Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 65 / 3 / 0
Mam pytanie i czy to możliwe. Szukam leku który zwiększy mi serotoninę i dopamine. Już pisałam kilka postów nie będę się rozpisywać. Byłam w szpitalu 2 razy. Za 2 ponieważ sulpiryd spowodował zespół neuroleptyczny później brintelix zrobił to samo... Mam 1 raz w życiu depresję wcześniej typowy GAD z napadami paniki. Na reddit kilka osób pisało że mikro dawki 2-5mg pomoglo im właśnie z motywacja depresja trochę z lękami. Wiem że po normalnej dawce min10-20mg wystąpi u mnie ZZN bo wciąż mam depresję ale ktoś mądry mógłby się wypowiedzieć czy taka dawka zablokuje te receptory 5ht2c i wlasnie dopamina wzrośnie? Może stąd ten efekt? Wiadomo że przy wysokich dawkach to już będzie typowa serotonina i raczej mało dopaminy. Nie mam pojęcia jak podnieść i to i to lekami. Próbowałam już chyba wszystko tzn gdyby nie ta dopamina to pewnie fluo albo brintelix byłyby ok.
  • 501 / 18 / 0
@Anszuaa03 Na czym Ci zalezy ? Bo fluo co by nie było odhamowuje dopamine w korze przed czołowej.
  • 65 / 3 / 0
@PeTek89 zalezy mi na dopamine i serotonine. Rozumiesz nigdy nie miałam. Problemów z dopamina zawsze było jej wręcz za dużo i noradrenaliny. Kiedyś olanzapina plus duloksetyna wyciągnęły mnie z ciężkiego GADu z atakami paniki. Teraz neuroleptyki i nawet antydepresanty wywołują zespół neuroleptyczny lekarze nie umieją mi pomóc bo leku stricte na dopamine w sumie nie ma ani sdri. Więc szukam jakieś kombinacji. I tak myślę czy ta mała dawka fluo właśnie by nie zadziałała na dopamine i delikatnie na serotoninę. Jest kilka osób na tym reddit co stosowało mikrodawki kilka lat nawet. Ale nie mieli w sumie takiego problemu jak ja. Mam fluo w domu ale boję się stosować po tym co przeszłam w szpitalu. Wiadomo zawsze mogę odstawić jak coś zacznie się dziać. A ja to w sumie czuje bo jak spada dopamina to rosną mi leukocyty co jest 1 objawem w ZZN i bolą mnie węzły chłonne w pachwinach. Byłam w szpitalu z tym ale oni mieli to w dupie. Myślisz że ta micro dawka coś pomoże na dopamine zablokuje 5ht2c? Może o to chodzi z tą mała dawka? Podeślę link
https://www.reddit.com/r/Nootropics/com ... are_button
Tutaj drugi
https://www.reddit.com/r/Nootropics/com ... are_button
Więc są osoby co te mikro dawki. Pomagają i podnosza libido? No to chyba musi być jakieś dopaminowe działanie?
Ostatnio zmieniony 12 listopada 2022 przez Anszuaa03, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 102 / 17 / 0
@Anszuaa03 Jeżeli już to próbuj raczej z sertraliną a nie z fluo, to sertra w maks dawce 200mg działa ponoć również na dopamine.
  • 501 / 18 / 0
@Anszuaa03
To próbuj z sertraliną ale nie gwarantuje Ci , że zadziała bo może mulić . Ja jak brałem pierwszy raz to juz 100 mg działało na dope ale to było za mocne.
  • 37 / 1 / 0
Witam. Leczę się na nerwicę lękową. Obecnie od jakichś dwóch lat biorę 30mg duloksetyny, ale powoduje ona u mnie wyjątkową senność i totalne lenistwo. Chciałbym spróbować fluoksetyny - czy to dobry pomysł? Czy można "przeskoczyć" z jednego leku na drugi z dnia na dzień?
  • 78 / 3 / 0
Rano biorę nalt, ashwagandę i żeń szeń. Dziś dopisano mi fluo 20mg do brania rano. Gryzie się to? Wiem, że dziurawiec jest zakazany (a dziś rano odebrałem paczkę z dziurawcem heh).
  • 5 / / 0
01 kwietnia 2015Ricah pisze:
alkohol zaburza wydzielanie serotoniny - spieprzy Ci sie efekt leczenia. Bardzo czesto efekt maleje do zera przy piciu, takze lepiej sobie odpusc.
Z mich informacji medycznych wyczytałem że picie alkoholu przy fluoksetynie powoduje większe zatrucie alkoholowe, ale potęguje działanie fluoksetyny, więc są plusy i minusy tej sytuacji…
  • 4954 / 865 / 0
Nie sądzę żeby tak było i że alkohol będzie wzmacniał fluoksetyne, prędzej bym się spodziewał tego że po prostu Ci spierdoli kuracje i tyle, co przy SSRI i alko jest normą.
  • 3 / 1 / 0
alkohol nie to że potęguje działanie medyczne, co często potęguje (albo zwiększa szansę na) efekty uboczne fluoksetyny. I nie tylko jej, ale ogólnie wielu antydepresantów. I podobnie w drugą stronę, efekty uboczne alkoholu mogą stać się silniejsze. To są cechy silnie osobnicze, może się skończyć po prostu na lekko zwiększonym otumanieniu, ale może dolecieć aż do zezgonowania, a z drugiej strony mogą dojść także rozmaite efekty specjalne z palety "bardzo rzadko" fluoksetyny.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Aresztowania za marihuanę w USA – raport FBI zaskakuje liczbami

Mimo postępów w legalizacji, aresztowania za marihuanę w USA nie ustają. Sprawdź, co naprawdę pokazują najnowsze dane FBI.

15 lat niechcianych badań. A teraz nowa rewolucja w psychiatrii

Specjalista z Wielkiej Brytanii nie ma wątpliwości, że jesteśmy świadkami nowej rewolucji w psychiatrii. Psychodeliki, jak psylocybina i MDMA, zdobywają coraz większe zainteresowanie naukowców w leczeniu depresji i innych zaburzeń psychicznych.

Niemowlę pod wpływem kokainy. Szokujące odkrycie na terenie ogródków działkowych

Krakowscy policjanci od dłuższego czasu rozpracowywali grupy wyłudzające pieniądze od starszych osób metodą "na legendę". Przestępcy podszywali się pod funkcjonariuszy lub pracowników instytucji publicznych, by zdobyć zaufanie swoich ofiar.