10 kwietnia 2022Luk890 pisze: @OdwiertKorzenny
Przymierzam sie do tego specyfiku lub do fluoksetyny, mowimy o najwyzszych dawkach oczywiscie. Czy wenlaflaksyna bardzo splyca emocje??? Masz jakies porownanie do fluoksetyny? Wzialbym wenle bo mam spektrum ADHD ale boje sie ze bede myslal jak robot na niej...
Ma ktos doswiadczenie z tymi obydwoma specyfikami w wysokich dawkach?
Jak bralem sertraline w dawce 200 mg to byla masakra... nienawiedze takiego stanu gdize nie ma emocji i spontanicznosci.
Co do spłaszczania emocjonalnego, to pod tym względem jest OK. Nie spłyca, a przynajmniej u mnie nigdy nie spłycała, wręcz przeciwnie, te dobre niekiedy potrafi podkręcić.
Coś kiedyś czytałem, że stosuję się w jakiś przypadkach przy ADHD, sam za niedługo idę prywatnie o tym podyskutować.
10 kwietnia 2022pauleta1987 pisze: A czy ta potliwosc na wenli przechodzi?
11 kwietnia 2022pauleta1987 pisze: Chciałbym z wenli 150mg przeskoczyć na coś innego nie widzę efektu aktywizujacego I przeciwlekowego może wskoczyłbym na sertraline lub dulokstetyne co radzicie? Nie potrafię funkcjonować z tą sennością. A może tą sennosc jest spowodowana bo biorę od dermatologa na potliwosc ditropan 7.5mg?
Co do leku od dermatologa to zapraszam na Wikipedię, zakładka "działanie psychoaktywne" i o tym też gadaj z lekarzem.
Dziwne bo wiekszosc pisze ze na wenli ma myslenie jak robot...
Ma ktoa porownanie do fluoksetyny w kwestii splycenia emocji? Mam brac antydepresanylt z arypirazolem i reboksetyna...
No widzisz to już jest kwestia indywidualna. To zjawisko myślenia robota również, bo inny będzie się skupiał na działaniu, w skupieniu, będzie realizował swoje obowiązki, zainteresowania w sposób rzetelny i konkretny czerpiąc z tego satysfakcję, a np inny będzie przysłowiowym robotem, który swoje przyziemne sprawy jak np jedzenie, picie, toaleta, leżenie, spanie etc będzie automatycznie robić z obojętnością i emocjonalnym chłodem, byle było zrobione, "na odwal się".
Nikt Ci lepiej nie wytłumaczy, i doradzi niż lekarz po obszernym wywiadzie z Tobą i analizie tego wszystkiego.
A z całego serduszka wierzę, że są lekarze na NFZ, którzy potrafią poświęcić więcej czasu niż 10 minut. Ja akurat nie spotkałem.
Ale lekarz prywatny przeważnie ma podany czas wizyty i koszt.
Akurat ja chodze do lekarza prywatnie i jest ok jednak co do wiadomosci na temat splycenia emocji to ciezko od lekarza cos sie dowiedziec.. przynajmniej ja osobiscie slysze od lekarzy bardziej ogolne i nieprecyzyjne informacje czesto ale ja jestem specyficznym pacjentem...
Musze pogadac z kims kto bral i fluo w najwyzszej dawce i wenlaflaksyne 300 mg...
Co do samej wenli to masz racje jest pomocna w ADHD ale ja juz mam reboksetyne jednak na nia tak samo jak na stymulanty wyrabia sie tolerancja farmakologiczna wiec musze chyba cos dorzucic w celu petencjalizacji dlatego pomyslalem o wenlaflaksynie ktora rownierz oddzialuje na NA tylko powyzej 150 mg. Jednak boje sie tego splaszczenia emocji, ktore na fluo podobno sa mniej zagluszone ;) natomiast jak duza jest roznica miedzy tymi dwoma lekami to nie wiem.
Pozostaje jeszcze kwestia kardiotoksycznosci... oba leki dzialaja na NA czyli zle wplywaja na serce, na rebosketynie mam cisnienie w normie ale jak kiedys bralem wenlaflaksyne 150 mg to cisnienie bylo troszke zawyzone... z drugiej strony ludzie biora np. MPH i wenlaflaksyne i nie narzekaja wie moze da sie takie polaczenie stosowac bezpiecznie tylko co ze splyceniem emocji w ogole jest jakas roznica pomiedzy dawka 300 mg a dawka 150 mg jesli chodzi o splaszczemie afektu?
Ty chcesz zrobić porównanie wenli i fluo, czy mix ?
SNRI z tego co czytam, to rzadziej powodują spłaszczenie, choć fluo ma też pozytywne opinie co do tego efektu ubocznego.
Wiesz co, ja jestem ogromnie przewrażliwiony na punkcie ewentualnych objawów somatycznych ze strony układu krążenia, serce etc. I właśnie co do wenlafaksyny to czytałem bardzo dużo materiałów, badań na temat wpływu jej działania na te rzeczy, i natknąłem się na jakieś pisma, że wenlafaksyna mimo, że potrafi działać mocno na noradrenalinę, to jest to substancja jedna z bezpieczniejszych jeśli o to chodzi.
Nie chciałbym Cię wprowadzić w błąd, bo to było jakieś 2 lata temu, ale ja jestem taki hipochondryk, że raczej coś w tym jest.
A co do połączenia jej z MPH to sam jestem bardzo ciekawy.
Ja chce albo fluo albo wenle nie mowie tu o mixie. Fluo lekko wyhcwytuje serotonine wenla bardziej ale co powoduje wieksse splaszczenie emocji to juz nie wiem...
16 wrz 2023 - fuzja postów x1 - d5
Mam pytanie ile gramów zawiera taka 1tableteczka w kapsułce tabletki 75mg? Mam bardzo straszne koszmary nocne pogrzeby mi się śnią itd który lek może to powodować wenla sulpiryd czy kwetapina?
16 wrz 2023 - fuzja postów x2 - d5
Chciałbym z dawki 150mg wenli zmniejszyc o 37,5 bo na tej dawce nie czułem senności czy wystąpią skutki uboczne?
16 wrz 2023 - fuzja postów x3 - d5
Prosze mi tylko powiedzieć ile ma 1kuleczka mg w kapsułce 150mg i dam spokój na tym forum?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news/klefedronfabrik5.jpg)
Polski narkobiznes zwiększa zasięgi. Czarny rynek domaga się towaru
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/aptekadyzurna.jpg)
Rewolucja w receptach na opioidy przyniosła skutek? Przepisy miały uderzyć w receptomaty
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/3-448290.jpg)
CBŚP uderza w gang powiązany z pseudokibicami. Zabezpieczono ponad 100 kg narkotyków
Policjanci CBŚP z Rzeszowa po raz kolejny uderzyli w zorganizowaną grupę przestępczą wywodzącą się ze środowiska pseudokibiców. W trakcie akcji przeprowadzonej na terenie Rzeszowa zatrzymano dwóch 30-latków, powiązanych z jednym z lokalnych klubów piłkarskich.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/diler_warszawa_15.jpg)
18-latek złapany na gorącym uczynku. W biały dzień sprzedawał narkotyki na ulicy
Bielańscy wywiadowcy zatrzymali dwóch mężczyzn na gorącym uczynku podczas transakcji narkotykowej. 18-latek przekazał 20-latkowi blisko 20 gramów marihuany. W wyniku dalszych działań funkcjonariusze zabezpieczyli przy nim oraz w jego mieszkaniu dodatkowe narkotyki – marihuanę i tabletki zawierające MDMA. Obaj trafili do policyjnej celi. Prokurator zastosował wobec 18-latka środek zapobiegawczy w postaci dozoru policyjnego.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/robert-rutkowski00.jpg)
Terapeuta uzależnień: Zielsko ma konsekwencje w następnym pokoleniu
Na oczach Roberta Rutkowskiego, terapeuty uzależnień, zmieniła się rzeczywistość wokół substancji psychoaktywnych w Polsce. Ekspert opowiedział, co działo się za kulisami tej zmiany. - To miało swoją cenę, która mnie wtedy przeraziła - powiedział wprost.