Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
Zablokowany
  • 18 / 1 / 0
ostatnio t.j. 2msc temu zamawiałem od lekarza JP 1 opakowanie alpry. jaka jest szansa, że teraz przepiszę mi kolejne 1mg opakowanie? dodam, że kiedyś byłem iuż leczony u prywaciarza stwierdzony zespół lęku uogólnionego lekarz pierwszego kontaktu również wypisywał mi alprę. myślicie, że to nie za krótki czas na następną reckę? pozdrawiam wszystkich którym wyschły źródełka ;D
  • 633 / 154 / 0
Kluczem jest to, jak zdefiniowana prawnie ma być taka wizyta.
Medialna papka, nie jest tożsama z zapisem w dzienniku ustaw.
  • 403 / 157 / 0
@kurczakswiezy fragment artykułu na ten temat w załącznikach.
Całości nie wrzucę bo jest to dostępne tylko dla profesjonalistów na stronie medycyny praktycznej i nawet jak wrzucę link to i tak go nie otworzycie jak nie macie konta z uprawnieniami.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 429 / 36 / 1
05 lipca 2024kurczakswiezy pisze:
Kluczem jest to, jak zdefiniowana prawnie ma być taka wizyta.
Prawdopodobnie receptę na opioidy i inne narkotyczne otrzymasz tylko przy wizycie stacjonarnej.
Na pewno przepis, który uniemożliwi sprzedawanie opioidów przez receptomaty, czyli mówiąc inaczej wystawianie tej recepty w trakcie teleporady, wprowadzamy i będę chciała te przepisy mieć gotowe do końca tego miesiąca na pewno
  • 53 / 14 / 0
Po 3 latach takich form spotkań z lekarzem to są na pewno dwa krotki w tył.swoja droga już wracając do samych teleporad - duży odsetek lekarzy straci część zarobków. Bo umówmy się, lekarze „normalne” wizyty prowadzą też zdalnie z innych miast niż pacjenci
  • 403 / 157 / 0
@Nickusiak, nie powiedziałabym, że duża część straci. Stracą receptomaty (a o to głównie chodzi). Same telewizyty też nie zostaną całkowicie wycofane, tylko możliwość wystawiania na nich niektórych recept. Jak ktoś rzeczywiście będzie potrzebował lekarza/recepty, to i tak do niego pojedzie.
Telewizyty były wygodne i ludzie się przyzwyczaili do tej wygody, ale umówmy się, że poprzez telewizytę nie idzie zbadać pacjenta i ocenić jego stanu.
Jedyne osoby które rzeczywiście stracą, to te kombinujące. Dla mnie to osobiście nic nie zmieni, mimo że w swoim mieście mam tylko lekarza rodzinnego. Magik od psychodropsów przyjmuje 60 km ode mnie i i tak jeżdżę do niego, mimo, że oczywiście telewizyty też uznaje, ortopedę mam 300km od siebie i też jeżdżę ;)
  • 59 / 17 / 0
Tak czytam i czytam w projekcie , co ma się zmienić od sierpnia, to właściwie nic z punktu widzenia "nadużywających". Lekarze po prostu nie będą wystawiać recept rocznych, bo będzie z tym galimatias, tylko na 3 miesiące. Z lekami z grup RPw też coś tam ma być, ale to nie ma, jak dla mnie większego znaczenia. Poprawcie mnie proszę, jeżeli czegoś nie rozumiem z tym systemem P1, który przecież już teraz działa. Przeczytałam też, że zacznie to działać od 20 lipca.
  • 149 / 8 / 0
Zmieni się bardzo dużo.
Nie będzie można uzyskać recepty na leki psychotropowe benzo, opio,
Etc. Poprzez strony oferujące usługi wystawiania e-recept.
Lekarze będą bali się wystawiać te leki nawet poprzez wizytę stacjonarną z uwagi na konsekwencje
  • 39 / 10 / 0
Czyli do konca sierpnia ma jeszce dogorywac jako taka normalnosc a potem jeden wielki ban? Slabo to widze... Ja na przyklad mam tak rozwalone plecy po kilku opracjach ze bywa ze nie moge sie ruszyc z dnia na dzien, czasami podczas podrozy sluzbowej, doslownie mam paraliz prawej czesci i nawet do toalety na czworaka. Taka e-wizyta pomagala uzyskac recepte i po tygodniu-dwoch kuracji tramadolem, dotrzec do lekarza. Teraz bede w du.. A ja to nic, jest mnostwo ludzi w gorszych sytuacjach. Zostanie albo karetka albo... chyba nic wiecej...
  • 59 / 17 / 0
Przeczytałem teraz wywiad z Leszczyną i rzeczywiście nie będzie łatwo, a ogólnie nie będzie można zdalnie psychotropów. Jest też opinia NIL, która walczy o niezrównywanie receptomatów z wizytą zdalną. Ale wieszczę, że od 20 lipca, czy tam 1. sierpnia znowu się narobi szum medialny i ogólnie burdel. Wielu ludzi jest teraz pacjentami lekarzy przez kamerki z innych miast. Dla takich "pepidówek" to wybawienie. Zobaczymy ... No powiedzmy raz w roku mógłby taki pacjent się pokazać stacjonarnie i się wysilić na dojechanie do lekarza, żeby się pokazać i żeby lekarz live go ocenił i wypytał co i jak.
Zablokowany
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Narkopandemia w Niemczech. Umiera coraz więcej młodych ludzi

Liczba zgonów spowodowanych zażywaniem narkotyków utrzymuje się w Niemczech na wysokim poziomie. W ubiegłym roku 2137 osób zmarło z powodu konsumpcji narkotyków. To o 90 niż rok wcześniej – przekazał Hendrik Streeck, pełnomocnik niemieckiego rządu ds. uzależnień i narkotyków.

Największa europejska imprezownia tonie. Karetki błagają o pomoc – jeżdżą tylko do nocnych klubów

Ibiza – symbol beztroskiej zabawy, dźwięków techno i drinków za 25 euro – pęka w szwach. Ale, co ciekawe, nie z powodu tłumu turystów. Pęka system ratownictwa medycznego. Jak podaje lokalny związek zawodowy służby zdrowia, nawet jedna trzecia wszystkich interwencji karetek dotyczy klubów nocnych, gdzie dochodzi do… „bad tripów” po wiadomych zakazanych używkach.

CBŚP z Łodzi zlikwidowało dwa laboratoria syntetycznych narkotyków

Zgarnęli klofedron o wartości ponad 25 mln PLN.