Wszystko, co dotyczy hodowli/uprawy grzybów psylocybinowych.
Jakie grzyby są Twoim zdaniem najlepsze?
Krajowe łysiczki
965
60%
Krajowe muchomory
103
7%
Importowane (wszystkie wrzucam do jednego wora)
490
30%

Liczba głosów: 1558

ODPOWIEDZ
  • 455 / 281 / 0
Rzeczywiście następnym razem lepiej użyj przedmiotu z metalu, może być nawet zwykły, wyparzony widelec. Stawiam jednak piątaka, że nic grzybni nie będzie.
Pokażę Wam to, czego nie ma.
  • 16 / / 0
Witam chce pojemnik monotube wysypac namoczonym wermikulitem lub perlitem , po bokach zrobic dziury i wypchac wata syntetyczna zebym mogl zagladac do niech raz na tydzien , I wrzucic do niego kupionego gotowego growkita .
,wrzucic go z pudelkiem plastkikowym? czy wyjac i wrzucic ciastko bez tego pudelka ? :korposzczur:
Uwaga! Użytkownik pepe032 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 57 / 11 / 0
Cześć, mam pewien problem. Otóż od jakichś trzech tygodni kolega ma growkita ,,Cambodian''. Pierwsze grzyby wyrosły dość szybko i było ich dość sporo, growkit był codziennie wietrzony i trochę podlewany w miarę wzrostu. Jak grzyby wyrosły były wyrwane przez ukręcanie. Drugi rzut był już trochę słabszy a po nim w ogóle przestało rosnąć praktycznie, woda na dnie zrobiła się trochę zielona i wszystko zaczęło śmierdzieć. Gdzie mógł zostać popełniony błąd i czy da się to jeszcze jakoś naprawić? Bo zamiast 400g świeżych grzybów było tylko nieco ponad 100 do tej pory.
  • 455 / 281 / 0
Przydałaby się fota kolegi przypadku, ale skoro pojawiła się zieleń i śmierdzi (czyli rozumiem, nie pachnie grzybami), to zapewne już po wszystkim. Diagnoza? Może zakażenie podczas zbierania drugiego rzutu?
Pokażę Wam to, czego nie ma.
  • 27 / 1 / 0
Ciemniejszy kolor na wierzchu grzybni jest normalny po 2 3 rzucie?
  • 57 / 11 / 0
Tak to wygląda. Zielona jest tylko ta woda, może to ona śmierdzi. A jak takiego zakażenia podczas zbiorów uniknąć? Zbierać przez rękawiczki czy jak? Jeśli tak to przez takie sterylne?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 55 / 15 / 0
Woda na dnie TORBY czy PUDEŁKA Z GRZYBNIĄ? Mógł słabo odsączyć wodę z growkita po namaczaniu przed drugim rzutem. Stojąca woda w growkicie podtapia grzybnie, gnije, to jest chyba możliwy scenariusz w przypadku kolegi.
  • 38 / 15 / 0
02 grudnia 2019Amarok108 pisze:
Cześć, mam pewien problem. Otóż od jakichś trzech tygodni kolega ma growkita ,,Cambodian''. Pierwsze grzyby wyrosły dość szybko i było ich dość sporo, growkit był codziennie wietrzony i trochę podlewany w miarę wzrostu. Jak grzyby wyrosły były wyrwane przez ukręcanie. Drugi rzut był już trochę słabszy a po nim w ogóle przestało rosnąć praktycznie, woda na dnie zrobiła się trochę zielona i wszystko zaczęło śmierdzieć. Gdzie mógł zostać popełniony błąd i czy da się to jeszcze jakoś naprawić? Bo zamiast 400g świeżych grzybów było tylko nieco ponad 100 do tej pory.
Rozumiem, że kolega nie wymienił w worku wody przez te 3 rzuty? Błąd. Za każdym razem warto wodę wymienić a nawet wrzątkiem sparzyć tą plastikową torbę. Woda pewnie zanieczyściła się "glebą" z growkitu i najzwyczajniej w świecie skisło. Temperatura, światło i związki organiczne zrobiły swoje. Z "zielonej wody" przerzuciło się do żyznego growkitu i pozamiatane. Higiena przede wszystkim :uwaga:
  • 55 / 15 / 0
Jeszcze nie masz zasłoniętych boków w growkicie, grzybnia dostaje światło z boku, grzybki potrafią ci wyrosnąć po bokach, nie wyciągniesz ich przed kolejnym rzutem to też mogą zgnić przy zalaniu. Na następny raz zmień wodę w torbie na świeższą dla świętego spokoju, oraz dobrze odsącz wode z growkita po zalaniu. Nawet jak odsączysz, to sprawdź po czasie czy nie stoi tam woda. Boki growkita zakręć folią aluminiową, by nie pinowały w niewygodnych miejscach.

Ktoś wyżej jeszcze pisał o ciemniejszym kolorze na wierzchu grzybni po kilku rzutach, możliwe że kapelusze puszczały zarodniki i ci pobrudziły, nie ma się o co bać w takim przypadku.
  • 1 / / 0
Cześć, mam grzyby mazatapec, zwodowałem je 14.11, chciałem dopytać czy powinienem już je zbierać, czy jeszcze dać im chwilę ?
Na zdjęciach część się otworzyła, ciekawi mnie też wielkość tych grzybów, ponieważ patrząc na zdjęcia innych wydaje mi się, że u innych są większe.

https://zapodaj.net/0467d0378b860.jpg.html

https://zapodaj.net/47b697cfed71b.jpg.html
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Przemytnicy kokainy z Kolumbii skazani. Pachnące mentolem narkotyki przylatywały na Śląsk

Gliwicki sąd skazał sześciu członków grupy przestępczej, która drogą lotniczą przemyciła na Śląsk kilkadziesiąt kilogramów kokainy. Przewożona ją w paczkach z napisem "Rolls Royce".

Terapeuta uzależnień: Zielsko ma konsekwencje w następnym pokoleniu

Na oczach Roberta Rutkowskiego, terapeuty uzależnień, zmieniła się rzeczywistość wokół substancji psychoaktywnych w Polsce. Ekspert opowiedział, co działo się za kulisami tej zmiany. - To miało swoją cenę, która mnie wtedy przeraziła - powiedział wprost.

W Sejmie dyskutowano o depenalizacji marihuany. Co wynika z najnowszego raportu?

W Sejmie odbyło się posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany. Podczas spotkania zaprezentowano raport „Między potrzebą a kontrolą” dotyczący aktywnych użytkowników marihuany w Polsce. Temat wywołał sporo emocji.