https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2864503/
Najwięcej mówi się o legalizacji w rapie. Przeniknęło to do wiadomości publicznej. Niestety opinia ta jest całkowicie niekompletna. Medyczna est ok, depenalizacja jak najbardziej. Kontrolowany zakup bez recepty może.
Nie uważam, żeby zioło można traktować jako wstęp do ćpania. Według mnie bardziej geny i nieodpowiedzialność użytkownika/ braki w edukacji. Ewentualnie na takiej zasadzie, że po paleniu proponuje ktoś kreskę i ktoś się zgadza bo jest najarany.
23 czerwca 2019kavakawa pisze: ...prowadzi do twardych narkotyków...
Ja, jak i większość moich palących znajomych zaczynałem zabawę z używkami od alkoholu / papierosów.
Depenalizacja/ legalizacja MJ zmniejszyły by chęć u ludzi bawienie sie w twarde narkotyki. Gdyż zioło nie było by na równi traktowane z mefedronem.
Dokładnie - równie dobrze historia mogłaby się potoczyć tak, że to Yerba Mate zostałaby okrzyknięta przez propagandę "public enemy no 1". Nikt nie zwracałby szczególnej uwagi na palaczy zioła, a psy ścigały by ludzi z bombillami.
Filmiki propagandowe pokazywałyby, że Paragwajczycy pod wpływem szatańskiej Yerby gwałcą dziewczęta, a potem jedzą szklanki.
Używka jest tak groźna, jak ustalą między sobą "elyty" rządzące nami.
Powinni w końcu ustalić co to są te niewielkie ilości, jakiś konkret, a nie jak jest teraz że wszystko zależy od widzimisię policji i prokuratury.
Mój kraj taki piękny.
Kolejnym krokiem mogłaby być legalizacja hodowli jednego albo dwóch krzaków na własny użytek, ale teraz to już chyba odleciałem w kierunku sci-fic jeśli chodzi o nasz kraj.
Jeden na dziesięciu trzydziestolatków pracuje pod wpływem. Naukowcy biją na alarm
Ekstaza i ekstaza: jak patrzyliśmy i patrzymy na narkotyki
Badanie: Brak dowodów na resztkowe efekty marihuany w prowadzeniu pojazdów
Palenie marihuany na mrozie: Dlaczego „faza” uderza dopiero po wejściu do ciepła?
Stoisz na balkonie, skulony w kurtce, przestępując z nogi na nogę. Jest minus pięć stopni. Odpalasz jointa, zaciągasz się mroźnym powietrzem i… masz wrażenie, że to nic nie daje. „Słaby temat?” – myślisz. Dopiero gdy wchodzisz do ciepłego salonu i zdejmujesz czapkę, rzeczywistość uderza Cię z siłą pociągu towarowego. Nogi robią się miękkie, a głowa nagle waży tonę.
CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków
CBŚP rozbija narkotykowy gang z Podlasia. 22 podejrzanych, ponad 130 kg zabezpieczonych narkotyków Funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji, działając pod nadzorem Pomorskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Gdańsku, przeprowadzili trzy skoordynowane uderzenia w zorganizowaną grupę przestępczą z Podlasia. Grupa miała zajmować się produkcją oraz wprowadzaniem do obrotu znacznych ilości narkotyków. Łącznie zatrzymano 19 osób, a zabezpieczone mienie przekroczyło wartość 625 tys. zł.
Korea Południowa: Torebki wyglądające jak herbata wypływają na plaży. W środku narkotyki
Ketamina w torebkach przypominających herbatę - takie pakunki znajdują na plaży mieszkańcy południowokoreańskiej wyspy Jeju. Władze ostrzegają, aby ich nie dotykać i nie otwierać, a także informować policję.