Ćpanie przecież zdarza się tylko w filmach lub książkach typu "pamiętnik narkomanki" czy inny shit... Ludzie nie mają o tym zielonego pojęcia. Dokładając do tego medialny szum mamy to co mamy...
Co do postów powyżej, też nie rozumiałam jej wniosków, ale no cóż...
@kodeinaddict pewnie wychodziła z założenia, że i tak dostaną środki, których chcą w innej aptece, także dla niej to był jeden chuj i bezcelowa walka, ale może tak musiała i chciała sobie pogadać dla uspokojenia własnego sumienia? Cholera wie ;)
@adverse
Pamietnik narkomanki szit? Nie zgadzam się kompletnie. To bdb książka, chyba najlepszy opis narkomanii z jakim sie spotkalem.
Falszywy obraz narkomanii to tworzą zagraniczne filmy typu Requiem dla snu. Human Traffic albo Trainspotting tez lubię, ale to bajeczki. A w pamiętniku opis tych wszystkich substancji, zlotów, wyjazdów na maki - bardzo mnie to zajarało jak bylem gnojarzem.
Chociaz takie filmy jak Pantarej/Czas dojrzewania tez byly swietne.
Z polskich widzialem tez bardzo dobry film o narkomanie, akcja na poczatku toczyla sie na jakichs mazurach, poznal dziewczyne, ale ostatecznie zerwali i ostatnia scena jest jak chlopak chyba w okolicy wisly bierze i wraca. Bodaj byly 2 odcinki. Ktos pamięta?
@badzingla
wiesz po tym co piszesz wydaje mi się, ze psychicznie juz sie uzalezniłaś (łeś?)
To ostatni moment, zebys jeszcze w miarę prosto i bezstresowo mogla skonczyc te zabawę. Następny krok to już ciąg, a wtedy zrezygnowac znacznie trudniej. Na razie jeszcze nic nie straciłaś, nie obejrzysz się a bez tabletki nie bedziesz w stanie się nawet umyc. Mnie to juz kurwa kompletnie sie nic nie chce, nawet po maku zadnej weny. Kiedys po thio czlowiek malowal, a teraz to nawet po wzieciu nie ma nawet sily i ochoty otworzyc ksiazki, do wszystkiego trzeba się zmuszać. Zycie cpuna jest przykre i nudne.
ile masz lat z ciekawosci?
Za to w "Trainspotting" nie wiem co było bajką. Solidnie oddane życie ćpunów, trzeba tylko brać poprawkę na czas i miejsce gdzie rozgrywa się akcja, to nie to co teraz że takimi degeneratami żyjącymi głównie na melinach jest malutki procent grzejników. jasne że pokazanie jak wygląda odstawka i skręt było przegięte, ale takie coś naprawdę ciężko wiernie przedstawić. Chyba że chodzi ci o coś innego to napisz. Niestety nie wiem co to za film podzielony na 2 odcinki o którym piszesz, ale mnie zainteresował. Z innych filmów ćpuńskich zajebiste było "Oslo, 31 sierpnia" chociaż według mnie tematyka narkotyków i uzależnienia jest tam drugaplanowa i film jest raczej o relacjach między ludźmi i problemach z odnalezieniem się w społeczeństwie. Mimo to polecam, krótki, bez poplątanej fabuły czy przerysowanych postaci, ba nawet dialogi są proste i dosyć ubogie - a mimo to film bardzo mocny.
Dobra, koniec offtopu. Myślicie że teraz kodeiniarze będą mieć ciężej przez wirusa? Jasne że są kolejki i po 2-3 osoby naraz w aptece mogą być, ale to nie jest taki problem jeszcze. Ktoś wrzucał na forum że mają być teraz bardziej kontrolowane leki, te OTC też i możliwe że naprawdę będą się trzymać ograniczenia 1 paczki na osobę. Do tego pewnie jacyś świętobliwi farmaceuci w "trosce o zdrowie" będą odmawiać wydania leku co jeszcze bardziej skomplikuje sytuację. Możliwe że będą problemy z uzupełnianiem zapasów przez apteki bo przecież ludzie w panice łapią wszystko co się nawinie, leki na sraczkę, kaszel, przeciwzapalne, przeciwbólowe, witaminy, nasenne, uspokajające. Widziałem już typów z torbami obładowanymi tak że na kilka miesięcy im pewnie tego starczy.
Nie bierzcie moich rad poważnie, konsultujcie to z bardziej obeznanymi osobami a najlepiej lekarzem. Słuchacie mnie na własną odpowiedzialność.
Oslo 31 swietne. Klimat nastroj tego filmu jest swietny. Trainspotting tak jak napisalem lubie, sa prawdziwe elementy, ale i takie od czapy. Plywanie za jakimis czopkami, stereotypowe albo przerysowane elementy typu zycie z jakims kompletnym swirem, rozmowa o prace itd.
Nie bierzcie moich rad poważnie, konsultujcie to z bardziej obeznanymi osobami a najlepiej lekarzem. Słuchacie mnie na własną odpowiedzialność.
24 marca 2020lol pisze: @badzingla
wiesz po tym co piszesz wydaje mi się, ze psychicznie juz sie uzalezniłaś (łeś?)
To ostatni moment, zebys jeszcze w miarę prosto i bezstresowo mogla skonczyc te zabawę. Następny krok to już ciąg, a wtedy zrezygnowac znacznie trudniej. Na razie jeszcze nic nie straciłaś, nie obejrzysz się a bez tabletki nie bedziesz w stanie się nawet umyc. Mnie to juz kurwa kompletnie sie nic nie chce, nawet po maku zadnej weny. Kiedys po thio czlowiek malowal, a teraz to nawet po wzieciu nie ma nawet sily i ochoty otworzyc ksiazki, do wszystkiego trzeba się zmuszać. Zycie cpuna jest przykre i nudne.
Rozumiem jednak i widzę, że uzależnienie od opio może przynieść straszliwe efekty i nie jest na pewno kodeina zabawką (chociaż przy morfinie, oksykodonie i fencie trochę jednak jest) i że nie można żadnego opio lekceważyć, nie szanować i uznawać, że nam nic nie zrobi.
24 marca 2020lol pisze: ile masz lat z ciekawosci?
Mnie się nie podobał w Trainspotting ten psychodeliczny klimat, moim zdaniem nie pasuje taki klimat do opio; bardziej mi odpowiada taka mroczna otoczka, jak z filmu "Wolność jest darem Boga", mimo że technicznie z tego co pamiętam coś mi tam przeszkadzało, no i pokazuje ten film skrajne przypadki. Ale sporo prawdziwszy od "Trainspotting", a Requiem dla snu też ma swój urok, chociaż oglądałam go już dawno temu i bardzo niewiele pamiętam. Ale w każdym razie na pewno muzyka zajebista.
You will always be in my dreams
The last and final moment is yours
My agony is your triumph
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Niemal 3 tony kokainy pod ziemią. Policja przejęła rekordową kontrabandę
Australijska policja skonfiskowała 2,7 tony kokainy, ukrytej w plastikowych pojemnikach zakopanych pod ziemią na obrzeżach Sydney. Wskazano, że to rekordowa ilość narkotyków przejęta w tym kraju.
Druga poprawka i marihuana. Amerykański SN wydał ważny wyrok ws. broni
Sąd Najwyższy USA jednomyślnie orzekł w czwartek, że rząd federalny nie może pozbawiać prawa do posiadania broni osób okazjonalnie używających marihuany, uznając, że ściganie karne na tej podstawie narusza drugą poprawkę do konstytucji gwarantującej to prawo.
Jedna dawka i tygodnie ulgi. "Magiczne grzybki" dają nadzieję na nowe leczenie bólu
Psylocybina