25 lutego 2018Kociak pisze: Podstawa to porządne odżywianie i odpoczynek, sen. Ile godzin pracujesz na mrozie? Pracowałeś wcześniej?
Ogólnie, to szukasz suplementów, rozumiem ;-) Ale podstawa, to odżywianie i wypoczynek. Jedz np. dużo jajek, do tego możesz dowalić magnez (polecam Aspargin - dobrze wchłanialny magnez z potasem) witaminę c, ewentualnie jakieś żelazo.
Generalnie, to powodzenia tam w tej pracy ;-) Dbaj o siebie a i z czasem się przyzwyczaisz i nie będzie to taka katorga.
Termos z gorącą słodką herbatą (jeśli lubisz, warto dodawać śmietanki dla dodatkowego uzupełnienia w kalorie.)
Dużo wysokokalorycznego jedzenia. Mówisz, że masz problem z jedzeniem bo się ruszasz, wypróbuj np. żele energetyczne, które wyciskasz i z głowy na trochę. Ale tak jak inni powtarzają, odżywianie to absolutna podstawa przy pracy na mrozie, z prostego względu, że spalasz dużo więcej kalorii niż normalnie i ten brak trzeba uzupełnić, żeby funkcjonować jak trzeba. Polecam owsiankę z syropem klonowym, rodzynkami, orzechami (jako śniadanie potrzyma Cie bardzo długo). Do pracy bierz jakiś makaron z czymkolwiek: kurczak, brokuł, itp. Można zjeść nawet na zimno. To samo z ryżem.
Popatrz na himalaistów o których teraz tak głośno. Sam fakt, że przebywają non stop w zimnie już zwiększa ich zapotrzebowanie kaloryczne. U Ciebie może aż tak ekstremalnych warunków nie ma, ale bez ciągłego dostarczania organizmowi paliwa, szybko się wykończysz przy tej pracy.
I pamiętaj, żeby nie jeść słodyczy, bo to sprawę tylko pogorszy.
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
Logika Valium, a nie LSD: narkotyki, artyści, mieszczaństwo i codzienność do znieczulenia [WYWIAD]
„Tysiąc jointów później” – co naprawdę dzieje się z mózgiem stałego palacza marihuany?
Badania nad grzybami zaskoczyły naukowców. Odkrycie może pomóc wielu ludziom
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania na temat działania psylocybiny, zawartej w niektórych gatunkach grzybów psychoaktywnych. Wnioski opublikowane zostały w "Nature Neuroscience". Jak się okazuje, związek ten może zmniejszać przewlekły ból i związane z nim ryzyko rozwoju depresji. Eksperymenty przeprowadzono na modelach zwierzęcych.
Mikrobiom jelitowy wpływa na pociąg do alkoholu
Mikroorganizmy tworzące mikrobiom jelitowy mogą wpływać na spożycie alkoholu, manipulując układem nagrody w mózgu - informuje czasopismo „mBio”.
Zaskakujący trend wśród Polaków. Chodzi o spożycie alkoholu
Spożycie alkoholu aktywnie ogranicza 55 proc. Polaków, a 21 proc. deklaruje całkowitą abstynencję.