Dział dotyczący roślin wykazujących działanie pobudzające, w tym: guarana, herbata, kawa, khat, yerba mate.
Tytoń ma osobny dział → >LINK<
ODPOWIEDZ
  • 234 / 39 / 0
No ephedra też jakoś super szubko nie rośnie na początku tak.
@pawoleh666 wpadł mi wczoraj do głowy szalony pomysł czytałem trochę o krzyżowaniu roślin wygląda na to że to nie jest zbyt trudne wyobrażasz sobie co by wyszło po skrzyżowaniu ephedry z khatem albo Morning Glory z sinicuichi?
  • 2949 / 635 / 0
Jest to dosyć trudne. Szukałem informacji ile khat ma chromosomów, ale nie mogę znaleźć żadnego info.
Poza tym, sinicuichi i Ipomoea Tricolor należą do zupełnie innych rzędów roślin.. Ipomoea do psiankowcow, sinicuichi do mirtowców..
A khat i ephedra mają zupełnie odmienne nisze ekologiczne
serotoninowy pisze:
a może ankieta powinna brzmieć czy vetulani po kolejenej dawce odłączy swój mózg od ciała i już na zawsze będzie frywolnie dryfowal na latającym dywanie i odbywac podróże międzygwiezdne zapięty w pasy na oddziale psychiatrii dożywotnio.
  • 234 / 39 / 0
Możesz krzyżować wszystko tylko nie wiadomo jakie cechy genetycznie przejdą ja bym sie tego podją chętnie katynon i efedryna może tam by coś nowego wyszło z tego :D
  • 234 / 39 / 0
wysiałem dziś 12 nasion ephedry nevadensis mam też złą nowine moja najstarsza ephedra tą którą przesadzałem umiera wsadziłem ja do szklarni domowej chyba za duża wilgotność tam była
  • 2949 / 635 / 0
no w szklarni na pewno jest za duza wilgoc dla ephedry..
Ja się zastanawiam ostatnio nad przestawieniem Bogdana do growboxa w którym byłby sam, bo:
-zrobiło się ciepło, dzięki czemu rośnie jeszcze lepiej
-mimo, że zrobiło się ciepło to słońca jest coraz mniej
-w konsekwencji powyższego, Bogdan zaczął się wyciągać do światła.
W boxie miałby ok. 18, 19 stopni, w obecnym miejscu ma ok. 22, ale miałby o wiele więcej światła.
serotoninowy pisze:
a może ankieta powinna brzmieć czy vetulani po kolejenej dawce odłączy swój mózg od ciała i już na zawsze będzie frywolnie dryfowal na latającym dywanie i odbywac podróże międzygwiezdne zapięty w pasy na oddziale psychiatrii dożywotnio.
  • 234 / 39 / 0
Wyślij foty jak już wygląda :) mi jeszcze 2 ephedry zostały mam je w takim pokoju gdzie są wielkie okna na 3 scianach gorąco tam jak w piekle wszystkie egzotyczne rośliny mi tam rosną jak szaone np czerwona pitaja i róża pustyni skiełkowały w 4 dni słońca tam dużo nie ma tylko z rana i po południu
  • 2949 / 635 / 0
u mnie ephedra stoi właśnie w takim miejscu, że słońce jest najsilniejsze rano, utrzymuje się do ok 13.
Krótko, ale to najlepsze godziny słoneczne jakie mogą być.
Muszę za to wywalić z jej towarzystwa parę innych roślinek, bo pojawiła się na nich rdza i gdyby przeszła ona na ephedrę to bym chyba z mostu skoczył.
Zdjęcie na pw.
serotoninowy pisze:
  • 2949 / 635 / 0
Bogdan umiera. Przesuszyłem go. Bałem się przelać. Dostał przed chwilą sporo wody, ale już jest mocno suchy..
serotoninowy pisze:
  • 234 / 39 / 0
Moje się zatrzymały już jakiś czas temu i nic nie rosną podlewam je co dwa dni zraszaczem.
Moją pierwszą ephedre też tak załatwiłem;/
  • 234 / 39 / 0
Bd miał w tym tyg nowe zaprawy jakaś magiczna bakteryjna zapraw która wzmacnia rośline na czynniki stresowe i znacznie poprawia ukorzenienie
ODPOWIEDZ
Newsy
Pozostałości nielegalnej destylarni whisky w szkockim Highlands

Dobrze, że wcześniej nie znalazła tego skarbówka, bo zniszczyłaby ten piękny kawałek historii. Na szczęście przetrwał i dostarczył silnego dowodu, że kamienna struktura w Ben Lawers National Nature Reserve służyła do nielegalnej produkcji whisky.

Marihuana i tytoń zmniejszają objętość mózgu. Te konkretne obszary ulegają zmianom

Marihuana i tytoń wpływają niekorzystnie na mózg. Analiza ponad 103 badań z udziałem ponad 72 tys. osób pokazuje, że używanie marihuany i palenie tytoniu wiąże się ze zmniejszeniem objętości mózgu. Naukowcy wskazują konkretne obszary, takie jak ciało migdałowate, hipokamp i istota szara, które ulegają zmianom.

Psychologia w codziennym życiu: psychodeliczny zwrot

Kiedy Donald Trump podpisał rozporządzenie wykonawcze w sprawie substancji psychodelicznych, internet eksplodował szybciej niż jakakolwiek konferencja prasowa. Nagłówki w mediach społecznościowych migały o „legalizacji narkotyków”, „rewolucji psychodelicznej” i „końcu tradycyjnej psychiatrii”. W rzeczywistości, jak podkreślały NPR (npr.org) i PBS, dokument nie legalizuje żadnej substancji. Przyspiesza on natomiast procesy badawcze, skraca ścieżki regulacyjne FDA i toruje drogę do szerszego stosowania rozszerzonego dostępu w przypadkach poważnych chorób psychicznych, gdzie inne metody zawiodły. Jednak w dobie natychmiastowych emocji to nie fakty, a pierwsze wrażenia decydują o reakcji ludzi.