Produkty medyczno-farmaceutyczne opatrzone nazwami generycznymi.
ODPOWIEDZ
  • 9299 / 1807 / 2
30 listopada 2020FocusF13 pisze:
Melatonina to wielka ściema (oczywiście moim zdaniem) - placebo. Czy branie hormonu regulującego senność doustnie spowoduje lepszy sen? No na chłopski rozum to tak, ale z psychofarmakologicznego punktu widzenia nie. To tak jabyśmy brali na depresje tabletki z serotoniną - nie ma to sensu. W tym "suplemencie diety" chodzi o to że człowiek myśli że jak bierze naturalny hormon snu to będzie spał słodko i tak też to działa, siła sugestii.
%-D
Ty wogole czytałeś jak działa melatonina ? Np jak wplywa na dopaminę czy hormony stresowe ?
Jeśli nie czytałeś to poczytaj a jeśli czytałeś to po co takie bzdury piszesz ?

Bo o tym, że melatoninę bierze się kilka miesięcy to wiesz ?

A porównanie melatoniny do tabletek z serotonina przy depresji (5htp ? ) jest już zupełnie chybione.
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 177 / 26 / 0
30 listopada 2020Stteetart pisze:
Ty wogole czytałeś jak działa melatonina ? Np jak wplywa na dopaminę czy hormony stresowe ?
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK343508/
Evidence was insufficient regarding melatonin PR improving global outcomes. The mean difference in PSQI scores between groups was statistically significant but very small (-0.39 points [95% CI, -0.71 to -0.08]).
Troszke (bardzo troszke) melatonina działa, większość badań które czytałem mówi o tym że melatonina średnio skraca czas leżenia w łóżku o ~7min.

W kontekście zasypiania to wypada słabiutko na tle innych substancji używanych jako środki wspomagające sen. Nie wiem jak działa na cokolwiek innego. Nie chodziło mi o substraty biosyntezy serotoniny tylko czystą serotonine. Skoro niedobór hormonu szczęścia - serotoniny powoduje depresje to czemu nie podaje się pacjętom chorym na depresje czystej serotoniny (5-HT, nie mylić z 5-HTP)? Bo to się poprostu strawi i nie przekroczy bariery krew-mózg, za to podaje się SSRI które zwiększa jej ilość w synapsach. No dobra - serotonina nie jest hormonem tylko neuroprzekaźnikiem, a ta melatonina faktycznie coś tam działa ale bardzo słabo. Pozdrawiam.
U mnie to bardziej chronicznie
Ty wolisz mieć stany psychodeliczne
  • 2569 / 531 / 0
Naprawdę nie masz żadnej wiedzy w tym zakresie i z każdym kolejnym postem tylko bardziej się ośmieszasz. Idź nabijać posty gdzie indziej.
Uwaga! Użytkownik Vetulani44 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 9299 / 1807 / 2
30 listopada 2020FocusF13 pisze:
Troszke (bardzo troszke) melatonina działa, większość badań które czytałem mówi o tym że melatonina średnio skraca czas leżenia w łóżku o ~7min.

W kontekście zasypiania to wypada słabiutko na tle innych substancji używanych jako środki wspomagające sen. Nie wiem jak działa na cokolwiek innego. Nie chodziło mi o substraty biosyntezy serotoniny tylko czystą serotonine. Skoro niedobór hormonu szczęścia - serotoniny powoduje depresje to czemu nie podaje się pacjętom chorym na depresje czystej serotoniny (5-HT, nie mylić z 5-HTP)? Bo to się poprostu strawi i nie przekroczy bariery krew-mózg, za to podaje się SSRI które zwiększa jej ilość w synapsach. No dobra - serotonina nie jest hormonem tylko neuroprzekaźnikiem, a ta melatonina faktycznie coś tam działa ale bardzo słabo. Pozdrawiam.
%-D
O kurwa yebłem.
Po 1 porównujesz hormon z neuroprzekaźnikiem... Sens ?
po 2 da sie wogóle uzyskac czysty neuroprzekaźnik jako serotonine i podac go nie wiem domózgowo ?
po 3 może podrzuć nam ile takie badania trwają ? jak i czy działa suplementacja melatoniną ?
Ja suplementuje melatonine z theanina a wczesniej z theanina i inozytolem. Poprawiło mi to sen i czas zasypiania. Mówi o tym, tez duzo opinii w tym temacie.
jednak żeby odczuc działanie melatoniny musimy miec deficyt melatoniny.

Btw co do suplementacji serotonina. Kup sobie moze tryptofan i zobacz jak działa GABA i sero.
Zobaczysz wtedy, że ma to sredni wpływ na depresje. nie mowie, że nie ma ale to juz ocenisz sam.

Btw
5.2. Właściwości farmakokinetyczne
Biodostępność melatoniny waha się w granicach od 3% do 76%. Do 60% wchłoniętej dawki leku
podlega efektowi pierwszego przejścia. Posiłek zwiększa wchłanianie melatoniny. Substancja czynna
preparatu jest metabolizowana do 6-hydroksymelatoniny i N-acetyloserotoniny, a następnie powstałe
metabolity w postaci glukuronidów lub siarczanów są wydalane wraz z moczem. Melatonina szybko
przenika do płynów ustrojowych, takich jak ślina, płyn mózgowo-rdzeniowy, płyn omoczniowy. Po
podaniu doustnym maksymalne stężenie we krwi lek osiąga po czasie od 0,5 do 2 godzin. Okres
półtrwania melatoniny po podaniu doustnym wynosi od 30 do 50 minut.
Wchodzić i głosować
  • 1174 / 222 / 23
Ja jestem nieogarnięty w temacie i słabo wypadam na tle innych z wiedzą chemiczną, ale melatonine biorę doraźnie jak chcę np. zasnąć o innej porze dnia. Biorę do 5mg i po 30 minutach kładę się spać. Dzięki temu daję radę zasnąć np. w dzień, bez melatoniny o wiele ciężej.
  • 3454 / 1110 / 0
Przede wszystkim melatoninę możemy interakcjami sprowadzić do bardzo silnego stanu odurzenia i sedacji, wręcz bida-rekreacyjnego, gdzie 1mg będzie nas osłupiał. 5mg z odpowiednimi lekami to śmierć w butach. Aż teraz przetestuję 5ng na nowych, a jestem już nieźle wcięta.
Zwiększa CEV przy maryśce u większości userów, to chyba wystarczający dowód na działanie. Sny oczywiście prze-je-ba-ne, śnią się złożone zagadki w mechanizmach.

:tabletki:
Guide do nikotyny w Stymulantach Roślinnych.
W Modulatorach GABA Pregabalin Guide z redakcją Matiego.

misspillz.blogspot.com
  • 16 / 2 / 0
Ja biorę na 1h-30min przed snem 2-3mg i zasypiam bez problemu, a czuje efekt uboczny przedtem w postaci zawrotów głowy i nerwowości jeśli nie położę się zaraz do łóżka, a z kolei na moją kobitę niezbyt działa, dopiero zaczyna coś czuć powyżej 3mg i to też nie wiem czy nie placebo. Jak coś to biorę tą z KFD i imo na prawdę to działa.
  • 633 / 153 / 0
3 mg są spoko, przy większej dokładce na rano występuje u mnie efekt skołowania, ziewanie i lekkie obniżenie nastroju. Bez kawy nie podchodź.
Z jakiej firmy supli, używacie melato? Może być na priv co by nie robić reklamy, chętnie podyskutuję.
  • 9299 / 1807 / 2
Ja biorę z apteki tę która reklamowano w tv.
Obecnie schodzę z melatoniny dawka 1.5mg.
Zostało jeszcze kilka tabsow.
Myślę, żeby dokupić i pociągnąć do nowego roku na 1mg.

Do zestawu polecam ltheanine ;)
Wchodzić i głosować
  • 14 / / 0
Ja brałam zwykle 3-5mg na ok. godzinę przed snem. Działanie prawie niewyczuwalne, po prostu umożliwiała zaśnięcie o w miarę normalnej porze, co u mnie jest największym problemem. Niestety się skończyła, a ja znów do 3 w nocy tylko przewracam się z boku na bok i ni cholery nie mogę zasnąć. Teraz będę testować l-tryptofan, zobaczymy. Może ktoś jeszcze tutaj próbował i ma porównanie?
Uwaga! Użytkownik Yoriko nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
HyperTuba dodaj film
Newsy
Zamiast paneli podłogowych narkotyki. KAS zatrzymała kontener z marihuaną

Funkcjonariusze Pomorskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Gdyni skontrolowali kontener, który przypłynął z Kanady do portu w Gdańsku. Zgodnie z deklaracją, w kontenerze miały być drewniane ekologiczne panele podłogowe, a odbiorcą była firma w Polsce.

Przemytnicy kokainy z Kolumbii skazani. Pachnące mentolem narkotyki przylatywały na Śląsk

Gliwicki sąd skazał sześciu członków grupy przestępczej, która drogą lotniczą przemyciła na Śląsk kilkadziesiąt kilogramów kokainy. Przewożona ją w paczkach z napisem "Rolls Royce".

Baner reklamujący sprzedaż mefedronu wisiał na płocie sopockiego kempingu

Na ogrodzeniu kempingu przy ul. Bitwy pod Płowcami w Sopocie zawisł baner z kodem QR, który po zeskanowaniu prowadził do strony oferującej sprzedaż mefedronu. To kolejny przypadek, po niedawnych doniesieniach z Gdańska, reklamowania sprzedaży narkotyków za pomocą umieszczanych w miejscach publicznych kodów QR.