Dział, w którym omawiane są konkretne kondycje, oraz ich wpływ na i współzależności z efektami środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 34 / 15 / 0
Wiem że hype nie zastąpi lekarza, ale od blisko roku borykam się z dziwną niedogodnością. Nieregularnie wykonuję nagłe niekontrolowane ruchy głową, trochę jak pies który otrzepuje się z wody. Średnio raz na dwa/trzy dni taki tik łapie mnie z zaskoczenia i trochę mnie to niepokoi. Miał ktoś może styczność z czymś podobnym?
  • 1 / / 0
Sam zacząłem niecały rok temu cos takiego zauważać u siebie, teraz juz sam nie wiem czy na to nie zwracam uwagi czy poprostu ustało. Dodam że zażywam "krzyształ" nie czesciej niz raz w tygodniu, zazwyczaj co 2.
  • 327 / 98 / 2
Może to head twitch response %-D
  • 1298 / 258 / 0
Illicit drugs

Movement disorders secondary to illicit drugs are usually acute and self-limiting,4,21 but can occasionally be life-threatening (Table 2). Cocaine blocks dopamine reuptake thereby increasing dopaminergic drive. Amphetamines cause more widespread catecholaminergic stimulation, but chronic use results in dopamine depletion, and is possibly associated with nigral damage.22 3,4-methylenedioxymethamphetamine (MDMA) is known to cause parkinsonism and a syndrome similar to serotonin syndrome.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6478951/

czyli od amfy 👉 niedobor dopaminy (chyba wynikajacy paradoksalnie z jej wcześniejszej zbyt dużej ilości, podanej z zewnątrz)
od kryształu/MDMA 👉 mini zespół serotoninowy wywołujący pseudoparkinsonizm (odwracalny ofc, nie spowodowany starością wg mnie)

albo po prostu leci jakiś dobry bicik w tle
  • 919 / 264 / 2
@hubii myślę, że chodzi wyłącznie o jakiś dobry bicik w tle do którego aż sama buja się bania %-D
a tak poważnie to miałem podobnie od stricte niedoboru dopaminy i przerodziło się aż do zespołu pozapiramidowego którego nikomu nie życzę i było to właśnie po srogim ciągu na amfie. z fartem

edit: przypomniałem sobie betaketoniarzy którzy ostro lecą z tematem i mają identycznie, pytanie od czego, czy to od samych wypranych neuroprzekaźników czy od zanieczyszczeń znajdujących się w danych specyfikach, bo jak ktoś mi mówi, że jego kryształ jest czysty
Spoiler:
to mnie skręca w środku.
Wspomóż edycję narkopedii - https://narkopedia.org/
"Narkotyki to syf i mega biznes czaisz? ktoś żyje z Ciebie i Twoich ziomali"
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Mikrodawki LSD raczej nie leczą ADHD [BADANIE]

Mikrodawki LSD nie okazały się skuteczniejsze od placebo w leczeniu ADHD – informuje pismo „JAMA Psychiatry”.

Nocna prohibicja coraz bliżej. Decyzja w rękach radnych

W porządku czwartkowej sesji Rady Miasta Gdańska znalazł się projekt uchwały wprowadzającej nocną prohibicję w całym mieście. Zakaz sprzedaży alkoholu miałby obowiązywać w godzinach 22-6 w sklepach i na stacjach benzynowych, jednak nie obejmuje on lokali gastronomicznych, takich jak restauracje, puby czy bary.

Alkohol w Sejmie to patologia, nad którą niektórzy z nas przeszli do porządku dziennego

Nasze oburzenie od lat wzbudza fakt przychodzenia posłów na salę sejmową pod wpływem alkoholu (a także innych środków odurzających). Tego typu ze wszech miar patologiczna sytuacja jest o tyle dziwna, że w oczywisty sposób koliduje nie tylko z ustawą o wychowaniu w trzeźwości, ale także z podstawowymi zasadami przyzwoitości, które jednak często nie dotyczą niektórych posłów, którzy lubią sobie zajrzeć do kieliszka podczas swojej pracy.