takie niepowodzenia najłatwiej...
"mojej wolności dowodem błąd"
  • 18 / 2 / 0
@Caputmortuum1 Nie było to w pachwinę, ale objawy faktycznie podobne do podania dotętnicznego, niestety też znane z doświadczenia. Teraz to było podanie dożylne, dlatego mnie zastanowiło, że organizm zareagował w tak podobny sposób (ale w nieco mniejszym stopniu). Być może ty i kolega wyżej macie racje z wyrzutem histaminy i z jakiegoś powodu był tak silny. Strzał czyściutki.
  • 125 / 22 / 0
@nieczulosc Czyli, jak to w życiu bywa, pozostają tylko domysły:) Na swoim nędznym przykładzie zauważyłem, że po troszkę dłuższej (jak na trwający ciąg) przerwie - zazwyczaj po pierwszym strzale w danym dniu - wyrzut histaminy jest większy, można tłumaczyć to odbudowanym zapasem. Być może nie tylko był to pierwszy strzał ale dzień, dwa przed Twoim wypadkiem przyjęłaś pokarmy bogate w histydynę - z tego aminokwasu powstaje histamina - jeszcze z innych możliwości przychodzących do głowy. Tak czy inaczej, wypada życzyć, żeby więcej się nie powtórzyło. Ehh, roztwór z 2 x mst200+MPH (medikinet 10) poprawiony po niespełna półgodzinie 2 x mst200+1/2 wspomnianej białej tabletki "robią" dobry ranek, a był czas, że pilnowałem dozy z 1/2 mst 200...
"mojej wolności dowodem błąd"
  • 6 / / 0
Czy tolerka na morfinę rośnie tak szybko, jak na tramadol?
Wzięłam trampka 225 po 2 tyg przerwy i było fajnie. Potem po 3 dniach 500 mg i nie poczułam nic.
  • 2744 / 351 / 0
Niestety tolerka na każde opio rośnie w zastraszającym tempie .. a z własnego doświadczenia zauważyłem że im silniejsze opio tym tolerka rośnie szybciej
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Białostocki sąd podwyższył karę mężczyźnie oskarżonemu o przemyt z Hiszpanii 40 kg marihuany

Sąd Apelacyjny w Białymstoku podwyższył we wtorek (3.12) do sześciu lat i miesiąca więzienia wyrok dla oskarżonego o przemyt z Hiszpanii do Polski 40 kg marihuany; narkotyki ukryto w specjalnej skrytce samochodu. Sąd częściowo uwzględnił apelację prokuratury. Wyrok jest prawomocny.

Spektakularna akcja na Atlantyku. Przejęto 4 tony kokainy

Funkcjonariusze policji portugalskiej i hiszpańskiej przejęli w sobotę na Atlantyku prawie 4 tony kokainy. Narkotyki były transportowane statkiem z Wenezueli do Europy. 10 członków załogi zostało zatrzymanych.

Petru chce kompromisu ws. depenalizacji marihuany. Centrum Przeciwdziałania Uzależnieniom ostrzega

Parlamentarny Zespół ds. Depenalizacji Marihuany spotyka się w czwartek z przedstawicielami stowarzyszenia Wolne Konopie. Wiceszef zespołu, Ryszard Petru powiedział, że chce wypracować akceptowalne społecznie rozwiązanie. Z kolei Krajowe Centrum Przeciwdziałania Uzależnieniom ostrzega, że THC "niesie wiele zagrożeń dla zdrowia".