Przeczytaj post @angor animi
14 lutego 2012angor animi pisze: (...)
3) Substancje wzmacniające euforyczne (i sedatywne) działanie kodeiny:
a) induktory CYP2D6 - jedyny znany ludzkości, działający induktor o potwierdzonym działaniu to legendarny glutetimid, oprócz zwiększania działania samej kodeiny o nawet 300%, glutetimid sam w sobie posiada działanie identyczne co barbiturany - trzema słowami - święty Graal kodeinisty
b) inhibitory CYP3A4, które można podzielić na:
- silne: powodują co najmniej pięciokrotny wzrost stężenia substratu CYP3A4 - w przypadku kodeiny oznacza to mniej kodeiny przerabianej do mało aktywnej norkodeiny i normorfiny, a więcej do morfiny
- średnie: co najmniej dwukrotnie mniej norkodeiny
- słabe: 1,25 > 2,00 mniej norkodeiny
Takie substancje teoretycznie pozwolą na bardziej wydajny metabolizm kodeiny do morfiny w przypadku zażycia dawki <400mg przez IM, lub jakiejkolwiek dawki zażytej przez ur; muszą być zażyte najlepiej co najmniej 30 minut przed kodeiną
Najbardziej selektywne, silne inhibitory CYP3A4 to makrolidowe antybiotyki:
klarytromycyna
diritromycyna
roksitromycyna
telitromycyna i ich pochodne;
amentoflawon (dziurawiec; miłorząb dwuklapowy)
ketokonazol
itrakonazol i ich pochodne;
bergamotyna (grejpfrut)
diltiazem
(...)angor animi.[/note]
A w linku już po paru linijkach jest błąd, bo to że nie zmetabolizujemy kodeiny do nieaktywnych metabolitów nie powoduje że więcej się metabolizuje do morfiny, po prostu masz więcej kodeiny w organizmie. Inihibicja jednego enzymu nie spowoduje ci że drugi będzie bardziej wykorzystywany, zwłaszcza że ten nieszczęsny grejpfrut ten enzym też inhibituje, choć słabiej. Autor był chyba w podobnym stanie co ty teraz.
Nie bierzcie moich rad poważnie, konsultujcie to z bardziej obeznanymi osobami a najlepiej lekarzem. Słuchacie mnie na własną odpowiedzialność.
08 maja 2020WrakCzlowieka pisze: (...) to że nie zmetabolizujemy kodeiny do nieaktywnych metabolitów nie powoduje że więcej się metabolizuje do morfiny(...)
Zrób zdjęcie okładki tego podręcznika proszę. Mogę opalić lufkę po 3-MeO-PCP i zasypać cię linkami z baz NCBI ale to po 20 stron i oboje nawet jak coś zrozumiemy to za tydzień nie będziemy pamiętać. (...)
Edit:
Na wikipedii angielskiej tak jak mówiłem wszystko jest prawidłowo opisane...
"Niektóre leki są inhibitorami CYP2D6 i zmniejszają lub nawet całkowicie blokują konwersję kodeiny do morfiny. "
a nam i greipfrutowi chodzi o CYP3A4 nie CYP2D6.
Nie bierzemy inhibotora CYP2D6 tylko inhibitor CYp3A4 ( jeden z receptoów Cp450. Łatwo się pomylić.
@Wrak czlowieka To daj chociaż autora, ciekawy jestem co czytasz bo sam też czytam, Naprawdę łatwo się pojebać w tym wszystkim. W tydzień można zapomnieć więcej niż w miesiąc się nauczyć, a takich ziomków jak tam mówisz w poście poniżej to ja zjadam na śniadanie. Idę katować swoją lufę, oh pora osiągnąć wyższy level.
Paracetamol to wzmacnia działanie przeciwbólowo mordo, dawno już to tłumaczono tutaj - nie wykazuje żadnego wpływu na euforię czy sedację ani nie zmienia metabolizmu czy reakcji receptorów. Czarno na białym mam napisane to co uważają ludzie na całym świecie - a jednak to ty masz rację bo inaczej rozumiesz pojęcia z tej dziedziny. To że ktoś wpierdala sobie to i owo wierząc że pomaga to słaby argument, wiesz w ile mitów ćpuny wierzą i je powielają nie rozumiejąc czemu nie mają sensu? Nie kojarzysz jak kiedyś trąbiono że LSD się odkłada w szpiku kostnym i może ci dac tripa w losowym momencie? Popularność głupoty nie czyni z niej mniejszej głupoty. Wróc do pierwszego posta bodaj, podałem ci przykład leku po którym widać że zawarte w grejpie rzeczy inhibitują oba enzymy i właściwie wszystko co podpada pod P450.
A tak off-top: zarzuć benzo, odpal browca i nie dorzucaj już cokolwiek tam walisz. Miałem ziomka co też tak robił i smutno się patrzy na to bo następny etap już się zaczyna: mam ci robić zdjęcie podręcznika żeby udowodnić że czytałem - jakby to było coś niewiarygodnego. Kwestionowanie wszystkiego, przerost ego, pewność że ma się rację a wszędzie są błędy i wszyscy z jakiegoś powodu nie znają działania substancji które są stosowane od dziesiątek lat. Narkotyki zdrowe nie są mordo, zwłaszcza w nadmiarze. Nie musisz już tego udowadniać kolejnymi postami bo uważam że obaj wszystko w temacie napisaliśmy - ja mam swoje zdanie, ty swoje.
Nie bierzcie moich rad poważnie, konsultujcie to z bardziej obeznanymi osobami a najlepiej lekarzem. Słuchacie mnie na własną odpowiedzialność.
@ffg666
Pisałem to już w tym temacie ale napiszę jeszcze raz: kupujcie Nurofen Plus i róbcie ekstrakcję. Jest ona banalnie prosta, ibuprofen praktycznie nie rozpuszcza się w wodzie więc uzyskujecie czysty roztwór kodeiny, nic tylko ćpać.
https://psychonautwiki.org/wiki/Extract ... r_products - tutaj opis ekstrakcji.
09 maja 2020TrzezwyMich pisze: Cześć, jestem szczęśliwym posiadaczem opakowania hydroksyzyny. Ile mg byście polecali pod 450 mg kodeusza? W jakich kolejności to zarzucić? Wiem, że już było, ale zupełnie nie mogę się do tego dokopać w gąszczu tematów - poddałem się po 20 minutach.
Polska 2026 wygląda jak Stany Zjednoczone w 1996
O polskim systemie leczenia uzależnień opioidowych - z perspektywy pacjenta po dziewięciu ośrodkach.
Legalizacja marihuany w Polsce: 15 g suszu i jedna roślina. Sejm zdecyduje
Mundur nie izoluje od rzeczywistości. O hipokryzji, która pęka na komisariatach
Druga poprawka i marihuana. Amerykański SN wydał ważny wyrok ws. broni
Sąd Najwyższy USA jednomyślnie orzekł w czwartek, że rząd federalny nie może pozbawiać prawa do posiadania broni osób okazjonalnie używających marihuany, uznając, że ściganie karne na tej podstawie narusza drugą poprawkę do konstytucji gwarantującej to prawo.
Czysta fikcja. Dlaczego MSWiA udaje, że nie ma rąk ubrudzonych wojną z narkotykami?
Klasyczny urzędniczy unik w Polsce opanowano do perfekcji. Gdy obywatele pytają o absurdalne koszty i społeczne dramaty wynikające z obecnej polityki narkotykowej, Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji (MSWiA) zasłania się procedurami: „Idźcie do Ministerstwa Zdrowia”. Problem w tym, że w rzeczywistości nie lekarze w kitlach, ale policjanci w mundurach zamykają rocznie tysiące ludzi za przysłowiowego grama. Czas wreszcie zacząć o tym rozmawiać.
Marihuana pod kontrolą czy na sprzedaż? Badanie pokazuje różnicę
Debata o marihuanie zwykle sprowadza się do prostego pytania: legalizować czy nie? Analiza opublikowana w The Lancet Psychiatry wskazuje jednak, że ważniejsza jest odpowiedź na pytanie, jak wprowadzona jest legalizacja.