Luźne dyskusje na tematy związane z substancjami psychoaktywnymi.
ODPOWIEDZ
  • 36 / 1 / 0
Witam, to mój pierwszy post na forum więc nie wiem czy w dobrym dziale go zamieściłem. We wrześniu szykuje mi się wyjazd do Anglii i mam pytanie czy się doczepią do paru paczek alprazolamu i Relanium. Zaznaczam że są to oryginalne leki w paczkach zakupione w aptece. Leki mam przepisane przez lekarza psychiatrę bo się u niego leczę. Leków nie ćpam tylko biorę na stresowe sytuację. Czy doczepią się na lotnisku? Wiadomo że wolałbym powyciągać bistry z opakowań bo więcej wejdzie. Miałbym z 6 opakowań Relanium i ze 4 opakowania alprazolamu. Czy będę miał problemy?
  • 1854 / 217 / 37
Od lat przewożę leki między lotniskami i nigdy nie miałem żadnego problemu. Raz mnie spytała o receptę, ale wtedy miałem sporo tego. Włóż to do bagażu głównego, recepta przy sobie i tyle. Nie panikuj i nie rób nerwowych ruchów, bo na to zwracają uwagę.
  • 36 / 1 / 0
Ale jaka recepta? Leki mam już wykupione, mam je w domu, a recepta już zrealizowana.
  • 36 / 1 / 0
Pomoże ktoś? Jaka recepta? Dodam jeszcze że będę miał ze sobą 3 opakowania paroxetyny. Więc będę wiózł taką małą apteczkę.
  • 12722 / 2462 / 0
Nikt nie zwraca na leki uwagi. Nie masz się czym przejmować.
Raz miałem w walizce 18 opakowań Bunondol'u (buprenorfina - blistry bez opakowań), 2 paczki klonazepamu i coś jeszcze - doleciałem na sam koniec świata (Chile).
Jeśli koniecznie chcesz mieć spokojną głowę, napisz tekst po angielsku, że owe leki są Ci potrzebne na okres X dni i zostały przepisane w związku z leczeniem. Daj lekarzowi do podpisu i niech pieczątkę przystawi.
  • 36 / 1 / 0
Z tym tekstem po angielsku i pieczątką od psychiatry dobra sprawa. Zastanawia mnie tylko co użytkownik "wildwolf" miał na myśli pisząc zebym mial receptę przy sobie. Jaką receptę? Jeśli się leków nie czepiają to moze bym wziął więcej opakowań. Wiadomo, jakieś zwykle suplementy też bym przy okazji miał. Pytanie jeszcze takie czy jeśli bym brał przypuscmy raz na tydzień 1 mg alprazolamu i w inny dzień 20 mg relanium to czy wyjebalbym się w uzależnienie? Oczywiście dłuższy okres np 3 miesiecy
  • 1290 / 367 / 0
no w anglii musisz miec list od lekarza na wszystkie kontrolowane substancje ktore sa dozwolone w obiegu w uk. I po angielsku. I rowniez musza byc w oryginalnych opakowaniach. Nie moze to byc zbyt duzy zapas i w liscie musi byc napisane ile tego. Poszukaj wzoru takiego listu w sieci.
  • 36 / 1 / 0
To jak to w końcu jest? Pierwszy użytkownik napisał że bez problemu przewozi leki. Drugi że muszę mieć przy sobie receptę,rozumiem że chodzi o ksero recepty. Trzeci że muszę mieć list od lekarza napisany po angielsku z wypisaniem nazwy leków i ilości (szukałem w internecie i żadnego wzoru nie znalazłem). Więc w sumie już się pogubiłem.
  • 8103 / 913 / 0
@pigula40
Leczysz się psychiatrycznie tzn. w poradni psychiatrycznej.Masz tam założoną historie choroby ? Jak tak to na wszelki wypadek przetłumacz na angielski ( koszt to około 50 zł za stronę ) i bierz benzo ze sobą.To na 100 % przejdzie i bez obawy będzie po odprawie.
Lekoman :tabletki:
Nie zapomnę pierwszy nastuk
W wieku lat piętnastu
Później zarzucanie różnych wynalazków
  • 36 / 1 / 0
Leczę się prywatnie, nie w poradni psychiatrycznej. Nie wiem czy on prowadzi jakąś historie mojej choroby.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Artykuły
Newsy
Prawie 60% rynku e-papierosów w Polsce to szara strefa

Prawie 60 proc. polskiego rynku e-papierosów funkcjonuje poza jakąkolwiek kontrolą państwa. Nowy raport Fraunhofer IIS pokazuje, że Polska jest jednym z europejskich liderów nielegalnego obrotu produktami do waporyzacji, a skala problemu może rosnąć jeszcze szybciej niż dotychczas.

Norwegia wśród liderów Europy. Wszystko wyjawiły... dane z kanalizy

Norwegia pozostaje w europejskiej czołówce pod względem używania narkotyków. Najnowsze analizy ścieków pokazują jednocześnie spadek używania konopii w Oslo. Dane wskazują też na rosnące znaczenie innych substancji.

Sposób studentów na problemy psychiczne: melisa i marihuana

Aż 96 proc. studentów deklaruje, że stosuje przynajmniej jedną metodę samodzielnego radzenia sobie z problemami psychicznymi. Najczęściej wybierają aktywność fizyczną lub techniki relaksacyjne, ale część sięga także po preparaty roślinne, a nawet marihuanę – wynika z badań wrocławskich naukowców.