Pochodne dwuazepiny, które produkowane są jako preparaty lecznicze.
Zablokowany
  • 554 / 138 / 0
@Dzialkus nie ma interakcji, między tymi lekami.
  • 348 / 264 / 0
28 września 2022Dzialkus pisze:
Biorę od lekarza 100mg sertraliny i myślałem o xanaxie rekleacyjnie. Są co do tego jakies przeciwskazania, albo ma ktoś jakies porady?
Z antydepresantem, jakim jest wymieniona przez ciebie sertralina (w PL przykładowo marka Asentra, z ang Zoloft), nie ma żadnych przeciwwskazań do brania Xanaxu. Ba, na początku leczenia, bezodiazepiny są wskazane, gdyż początkowo większość antydepresantów paradoksalnie zwiększa lęki / depresję. Co do stosowania "rekreacyjnego" - to zależy, czy masz skłonność do uzależnień oraz od szeregu innych czynników. Jednak wiedz, że skutki odstawienne są porównywalne a nawet gorsze od opioidów. Tak uzależniająca substancja nie powinna być stosowana rekreacyjnie, bo "euforia" bezodiazepin sama w sobie nie istnieje. Użytkownicy którzy tak twierdzą mają na myśli racze fakt, iż Xanax nie "stymuluje" bezpośrednio wytwarzania dopaminy, ponieważ nie wiąże się bezpośrednio z receptorami GABA, które wpływają na wytwarzanie dopaminy. Zamiast tego neuroinhibicyjne właściwości Xanaxu omijają mechanizmy sprzężenia zwrotnego, mające na celu opóźnienie produkcji dopaminy, co ostatecznie powoduje zwiększenie jej poziomu. Oznacza to, że w praktyce "euforia" o której wszyscy mówią to raczej połączenie zwiększenia poziomu dopaminy i fakt, iż jedną tabletką możemy usunąć (tymczasowo) ataki paniki czy lęk uogólniony buduje nawyk i w efekcie uzależnienie (a, i sam fakt zmniejszenia stressu powoduje naturalny wzrost dopaminy, co też może skutkować "mini euforią").
TL;DR Nie ma przeciwwskazań, ale stosowanie Xanax'u rekreacyjnie raczej mija się z celem, bo tolerancja i uzależnienie rośnie bardzo szybko (dla osób które są zestressowane / mają ataki paniki / GAD itd), a dla zdrowych osób "zamulanie się" tylko po to żeby ryzykować skutkami odstawiennymi - meh. Na twoim miejscu stosowałbym Xanax doraźnie przez pierwsze tygodnie kuracji antydepresantami + połączył to z terapią i zmianą stylu życia. Oczywiście pojedyncze wyskoki krzywdy ci nie zrobią, ale to igranie z ogniem a rekreacyjnie już lepszy jest chociażby zolpidem czy opioidy (ale to nie ma nic wspólnego z leczeniem).
null
  • 5 / 1 / 0
Cześć! Jestem dziennikarką i przygotowuję reportaż o przypadkach uzależnienia od xanaxu (i lekow zawierających benzodiazepiny). Czy ktoś spośród Was przechodził lub przechodzi przez uzależnienie od tej substancji i mógłby podzielić się ze mną swoimi doświadczeniami
(oczywiście anonimowo, wiadomości prywatnej)? Byłabym ogromnie wdzięczna.
N.

Przeniesiono do wątku ogólnego alprazolamu — Catch
  • 3559 / 579 / 1
Rzuć kamieniem a na pewno trafisz w szukanego kandydata ;)
Temat nadużywania benzo i modnego szczególnie na zachodzie xanaxu jest sprany jak wdzięczne levisy 501.
Jak się nazywała ta książka amerykański relaks? czy relaks po amerykańsku?
"Które dragi brać, żeby nie musieć brać żadnych dragów?"

"Rutyna to rzecz zgubna "
  • 5 / 1 / 0
Niestety nie mam aktywnej opcji wysyłania wiadomości (nie mogę do Ciebie napisać na priv) więc wysłałam Ci odpowiedź odnośnie mojego poprzedniego posta na Twój email hyperreala. Zerknij jeśli możesz :)
Pozdrawiam!
Nina
  • 389 / 99 / 4
@Retrowirus Zapewne chodziło Ci o Relaks amerykański Juliusza Strachoty.
Just a perfect day, you made me forget myself
I thought I was someone else, someone good
  • 4894 / 853 / 0
Załatwiłem sobie afobam 1mg, jako ze dawno alpry nie jadłem ciagle tylko klon I rolki to zarzuciłem 2mg. No i efekt taki ze sedacja dużo większą niż po klonie czy rolkach, az właśnie zrobiłem sobie kawę bo ta sedacja jest zbyt mocna najchętniej bym tylko leżał i chillowal a chciałem sobie w coś pograc. Ale to już ostatnie wybryki z benzo bo mam pamięć mocno zjebana przez te parę lat pregi i benzo raz w tygodniu.
Uwaga! Użytkownik F6mGCrx3 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 4 / / 0
Jakie dawki stosujecie aby uniknąć zjazdu i normalnie zasnąć po jednej a czasami dwóch nocach balowania i walenia ? Chodzi oczywiście o xanax.
Balowało się tylko z mef.
Ostatnio zmieniony 31 października 2022 przez Tylkodetox, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 161 / 5 / 0
Witam Mam pytanie od prawie 5 tyg. biore xanax zaczynałem od dawki 1mg roznie na ogol co drugi dzien czasem co 2 lub 3
Potem brałem 1.5mg teraz 2mg działa jak 1.5 i powoli czuje ze juz musze 2.5mg
Boje sie ze sie wjebie nie chce tego juz brac mam to odstawic odrazu calkowicie czy stopniowo wedlug jakiegos schematu?

PS.Zdazyly sie Z 3 tygodnie moze 2 gdy codziennie brałem 1.5mg na lęki społeczne
  • 356 / 98 / 0
Rośnie zjawisko tolerancji i zaczyna się lekkie uzależnienie fizyczne. Przerzuć się na diazepam 10-15 mg, zminimalizujesz skutki odstawienne. Dawkę zmniejszaj o 5 mg, co 1-2 tyg.
Zablokowany
Exception when calling VideoApi->videos_get: (500) Reason: Internal Server Error HTTP response headers: HTTPHeaderDict({'Access-Control-Allow-Credentials': 'true', 'Access-Control-Allow-Origin': '*', 'Access-Control-Expose-Headers': 'Retry-After', 'Alt-Svc': 'h3=":443"; ma=2592000', 'Content-Length': '291', 'Content-Type': 'application/problem+json; charset=utf-8', 'Date': 'Thu, 26 Jun 2025 21:26:09 GMT', 'Etag': 'W/"123-TljUAQ8boCPNg67GD97qdEr8r9I"', 'Server': 'nginx', 'Tk': 'N', 'X-Frame-Options': 'DENY', 'X-Powered-By': 'PeerTube', 'X-Ratelimit-Limit': '50', 'X-Ratelimit-Remaining': '49', 'X-Ratelimit-Reset': '1750973120'}) HTTP response body: {"type":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#section/Errors/SequelizeConnectionAcquireTimeoutError","detail":"Operation timeout","status":500,"docs":"https://docs.joinpeertube.org/api-rest-reference.html#operation/getVideos","code":"SequelizeConnectionAcquireTimeoutError"}
Newsy
Marynarka wojenna Salwadoru skonfiskowała ponad 6 ton kokainy

Prezydent Salwadoru, Nayib Bukele, ogłosił w piątek przejęcie 6,3 tony kokainy i aresztowanie 17 podejrzanych handlarzy narkotyków podczas czterech „bezprecedensowych” operacji marynarki wojennej kraju na Oceanie Spokojnym.

policjanci zabezpieczyli ponad 100 kg kokainy ukrytej w naczepie ciężarówki

Policjanci z Wałcza przejęli ponad 100 kilogramów narkotyków. Nielegalny towar przemycany był w ładunku, w którym były części samochodowe. W związku ze sprawą zatrzymane zostały dwie osoby. Są już po zarzutach i może grozić im nawet 20 lat pozbawienia wolności.

Cudowne "koktajle" i narkotyki. Nieznane oblicze złotej ery Hollywood

Narkotyki, używki i magiczne koktajle, które miały utrzymać największe gwiazdy ekranu w dobrej kondycji, zdolne pracować na planie przez trzy doby bez przerwy, były w Hollywood na porządku dziennym...