02 maja 2019drapok pisze: nie masz wrażenia, że cały czas poruszasz się w obrębie placebo?
Jesli dla Ciebie to wszystko co ja wrzucam, czyli podstawy podstaw funkcjonowania mozgu jak i calego ukladu nerwowego to placebo to o czym my rozmawiamy?
Tu nawet nie trzeba przytaczac badan nt dzialania np kreatyny, bo ona juz pod wzgledem samego dzialania jest neuroprotekcyjna i wspomaga dzialanie mozgu, miesni i ukl nerwowego....
Te badania ktore tam widnieja tylko to potwierdzaja. One nic nie udowadniaja... To nie leki czy ziola, ze badajacy stawia sobie teze i ja udowadnia :-)
Zupełnie czyms innym jest fakt, ze czesc ludzi liczy na chuj wie co, jeszcze inni nie wykorzystaja potencjalu danej substancji a kolejni nie wykorzystaja potencjalu, bo wspolistnieja okolicznosci ktore to uniemozliwiaja.
Np zly sposob odżywiania sie, problemy z hormonami czy odwodnienie.
Chyba, ze chcemy pogadac jak z fanami sfd na ktorym nadal pokutuje przekonanie, ze witaminy nie dzialaja.
To odsylam do podrecznika z biologii :-)
Kwestie energetyczne masz rozpisane... :-)
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
ale spektakularne efekty to nie są
A jak znajdziesz mi cos o dzialaniu takim jak bacopa czy Passiflora to masz u mnie skrzynke piwa.
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
01 maja 2019qwertz pisze: Czesc. Krotkie pytanie jakiej formy cysteiny lepiej jest uzywac? Mam dostepna l-cysteine oraz NAC. Problem z NAC jest taki ze powoduje przykry zapach z ust.
Tyrozyna jest prekursorem dopaminy także polecam nawet bardziej niż cysteine.
NAC jeszcze ma jedną ciekawą funkcję - zwieksza poziom glutationu w organizmie -ważnego odtruwacza organzimu.
Trudno oczekiwać spektakularnych efektów u ludzi zdrowych, natomiast u przerytych stymulantami ale jeszcze nie zniszczonych fizycznie mózgów nootropy takie jak zwykły piracetam działaja spektakularne. U zdrowej osoby na granicy placebo.
Podobnie z kreatyna, gdy nie ma nadmiernego użycia energetycznego komórka nie jest w stanie zgromadzić fosfokreatyny ani ATP niewiadomą ile, równowaga atp/ADP jest stała inaczej komórka zostanie skierowana na drogę apoptoza gdy za bardzo przekroczy się stan w którąś stronę. Innaczej wygląda to w sytuacji zwiększonej pracy umysłowej czy fizycznej.
scalam - blackgoku
Glutathione is an essential metabolite in almost all eukaryotic cells; the only exceptions are the amitochondrial protozoans (1). In addition to the essential role in mitochondrial iron-sulphur biogenesis (2), glutathione plays many other roles, that include its role as the principal redox buffer (2,3), in sulphur storage and transport, xenobiotic, metal and ROS detoxification (4,5), and its ability to regulate protein function through glutathionylation (6). Glutathione is essential in eukaryotes and knocking out glutathione biosynthesis is embryonically lethal in mammals (7). Furthermore, glutathione depletion is a hallmark of apoptosis (8) and low glutathione levels have been strongly correlated with several disease states (9). However, high levels of glutathione are also deleterious to the cell (10-13). Thus, it is important for the cell to ensure that the levels of glutathione are tightly regulated. Glutathione degradation and turnover is an important factor in glutathione homeostasis (14).
proszę o scalenie
06 maja 2019Nysa098 pisze: co doraznie na nauke najskuteczniejsze ?
edit: @return_zero, napisz w poście i uargumentuj to a nie mi zgłaszasz
Posiąść wszelką wiedzę leży w zasięgu możliwości człowieka ~ Leonardo da Vinci
Szukaj mnie na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Ciemna strona zieleni: Wszystko, co musisz wiedzieć o negatywnych skutkach nadużywania konopi
Sposób studentów na problemy psychiczne: melisa i marihuana
Aż 96 proc. studentów deklaruje, że stosuje przynajmniej jedną metodę samodzielnego radzenia sobie z problemami psychicznymi. Najczęściej wybierają aktywność fizyczną lub techniki relaksacyjne, ale część sięga także po preparaty roślinne, a nawet marihuanę – wynika z badań wrocławskich naukowców.
Coraz więcej zatruć dopalaczami wśród nieletnich. Rzeczniczka Praw Dziecka apeluje do MEN
Rzeczniczka Praw Dziecka Monika Horna-Cieślak ponownie zaapelowała do Ministerstwa Edukacji Narodowej o wzmocnienie edukacji o dopalaczach i substancjach psychoaktywnych w szkołach. Powodem są rosnące statystyki dotyczące zatruć dopalaczami wśród dzieci i młodzieży w Polsce. Według danych systemu SMIOD w 2024 roku odnotowano 557 interwencji medycznych związanych z podejrzeniem zatrucia nowymi substancjami psychoaktywnymi.
Kofeina naprawia zaburzenia w pracy mózgu wywołane brakiem snu
Gdy po nieprzespanej nocy nie radzimy sobie z zadaniami wymagającymi myślenia, składamy to na karb zmęczenia. Jednak, jak dowiadujemy się z badań przeprowadzonych na Narodowym Uniwersytecie Singapuru, problemem nie jest zmęczenie, a fakt, że brak snu zaburza funkcjonowanie konkretnych obszarów mózgu odpowiedzialnych za kawę. Naukowcy nie zostawili nas jednak samych sobie z tą wiedzą. Stwierdzili bowiem, że kofeina może przywracać prawidłową pracę neuronów.