Dyskusja o głównym alkaloidzie opium, oraz jego półsyntetycznej pochodnej.
Więcej informacji: Morfina w Narkopedii [H]yperreala,Heroina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 222 / 7 / 0
Jak przygotować roztwór z tab.
MST bezpieczny do podania domiesniowego ?

Myślałem o przygotowaniu MST według przepisu dostępnego na forum, ewentualnie przefiltrowac go jeszcze raz a następnie zamknąć w sterylnym vialu.

Ewentualnie moge też użyć filtra 0.2 firmy whatman żeby napewno dobrze oczyścić.

Czy mogę dodać trochę BA (1%) w celu zachowania sterylnosci roztworu (będzie wielokrotnie naciągany z viala)?

Zależy mi na stworzeniu roztworu do bezpiecznego wbijania w mięsień, nawet jeżeli będzie to wychodziło drożej/będą większe straty niż standardowy roztwór do I.V.

Możecie coś poradzic?
  • 222 / 7 / 0
Nie mogę już edytować.

Wiem, że podawanie morfiny z MST domięśniowo nie jest polecane , stąd moje pytanie. Mam nadzieję, że pomoże tutaj filtr whatman.

Zależy mi na odpowiedzi czy do takiego roztworu mogę dodać Benzylowego alkoholu ( 1% wagi roztworu) jak w przypadku roztworów na oleju? W celu zachowania sterylnosci wewnątrz viala.
  • 651 / 63 / 0
Niewiem jak z mst ale z vendala kolega z forum. Robi roztwór do im filtruje to 4 razy i jest si
  • 917 / 235 / 0
@JohnyXXX Mam pytanie dlaczego alkohol benzylowy ? Poprawia rozpuszczalności morfiny w roztworze, czy tylko ma zapewnic sterylność ? czy alkohol etylowy nie byłby lepszy rozwiązaniem.
  • 222 / 7 / 0
@oxy77 niestety obecnie brak dostępu do vendala.

@junkiexl
BA jest używany w aptecznych sterydach na oleju. Ma na celu zachowanie sterylnosci przy wielokrotnym użyciu tej samej fiołki z gumową góra.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.

Marihuana a metabolizm. Naukowcy odkryli zaskakujący wpływ konopi na organizm

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego odkryli, że związki zawarte w konopiach mogą wpływać na wagę i metabolizm w sposób bardziej złożony, niż dotąd przypuszczano. Eksperymenty na myszach sugerują, że za potencjalne korzyści metaboliczne mogą odpowiadać nie tylko THC, ale również inne substancje obecne w marihuanie.

Niebezpieczny proceder na lotniskach. Tak działają przemytnicy narkotyków

Przestępcy znaleźli nowy sposób na przemyt narkotyków, wykorzystując do tego dane nieświadomych pasażerów samolotów. Proceder polegający na podmianie zawieszek bagażowych z nazwiskami klientów linii lotniczych ujawniły kanadyjskie media. O ustaleniach kanadyjskiej stacji CTV News pisze też amerykański serwis podróżniczy Travel + Leisure.