Pochodna kwasu gamma-aminomasłowego, o działaniu podobnym do modulatorów GABA (lecz nie działająca w ten sposób).
Więcej informacji: Pregabalina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 348 / 264 / 0
@Siwyelo pregaba jest głównie lekiem przeciwpadaczkowym ale co ważne, jest wypisywana na np. bóle neuropatyczne, nerwów itp więc pregaba jest jak najbardziej ok w twoim przypadku. Co do efektu przeciwlękowego - polecam poradnik by misspill na temat pregabaliny, ale w dużym skrócie oddziałowuje niebezpośrednio na układ GABA (wiem wiem że upraszczam, ale sam osobnik tak chciał) a układ ten odpowiada między innymi za padaczke czy zaburzenia lękowe. Psychiatrzy mówią że potrzeba min dwóch tygodni na rozwinięcie się efektu przeciwlękowego, ale to bzdura - możesz brać doraźnie, tylko nie oczekuj efektu z bomby. To bardziej ma przeciwdziałać fizycznemu lękowi i troche mniej temu psychicznemu. Miej jednak na uwadze że tolerancja na ten specyfik rośnie bardzo szybko a in większa dawka tym lepsze efekty, ale i uboki oraz ryzko reakcji paradoksalnej w postaci padaczki, choc zdarza sie to bardzo rzadko. Polecam brać od 300 mg do 600 mg jak już przywykniesz.
null
  • 72 / 4 / 0
@GABAhater o dzięki, spróbuję poszukać tego poradnika później, ogólnie to nie mam w planach się tym uwalać tylko brać doraźnie no ale różnie to już w życiu bywa a kojarzysz może czy interakcja z jakimś z leków który wymieniłem w wiadomości wyżej jest szczególnie niebezpieczna ? Pytam bo kiedyś będąc na dosyć wysokiej dawce SSRI najadłem się tramadolu podczas bólu pleców kompletnie nie zdając sobie sprawy, że połączenie tych dwóch leków może wywołać zespół serotoninowy dlatego wolałbym być już tym razem ostrożniejszy 😁
Uwaga! Użytkownik Siwyelo nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 348 / 264 / 0
Nie znam tego udocośtam więc się nie wypowiem, polecam stronę link do strony do sprawdzania interakcji między lekami, ale tramadol obniża próg drgawkowy więc pregaba nie jest najlepszym pomysłem, choć w tak małej dawce raczej nie powinno być problemu.
null
  • 4930 / 859 / 0
@Siwyelo uważaj na mixowanie pregabaliny z tramadolem, może wywołać atak epilepsji, tyczy się to głównie wyższych dawek obu, jeśli będziesz bral lecznicze dawki na bol to powinno być ok ale mimo wszystko zachowaj ostrożność i w dany dzień albo prega albo tramadol. A lekarz może przepisał Ci pregabaline bo procz właściwości przeciwlekowych leczy się nią też bóle neuropatyczne.
  • 72 / 4 / 0
@serotoninowy
Ogólnie zalecenia mam takie, że jeżeli po tramadolu i reszcie tych leków mi jakoś w miarę nie przejdzie to mam ładować pregabaline, trampka mam 100 i myślę, że jedna tabletka dziennie to będzie max ale podejrzewam, że będę brał to naprzemiennie ewentualnie
Uwaga! Użytkownik Siwyelo nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4930 / 859 / 0
No pilnuj się z tym połączeniem tramalu i pregi, bo już kilku userow donosiło o tym że spotkał ich atak epilepsji po tym mixie.
  • 72 / 4 / 0
A po jakim czasie będzie już bezpiecznie wziąć tramal albo pręgę w sensie na zmianę ? Jak np jednego dnia wezmę tramal o 10 rano to następnego dnia mogę wziąć pręgę o 10 i na odwrót ? W sensie czy 24h to już bezpieczny czas czy może to być dłużej w organizmie ?
  • 4930 / 859 / 0
Pregabalina ma okres półtrwania 8-12h a tramal 6h, więc po 24h będziesz miał połowę dawki pregy w organizmie mniej więcej, jak nie brałeś nigdy pregi to 150mg będzie odpowiednia dawka i myślę że śmiało możesz brac tramal na drugi dzień i powinno być wszystko w porządku. I odwrotnie.
  • 58 / 14 / 0
@Siwyelo możesz spokojnie brać pregabę na przemian czy w kombinacji z tramalem. Tak samo Sirdalud (tutaj jedynie zacznij od pół tabletki, bo Tizanidyna to relaxant mięśni o wykątkowo sedacyjnym profilu działania).
W razie pytań nt. diagnozy oraz farmakoterapii, chętnie podejmę dyskusję na PW.
  • 1 / / 0
Hej,
Mam pytanie. Choruję na nerwice lękową i biorę prege. Brałam rożne SSRI,SNRI, ale nie nie pomagało, tylko prega. Problem w tym, że szybko tolerka wzrasta i już nie działa na mnie. Musiałabym zrobic z miesiac-dwa przerwy, ale nie moge sobie teraz na to pozwolic.
Czy jest jakis lek, ktory dziala podobnie do niej? I co mozna brac doraznie na sen?
Nie bralam benzo, ale zastanwiam sie na tym, chociaz u mnie jest to lęk uogolniony, wiec czukam czegos co moge brac na stale zeby czuc ciagle dzialanie.
Slyszalam i Baclofenie, ale nie probowalam tego. Jaki jest najlepszy odpowiednik tego (konkretny preparat) bez recepty?

Z gory dzieki
ODPOWIEDZ
Newsy
Młoda kobieta znalazła portfel z narkotykami

Młoda mieszkanka Pisza przekazała policji znaleziony portfel, w którym oprócz dokumentów i gotówki znajdowały się narkotyki. Dzięki jej reakcji funkcjonariusze szybko ustalili właściciela zguby i zabezpieczyli kolejne środki odurzające

Marihuana ukryta w grze planszowej. Paczkę przechwyciła Krajowa Administracja Skarbowa

Funkcjonariusze śląskiej Krajowej Administracji Skarbowej (KAS) udaremnili próbę przemytu marihuany do Polski. Narkotyki ukryto w nietypowy sposób – wewnątrz popularnej gry planszowej. Do wykrycia trefnej przesyłki przyczynił się pies służbowy Kodi.

65% Amerykanów popiera legalizację marihuany na poziomie federalnym

Analiza sondażu Emerson College Polling (sierpień 2025).