...czyli jak podejść do odstawienia i możliwie zminimalizować jego konsekwencje
ODPOWIEDZ
  • 77 / 14 / 0
osrodek Wapnica, ktoś był?
  • 241 / 6 / 0
hej funfle.

szukam sobie ośrodka, żeby poukładać sobie w głowie. nie chcę trafić gdzieś, gdzie przewegetuje ten czas. myślałem o Kazuń Bielany, Tramwajowa w Toruniu i Nowy Dworek (ta filia z salą muzyczną). interesują mnie bajery takie jak: siłownia, możliwość biegania, możliwość robienia muzyczki/ćwiczenia.

oczywiście najważniejszy jest program i terapia ale chciałbym, żeby był skorelowany z którymś z tych bajerów. plus jeszcze biorę escitalopram, pregabaline i trazodon. jakieś polecenia?
dobra pizda.
  • 262 / 46 / 0
@podpalacz Polecam Nowy Dworek. Po kwalifikacji wybierz filię Joker. Tam masz salkę muzyczną ze studiem do nagrywania. Możesz sobie zobaczyć jak to wygląda wpisując w YT czarny joker, absolwent ośrodka coś tam nagrywa i w jednym teledysku jest ta salka pokazana. Biegać na początku możesz tylko z kimś kto ma przywileje i weźmie Cię pod opiekę. Oprócz tego masz boisko do piłki, ping ponga, stół do bilarda no i siłownię bardzo dobrą. Terapia super, małe grupy i 2x w tygodniu duża, 3 godziny pracy w tygodniu, później czas wolny.
Alfaosobnik
  • 241 / 6 / 0
O ja jebie. Jak dwa lata przymierzałem się do nowego dworku w podobnym okresie letnim) to mnie chcieli po miesiącu niecałym. Teraz spodziewany okres oczekiwania to 12 miesięcy. Już to mnie dobiło :(
dobra pizda.
  • 262 / 46 / 0
@podpalacz 12 miesięcy? Ja prdl!! Ja w tamtym roku czekałem raz trzy tygodnie a następnie miałem czekać niby miesiąc, ale dzwoniłem codziennie, zawracałem dupę i mnie przyjęli po 3 dniach. Musisz atakować codziennie telefonem. Jak miałem tam funkcję gospodarza to np było do przyjęcia 5-6 osób, trzeba było przygotować wszystko a nie dojeżdżał nikt. I tak bardzo często. Dużo osób też się wypisuje, wylatuje. Dzwoń, bądz nachalny jak byś chciał wyrwać działkę na krechę ;)
Alfaosobnik
  • 241 / 6 / 0
Będę atakował. Ewentualnie lecę na Tramwajową
dobra pizda.
  • 262 / 46 / 0
@up Tramwajowa też polecana, mam znajomych co tam byli i polecają. Zależy czego oczekujesz. Powiem tak, tramwajowa jest dla osób, które można powiedzieć podjęły już decyzję, że chcą być trzeźwe i uzyskają tam pomoc. Trwa to tylko 3 miesiące. Natomiast Nowy Dworek jest dla osób, które sobie nie radzą, nie wiedzą czy chcą przestać ćpać, czy tylko ograniczyć, potrzebują więcej czasu aby wrócić do żywych. W Dworku masz wszystko pięknie podzielone: Pierwsze 2-4 tygodnie kwalifikacja, po tym przechodzisz na filię gdzie wdraża się leczenie plus praca, małymi kroczkami. Po 4-6 miesiącach idziesz na filię "małą" w Świebodzinie gdzie masz już dużo swobody, możesz podjąć prace, żyć normalnie, ale jednak być pod płaszczykiem ośrodka i ostatni etap to hostel jeśli nadal czujesz się nie pewnie. Wszystko rozłożone na około 24 miesiące.
Alfaosobnik
  • 72 / 29 / 0
Kazuń - może ktoś był niedawno? Interesuje mnie atmosfera, warunki, zasady... również te związane z kontaktem ze światem zewnętrznym, bo usiłuję tam wysłać mojego partnera ;) wiem, że pierwszy miesiąc zero kontaktu, a później jak?
  • 641 / 98 / 0
A Smażyno? Jak jest?
  • 397 / 32 / 7
Hej. Ukończyłem tydzień temu ośrodek Monar w Kęblinach i jak tak czytam to co piszecie o ośrodkach Monaru to zupełnie mi to nie gra :D. Jakby ktoś miał jakieś pytania chętnie odpowiem.
Uwaga! Użytkownik kkrecha nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Wino z kokainą stało się przebojem. Papież pisał encykliki, sącząc Vin Mariani

Pod koniec XIX w. kokaina była uznawana za cudowny lek na wszystko. Była też składnikiem Vin Mariani, czyli ulubionego napoju papieża Leona XIII. Ojciec Święty tak je sobie upodobał, że wystąpił w jego reklamie, a twórcę receptury, Angelo Marianiego, odznaczył medalem. Nie był zresztą jedynym sławnym entuzjastą tego wina.

30% Polaków w wieku od 15 do 34 roku życia przyznaje, że miało kontakt z narkotykami

Krajowe Centrum Przeciwdziałania Uzależnieniom informuje, że dane dotyczące zażywania narkotyków w Polsce przez młodych ludzi są niepokojące. 30% Polaków w wieku od 15. do 34. roku życia przyznaje, że miało kontakt z narkotykami. Kolejne akcje policji pokazują, że problem jest. W dwa dni zatrzymano w sumie 13 osób mających związek z handlem narkotykami.

„Lewe” recepty na opioidy i środki odurzające w paczkach

Prokuratura w Nowym Targu prowadzi dużą sprawę. Lekarz wystawiał „lewe” recepty na leki opioidowe, a ksiądz był jednym z odbiorców środków odurzających. To jedni z wielu zatrzymanych do sprawy osób. Nowotarska prokuratura prowadzi śledztwo, które dotyczy zatrzymanych z czterech województw, a także przerzutu środków odurzających za granicę.