Pierwsza wizyta u mnie trwała godzinę, gdzie opowiadałam o co chodzi, później trwały dosłownie kilkanaście minut, żeby tylko wypisać receptę. Ale jak już ktoś tu pisał, dobrze się przygotować i wypisać wszystkie objawy, żeby na pewno o niczym nie zapomnieć.
Testów raczej żadnych nie dają. Ja test dostałam tylko, gdy zgłaszałam się na oddział w psychiatryku. Prędzej coś takiego u psychologa.
Też poczytaj o różnych lekach, bo psychiatrzy w polsce bardzo lubią wypisywać neuroleptyki na sen, które dla osób bez schizofrenii działają działają koszmarnie, zwłaszcza przy depresji. Dokładnie wypytaj jak działa dany lek, np czy nie obniża dopaminy itd. No i poza lekami ważna będzie terapia, ale to już u psychologa i na NFZ można znaleźć dobrych psychologów, ale musisz się liczyć z tym, że poczekasz sobie kilka miesięcy w kolejce.
Z kolei pierwszy raz z psychiatra był dramatyczny, chaotyczny i skończył się.... Po pierwszym razie. Zmieniłem lekarza bo mnie pierwsza diagnoza ekhem, zdziwiła.
Z drugą jestem do dziś, już dekadę
Ale ogólnie przewinęło się w życiu paru magików i prawie każdy miał w sobie coś... ze swoich pacjentów xD
"Rutyna to rzecz zgubna "
Musi podejść lekarz i być normalny to będzie ok, dodam, że ten lekarz jest na nfz, więc czasem, zdarza się realna pomoc lub jej próba
Druga sprawa, to decyzja czy psychiatra czy psychoterapeuta. Ludzki organizm jest serio silny i potrafi sobie radzić z wieloma rzeczami, a sporo uciążliwych objawów psychicznych ma podłoże psychosomatyczne i nie trzeba leczyć się chemią, a rozwiązywanie konfliktów, praca nad sobą może przynieść wiele korzyści, dlatego jeśli nie byłeś nigdy na terapii, ale takiej, w której nawiązałeś relację z psychoterapeutą, nie oszukiwałeś jego i samego siebie i przynajmniej kilkanaście razy w miarę regularnie uczęszczałeś, to przed wizytą u psychiatry, warto spróbować skorzystać z tej formy pomocy w pierwszej kolejności. Są różne nurty psychoterapeutów, więc też warto poczytać o nich i wybrać odpowiedni według siebie nurt. I też nie zrażać się po pierwszej nieudanej próbie. O terapeucie zwykle można coś powiedzieć dopiero po drugim spotkaniu, bo pierwsze to wywiad i zwykle niewiele konkretów ze strony terapeuty.
Psychoterapeuta absolutnie nie będzie cię diagnozował na lęki, czy nerwice, bo nie ma uprawnień, ale w ostateczności może zasugerować wizytę u psychiatry.
Oczywiście ile ludzi, tyle podejść, więc nie odrzucam opcji, że są przypadki, w których terapeuta nie pomoże, bo pacjent potrzebuje pomocy szybko tu i teraz i może rzeczywiście psychiatra trafi z lekami i dawkami i niemal od ręki problemy zostaną rozwiązane :)
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Psychoaktywny kameleon. Dlaczego marihuana to nie psychodelik?
Nowy sposób rozprowadzania narkotyków w Berlinie. Rodzice muszą być szczególnie ostrożni
Policja w Berlinie wydała ostrzeżenie dotyczące nowego sposobu rozprowadzania narkotyków: kolorowe ulotki z danymi kontaktowymi dealerów wrzucane są bezpośrednio do skrzynek pocztowych razem z saszetką kokainy, haszyszu, ekstazy, marihuany lub innego narkotyku.
CBŚP rozbiło „rodzinny” gang przemytników narkotyków. 12 osób z zarzutami
Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając wspólnie z Prokuraturą Okręgową w Krakowie, rozbili zorganizowaną grupę przestępczą podejrzaną o przemyt znacznych ilości narkotyków z Hiszpanii do Polski oraz ich dalszą dystrybucję. W wyniku skoordynowanej akcji przeprowadzonej na terenie województwa śląskiego i małopolskiego zatrzymano 11 osób, a łącznie zarzuty usłyszało 12 podejrzanych.
Jad ropuch i grzyby halucynogenne. Big Pharma stawia na nowe preparaty
>Giganci rynku farmaceutycznego ruszają z inwestycjami w opracowanie leków bazujących na substancjach halucynogennych. Zielone światło dla nowych medykamentów daje administracja Donalda Trumpa - przekazała stacja CNBC.