Dodatkowo dodam, że cały czas CeZ grzebie przy tym, bo mi dzisiaj przy rzeczach totalnie nie związanych z wystawianiem recept, P1 sypało ostrzeżeniami z dupy xD i rzeczy/dokumenty tworzone dokładnie w ten sam sposób co wcześniej i wcześniej ostrzeżenia nie wyskakiwały, a teraz abstrakcyjne ostrzeżenia pt. "niezgodność imienia lub nazwiska z wykazem centralnego rejestru usługobiorców", bo dzisiaj przez 1,5h próbowałam dojść o chooy im chodzi. Doszłam, ale to nieważne dla tematu. Także stawiam, że to nie koniec zmian.
wczorajkrzychv pisze: Effulgent teraz nie ma, ale wprowadzili taki obowiązek już rok temu w sierpniu 2023
To się robi coraz bardziej chore. Wygląda to tak jakby do końca roku każdy lekarz aptekarz pielegniarz dentysta weterynarz czy czlowiek ktory raz sie minal na ulicy z kims ze sluzby zdrowia mial pelny wglad do historii kazdego pacjenta kliknieciem i jeszcze z wymaganiem zeby to sprawdzal bo inaczej system zablokuje.
Ciekawa sprawa nie powiem biorąc pod uwagę narzekanie na biurokrację NFZ od 100 lat, samo sprawdzanie tych systemów zajmie cały czas wizyty.
wczorajWolf_Ghost pisze:TAK i to od dawna, teraz wprowadzili że każdy lekarz może sprawdzić twoje IKP na specyficzne recepty np narkotyczne (m.in benzo).wczorajKurak111 pisze: mój rodzinny widzi wszystkie recki od każdego
wczorajWolf_Ghost pisze:TAK i to od dawna, teraz wprowadzili że każdy lekarz może sprawdzić twoje IKP na specyficzne recepty np narkotyczne (m.in benzo).wczorajKurak111 pisze: mój rodzinny widzi wszystkie recki od każdego
Czegoś takiego, że na specyficzne recepty każdy lekarz może sprawdzić nie wyczytałem na pacjent.gov.pl
https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/przez ... do-zdrowia
Nie rozumiem tego stwierdzenia:
"Obecnie jest tak, że każdy lekarz ma dostęp do informacji, które sam wpisywał."
Gdzie wypisywał? jakich informacji? o co tu k chodzi?
11 listopada 2024Kopo123 pisze: @Alenn
Czy przypadkiem imię tego lekarza nie zaczyna sie na E?
Ja jestem w tej samej sytuacji, pissne od 4 lat.
Zostalem kompletnie sam. Pisalem chyba do wszystkich na zn, i kaza spierdalac.
Piękny efekt nowelizacji. Lekarze zastraszeni, wtracani do aresztow a chorzy zostaka bez lekow.
Nawet jebanej palexii nie chcą przepisać ktlra nie jest objęta obostrzeniami.
I tak - mam wskazania medyczne.
Mieszkam.na prowincji, najbliższą plb 120km.
Poz boi si3 pisac taki3 leki.
Dostałem zasaiadczenie wprawdzie ale mogę sobie nim podetrzeć dupe
Mam już dość.
Nic tylko obserwować wzrost zgonow zwiazanych heroiną.
Dziękujemy rzadzacym!
to co oni odjebali to jest po prostu jakis jeden wielki zart xD
przeciez przez to wszystko ludzie zaczna korzystac z tych kurwisynow co sprzedaje paki oxow czy mst po 1200zl bo oni maja i beda mieli dostep a kurwa ludzie z dukumentacja juz nie
tak wiec no, pieknie zwalczaja przestepczosc zorganizowana handlujaca lekami, podbijaja im tylko sprzedaz
CHLEW OSRANY GOWNEM PIERDOLONY JEBANY PARODIA KURWA PANSTWA XD
wczorajEffulgent pisze:Mój anestezjolog na NFZ mi mówił w lipcu tego roku, że ten obowiązek wprowadzili i bardzo szybko go anulowano, przez to co się działo, że niby niektórzy pacjenci nie dostawali leków i była nagonka medialna, bo nawet osoby, którym nie udostępnialiśmy IKP miały przez jakiś czas dostęp. Więc ostatecznie podobno unieważniono ten obowiązek. Czy ktoś jeszcze obeznany może to potwierdzić? W praktyce część lekarzy tego wymagała, część nie.wczorajkrzychv pisze: Effulgent teraz nie ma, ale wprowadzili taki obowiązek już rok temu w sierpniu 2023
doslownie minelo pare dni i to wycofali w pizdu
@Lotnik69 a niby czemu? potrzebowales recepty bedac na zwolnieniu, byla sytuacja ze psychiatra wystawiajacy zwolnienie nie byl dostepny z jakiegos powodu to wziales recke od innego (nie wiem czemu od niego nie wziales recki ale pewnie on nie chcial ci juz pisac ale staryyy sie nie buuuj xD)
AHA i nie ma czegos takiego ze jak nie zrealizujecie recepty na lek to bedziecie miec problemy, toz to absurd by byl i nie jest to moje pierdolenie tylko tak jest po prostu
Problem z fentanylem nas nie ominie i sami sobie z nim nie poradzimy…
Nowe Światło na Marihuanę: Badania potwierdzają jej rolę w walce z uzależnieniami.
"Nalokson ratuje życie uzależnionych od opioidów. Zwiększmy dostępność jak najszybciej" [WYWIAD]
Terapia psylocybiną jako wsparcie w leczeniu jadłowstrętu psychicznego – pierwsze wyniki przełomowe
W przełomowym badaniu naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego (UCSD) przedstawili analizę i szczegóły badania opublikowanego w Nature Medicine, które ukazało wpływ terapii psylocybiną na osoby z jadłowstrętem psychicznym. W nowym artykule przeglądowym opublikowanym w czasopiśmie Psychedelics autorzy pierwotnego badania oferują „szczegółowy wgląd w wyniki, opierając się na danych jakościowych z półustrukturyzowanych wywiadów, szerokich opinii i rozmów z uczestnikami oraz ich subiektywnych interpretacjach wzorców danych.” Ten przegląd ujawnia zarówno obiecujące wyniki, jak i istotne ograniczenia, które mogą kształtować przyszłe podejścia terapeutyczne.
28-letnia lekarka zatrzymana. Wystawiała recepty na fentanyl pacjentom, których nie badała
Zatrzymano młodą lekarkę, która miała bez problemu wystawiać recepty między innymi na fentanyl, i to pacjentom, których nawet nie badała. Od 7 listopada niektórych środków nie można już sobie załatwić w receptomacie.
Nowe substancje na liście narkotykowej - projekt trafił do opiniowania
Szybkie tempo pojawiania się na rynku nowych narkotyków, które są coraz częściej substancjami o ostrej toksyczności, oraz ich łatwa dostępność w internecie - to główne powody, dla których zaistniała konieczność uzupełnienia listy substancji psychoaktywnych i nowelizacji rozporządzenia w sprawie wykazu substancji psychotropowych, środków odurzających oraz nowych substancji psychoaktywnych. Projekt trafił właśnie do opiniowania.