Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
Jakie grzyby są Twoim zdaniem najlepsze?
Krajowe łysiczki
967
62%
Krajowe muchomory
104
7%
Importowane (wszystkie wrzucam do jednego wora)
491
31%

Liczba głosów: 1562

ODPOWIEDZ
  • 9 / / 0
Mógłby mi ktoś powiedzieć czy na zdjęciu jest pleśń czy grzybnia? Zacząłem 8 dni temu i od około 3-4 dni wszystko co wyrosło to pare włochatych kulek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 366 / 80 / 0
@SmacznaBulka zdjęcie jest takiej jakości że... :trucizna:
Ale po opisie wnioskuje że jest wszystko dobrze, a te włochate kulki to grzybnia :grzybki: :grzybki: :grzybki:
Możesz jeszcze opisać ile pryskasz i w jaki sposób, ile wietrzysz itp. Dużo to da. :uwaga:
  • 9 / / 0
Pryskam dwa razy po ściance takim psikaczem, wietrze wachlując folie przez 5 sekund.

Trochę się wystraszyłem że to pleśń bo to mój pierwszy gk. Dzięki za odpowiedź.
  • 260 / 22 / 1
Z góry wybaczcie za zadanie pytań, które powtarzały się zapewne kilkaset razy, ale nie mam po prostu czasu na przeglądanie całego wątku od początku. Mianowicie: Po pierwszym zbiorze grybów dalej się wietrzy co jakiś czas i czeka na nowe? Jeśli tak to kiedy grybki przestaną rosnąć? Czy grzybnia z growkita kiedyś umniera? Można dać jej jakoś drugie życie(bez użycia szybkowara)?
  • 1649 / 1032 / 7
@NTM3689

1. Po pierwszym zbiorze grzybów, jeśli urosły z grow kitu: zbierasz wszystko, zalewasz ponownie ciastko, dajesz do lodówki na min. 12h, poczym odlewasz wodę, całość wraca do torby i postępujesz tak jak za pierwszym razem.

2. Ciężko przewidzieć ile flushy wyciągniesz z danego ciastka. Dobrze traktowane obrodzi i do siedmiu razy, przeważnie ma to miejsce z trzy, góra cztery.

3. Grzybnia nie umiera, bardziej nie ma na czym się rozwinąć, gdyż ciastko pełni funkcję pożywki, która się kurczy, jak i w końcu przestanie oddawać to, co jest potrzebne do wzrostu.
Niestety nie da się nic z takim ciastkiem zrobić, jest do wyrzucenia.
Zatem albo inwestujesz w nowy grow kit, albo zbierzesz odciski z grzybów, które już masz i zrobisz ciastko sam, lecz wspominałeś że nie masz dostępu do szybkowaru, a bez tego lipka, Panie.

Przepis na substrat tutaj: prosty-przepis-na-substrat-czyli-samodz ... 70949.html

Możesz zebrać zarodniki sam, albo kupić gotowe i pobawić się od A do Z.
W razie w, chętnie udzielę informacji jak. W Twoim przypadku jednak pozostaje wyrzucić i kupić nowy, jeśli nie zamierzasz się bawić na większą skalę. Prosto i bezpiecznie, gwarancja wzrostu prawie 100%. Jak działasz samemu, a jesteś początkującym, to za rogiem czai się sporo błędów do popełnienia 😉 wymaga czasu i chociaż podstawowej wiedzy, którą notabene na H ciężko znaleźć.
  • 260 / 22 / 1
Dzięki za szybką i wyczerpującą odpowiedź.
Przestudiowałem temat, który podlinkowałaś, ale na razie dam sobie spokój z tym szybkowarem i pokminie coś z ryżem wujka bena %-D
  • 1455 / 596 / 0
Zrobilem substrat z gotowanego brazowego ryzu , zapakowalem do sloikow i wysterylizowalem je 20 min w goracej parze . Po wystygnieciu zaszczepilem . Polowa skisla (przypuszczam za szczelne , pomimo zrobienia kilku dziurek dla wentylacji) , druga polowa w lepszych sloikach nic nie urosla (robione 30.12 czyli juz powinny byc gotowe) . Staly owiniete folia u gory na szafce kuchennej . Ktos doswiadczony podpowie gdzie popelnilem blad ? Za chooya sie grzybnia nie chce rozwinac na tym :alergia:
Życie jest zdrojem rozkoszy; ale tam, gdzie pije zeń motłoch, zatrute są wszystkie studnie.
  • 14 / 1 / 0
Ja to mam takie pytanie jak w mieszkaniu uzyskać temperature 2-4 stopni pod taką hodowlę grzybów? Nie wiem jak stworzyć warunki.
  • 4603 / 2212 / 1
Zimą twórz okno i kup termometr by dostosować przepływ powietrza do potrzeb.

W lecie nie masz na to w praktyce szans. Nawet bardzo silna klimatyzacja nie zejdzie do takiego poziomu. Musisz z mieszkania chłodziarkę zrobić. Jest to po pierwsze nielegalne, a po drugie dużo kosztuje.
  • 1649 / 1032 / 7
23 stycznia 2021UnknownGuy pisze:
Ja to mam takie pytanie jak w mieszkaniu uzyskać temperature 2-4 stopni pod taką hodowlę grzybów? Nie wiem jak stworzyć warunki.
Ale do czego ziomek Ci potrzebna taka temperatura? Chyba do namaczania substratu w lodówce dla szoku termicznego, który potrwa jedną noc.
Coś Ci się chyba pokiełbasiło.
Do fajnego wzrostu potrzebne jest minimum 20° 👀
ODPOWIEDZ
Newsy
Palenie marihuany może drastycznie zwiększać ryzyko astmy. Pojawiły się nowe dowody

Legalna dostępność marihuany to kwestia, o którą w naszym kraju stale się spieramy. Ma zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników. Ostatnio pojawił się jednak nowy argument: okazuje się, że palenie marihuany może drastycznie zwiększać szansę zachorowania na astmę. Dlaczego tak się dzieje?

Nocna prohibicja godzi w wolność? „Nic tak nie zabiera jak alkohol i narkotyki”

Przeciwnicy nocnej prohibicji argumentują, że tego typu zakazy godzą w wolność człowieka. - Nic tak nie zabiera wolności jak alkohol i narkotyki - zauważyła w rozmowie z PAP psychoterapeutka uzależnień Anna Biskot.

FBI spalało narkotyki w schronisku. "Zespół i zwierzęta wystawione na kontakt z metamfetaminą"

Po tym jak FBI użyło krematorium jednego ze schronisk dla zwierząt do spalenia skonfiskowanych narkotyków, 14 pracowników placówki trafiło do szpitala, aby otrzymać pomoc medyczną. Dyrektorka placówki oświadczyła, że nie miała świadomości, że dochodzi do takiego procederu.