05 września 2023Wikkman pisze: Przeszukuję forum od dłuższego czasu ale w końcu zapytam. Przy powrocie z Holandii myśle o przewozie do Polski trufli. Nie dużo, z 2 lub 3 opakowania. Wracam małym busem i słyszałem że na granicy Holandia-Niemcy są częste kontrole. Czy jest duża szansa że będą kontrolować bagaże z psami? Czy w ogóle psy mogą wyczuć trufle? Chce ocenić ryzyko czy w ogóle warto czy próbować gdzieś zdobyć w Polsce nawet zwykłe grzybki. Ewentualnie w jaki sposób przewozić towar żeby zminimalizować ryzyko? Osobny bagaż i brak przyznawania się do niego to wystarczająca opcja? W końcu wydaje mi się że taki pies na spokojnie wyczuje do kogo należy bagaż.
Z resztą często wracałem w różnych pojazdach z NL do PL i mam jakieś zdanie na ten temat, które raczej wyklucza wykrycie dwóch paczek trufli! Raz natknąłem się na niemieckich policjantów z psem, zaraz za granicą NL/DE...zioło na pewno przypał, lecz czy trufle...?! Moim zdaniem nie.
Zamówiłem coś z NL (Poczta Global Express). Od 14 dni jest w sortowni w NL, czy to normalne?
Niby list ekspresowy idzie do 3 dni (info z ich strony), a tu się zablokował.
Rozumiem, ze list zwykły idzie miesiąc, ale rejestrowany?
Ostatnim razem szło 8 dni.
23 września 2023SernikBezRodzynek pisze: Cześć. Mam pytanie do kolegów i koleżanek mieszkających w Holandii i znających dobrze zawartość tutejszych (niderlandzkich) aptek. trawa to niestety nie moja bajka i mam bad tripy. W Polsce piłem syrop Thicodin z kodeina, który był bez recepty. Czy w Holandii w aptece znajdę coś podobnego? Bez recepty naturalnie.
Zamierzam się wybrać z żoną na weekend do Amsterdamu. Czytam tutaj, że ciężko z dobrym koksem z ulicy, a i wpierdol można dostać. Wymyśliłem, że możnaby zamówić z DM na adres hotelu odpowiednio wcześniej tak żeby już sobie czekało na nasze przybycie. Uprzedzić oczywiście hotel, że przesyłka nadejdzie i żeby trzymali. Czy próbował ktoś takiego rozwiązania? Jest ryzyko przypału? Jeśli tak to co za to grozi? Z góry dzięki za fachowe odpowiedzi.
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
Alkohol wciąż na czele uzależnień w Holandii
Alkohol pozostaje najczęstszą przyczyną leczenia uzależnień w Holandii i odpowiada za 43 procent wszystkich przypadków terapii. Tak wynika z najnowszych danych krajowego systemu monitorowania problemów związanych z alkoholem i narkotykami za 2025 rok.
Największa taka operacja w historii Chile. Przejęto 100 ton narkotyków
Władze Chile poinformowały w poniedziałek o przejęciu rekordowej ilości ponad 100 ton narkotyków, głównie kokainy i ketaminy. Ukryte były w transportach drewna, które miały popłynąć między innymi do USA i Europy - przekazały miejscowe media.
My palimy nasze rośliny, wy palicie nasze pieniądze! 13 godzin policyjnego etatu za pyłek marihuany
Wydawało Wam się, że państwo racjonalnie zarządza Waszymi podatkami? No to usiądźcie wygodnie. Komenda Powiatowa Policji w Głogowie właśnie przysłała Wolnym Konopiom kolejną odpowiedź w trybie dostępu do informacji publicznej, która czarno na białym pokazuje, jak wygląda „wojna z narkotykami” w lokalnym wydaniu za 0,06g marihuany.