Substancje wykazujące działanie prokognitywne.
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 3649 / 994 / 2
Nie jedz noopeptu, tylko pod język. I koniecznie musi być CDP-Cholina. Noopept jest cholinożerny.
Gdy możesz być kim chcesz. Bądź sobą. No chyba, że możesz być Son Goku, wtedy zawsze bądź Son Goku.
Posiąść wszelką wiedzę leży w zasięgu możliwości człowieka ~ Leonardo da Vinci
Szukaj mnie na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
  • 1081 / 32 / 0
Dzieki Neurobiolog

Co do choliny to wsuwam 5 jajek dziennie wiec nie powinno byc brakow?? Czy koniecznie ta alpha gpc ?
  • 145 / 1 / 0
wcześniej jadłem codziennie jajka, teraz mniej ale się suplementuję dwuwinianem choliny, o i też lecytyne brałem z 5g dziennie i nic. Może coś innego... magnez biorę regularnie.
terapia dla dorosłych gdańsk wrzeszcz
  • 3649 / 994 / 2
20 lipca 2017cebex pisze:
Dzieki Neurobiolog

Co do choliny to wsuwam 5 jajek dziennie wiec nie powinno byc brakow?? Czy koniecznie ta alpha gpc ?
Zrób tak. Będzie łatwiej. Wypisz mi wszystkie suplementy jakie jesz i w jakich dawkach, a ja Ci powiem co nie tak.
20 lipca 2017test123 pisze:
wcześniej jadłem codziennie jajka, teraz mniej ale się suplementuję dwuwinianem choliny, o i też lecytyne brałem z 5g dziennie i nic. Może coś innego... magnez biorę regularnie.
To samo test. Napiszcie, a ja pomyślę jak pomóc.

edit: i w jakich odstępach czasu dane suplementy. Wszystko rozpisać, godziny, dawki, sposób przyjmowania.
Gdy możesz być kim chcesz. Bądź sobą. No chyba, że możesz być Son Goku, wtedy zawsze bądź Son Goku.
  • 96 / 5 / 0
Biorę sertralinę 50mg (4 dzień), mianserynę 20mg, pregabalinę 150mg, ALCAR, NALT i ashwangandhę. Do tego mam jeszcze: rhiodola rosea, metylofenidat, tianeptynę i właśnie jedzie do mnie noopept. Co z wymienionych dodać do zestawu, a co wyrzucić? Zauważyłem, że po dodaniu 25mg tianeptyny lepiej się czuję, bardziej spokojny taki jakby, cieplej tak. Nie będzie się gryźć z noopeptem? Rhiodola rosea to IMAO, więc przy SSRI tak średnio chyba? Co do metylofenidatu to słyszałem, że małe dawki działają neuroprotekcyjnie.
Cel: naprawienie łba po stimach (spory brain fog, zaburzenia pamięci, anhedonia)
  • 145 / 1 / 0
Moja suplementacja wygląda następująco:
rano 1g dwuwinianu choliny + 15mg Noopept+ 2 tabletki Dolomit Vis ( wapno i magnez) + łyżeczka oleju kokosowego
po południu: 15mg Noopept + 2 tabletki dolomitu
pod wieczór/ popołudniu : 2 łyżeczki kurkumy, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki pieprzu cayenne + łyżeczka oleju kokosowego + olej lniany

P.S mam jeszcze PRL, sulbutiamine, NALT oraz hupercyne, narazie czekają na lepsze czasy
terapia dla dorosłych gdańsk wrzeszcz
  • 3649 / 994 / 2
@test123
rano 1g dwuwinianu choliny + 15mg Noopept
Rano jest ok. Ja bym dodał jeszcze z rana troszkę czystej wyekstrahowanej kofeiny np. w soku albo smufie energetyczym (takie jak dla sportowców). Dwuwinianu Choliny jak na początek brałbym rano 700mg a do popołudniowego noopeptu 300mg.
+ 2 tabletki Dolomit Vis ( wapno i magnez)
nigdy nie ufałbym aptecznym produktom, ale niech będzie. Najlepiej samemu wybrać sobie magnez i wapń w postaci proszku dla zastosowań aptecznych. Samemu dawkujesz, wiesz co jesz i jak zamawiasz, to przynajmniej (po dowiedzeniu się) jest określona przyswajalność.
W załączniku masz Cytrynian magnezu i węglan wapnia i cytrynian potasu. W załączniku też podam Ci, jak odmierzać te dwa pierwsze związki. Cytrynian magnezu - żeby było si - to 7 strząśniętych małych łyżeczek, węglan wapnia to 6 strząśniętych małych łyżeczek, a cytrynian potasu nie odmierzać łyżeczkami ani mikrołyżeczkami. Najlepiej zainwestować w wagę jubilerską 0,001g (od 100 do 170zł). Wtedy tego związku należy zapakować do kapsułki (bezpieczna wartość) 270mg.
+ łyżeczka oleju kokosowego
Olej kokosowy nie powinien być głównym źródłem kwasów tłuszczowych a podstawą Twojej diety, zastępującym inne oleje. Lniany najlepiej się nadaje na uzupełnianie Omega6. Do lnianego warto zażywać (a nawet powinno się!) witaminę D3 i K2Mk7. Bez tego omega są bezużyteczne. W tym wypadku także wapń jest niesamowicie ważna, by te substancje wszystkie prawidłowo działały.
Chociaż zamiast pierdzielić się z olejami, to możesz zainwestować w całkiem tani Omega D3K2 od Zeusa z Olimpu. Chociaż ja obecnie jestem na etapie: olej lniany + probiotyk (K2 z bakterii) + D3, ale to eksperyment i czuję, że mam wzdęcia po tym xD

po południu: 15mg Noopept + 2 tabletki dolomitu
dolomit bez sensu po południu. Poranna dawka wystarczy. Te po południu powinno być max do 15-16.
pod wieczór/ popołudniu : 2 łyżeczki kurkumy, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki pieprzu cayenne + łyżeczka oleju kokosowego + olej lniany
Bez sensu mój drogi. To bardziej sprawdziłoby się z rana jako "niesamowity zastrzyk energii". Źle trzepiesz sobie na noc mózg. I nie ma sensu na wieczór dodawać oleju lnianego. Jedyne co na wieczór możesz brać to np. melatoninę co 3 dni. Jak oczywiście masz problemy ze snem. Warto też pić melisę na noc.

P.S mam jeszcze PRL,
Dorzuć do porannego stacku 5mg. Na serio warto !!! Przypomnisz sobie rzeczy sprzed lat. To jeden z najfajniejszych nootropów.
sulbutiamine
ja nie mogłem jej testować, bo jak biorę lorafen to mi rzygać się chce, ale podobno działa,
NALT
możesz kiedy dodać oraz
hupercyne, narazie czekają na lepsze czasy
Huperzine najlepiej gdzieś około 14. To doskonały i niepowtarzalny nootrop.

A czego Ci brakuje?
- kompleksu witamin. Tak wiem, że przecież to apteczne, ale polecam Vita-Min z luteiną od Zeusa! ;)

i zarzuć sobie jakieś sajko od czasu do czasu. To lepsze niż jakiekolwiek nootropy. :D

edit: dodaję załączniki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
  • 3 / / 0
Cześć wszystkim, jest to mój pierwszy post na tym forum i niestety od razu pytania i prośby :P
Wcześniej tylko przeglądałem te fora i traktowałem je bardziej jako ciekawostkę, do rejestracji zachęciła mnie fascynacja nootropami a głównie noopeptem.
Nigdy nie miałem styczności z tego typu rzeczami.
Jako, że jestem początkujący zakupiłem taki zestaw:
Noopept - 1g
Alpha GPC - 5g
CDP-Cholina - 5g
Bacopa Monnieri (ekstrakt 50%) - 10g
Kofeina - 10g 
L-teanina - 10g
Niestety nie mam zielonego pojęcia jak to zażywać , móglby mi ktoś poradzić, co i w jakich ilościach powinienem brać? Jeśli to ma w czymś pomóc to ważę około 70kg.

Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie
  • 3649 / 994 / 2
No to ja Ci wypisze co i jak ;) PS. Masz wagę?
1. Noopept - 1g
- najlepiej w 2 dawkach po 15mg: rano i około13-15, tak aby było dziennie 30mg.
[NAJLEPSZA nie-iniekcyjna metoda przyjmowania Noopeptu to podjęzykowo. Smak okropny, ale trzeba to przeżyć. Oralnie praktycznie w ogóle nie ma sensu, bo w żołądku większa część zostanie rozłożona.

2. Alpha GPC - 5g
CDP-Cholina - 5g
- nie wiem po co dwa źródła choliny, ale ok. Po prostu potraktuj je oddzielnie w suplementacji. Zacznik od CDP-Choliny, bo jest bardziej wyraźna do rozkręcenia działania Noopeptu.
-proponuję 250mg z rana razem z 1 noopeptem

3. Bacopa Monnieri (ekstrakt 50%) - 10g
- niby powinno się 300mg na dobę, ale zacznij od 100-150mg przez pierwsze 5 dni, bo możesz mieć niezapowiedziane biegunki w ciągu dnia ;)

4. kofeina - 10g
- jak masz zamiar suplementować się czystą kofeiną, to musisz kupić sobie dużo magnezu. Proponuję Ci farmaceutyczny cytrynian magnezu 250g(!) na Alledrogo, dobrze przyswajalny i bardzo tani jak na taką ilość w porównaniu z szajsem aptecznym.
- dla Ciebie do 150mg (zależy jak bardzo jesteś podatny, dla mnie to i tak byłoby dużo, a nie lubię nachalnej stymulacji), działać będzie około 3-4,5 h, więc możesz potem dorzucić. Nie dorzucaj po 16, bo będziesz źle spać. No i w ogóle nie nadużywaj kofeiny, bo raz, że wyrobisz tolerancję, a dwa, że nie jest to zbyt zdrowe.

5. L-teanina - 10g
W przypadku 2 wrzutek kofeiny, to do każdej po 50mg. ;) Działają synergicznie.

A teraz najważniejsze:
1) Witaminy są?
2) Omega D3 K2mk7?
3) wapń, potas, magnez?

mam nadzieję, że pomogłem,

neuro ;)
  • 3 / / 0
[mention]neurobiolog[/mention]
Wow, super! Wielkie dzięki, nie spodziewałem się takiego odzewu :)

Wagi niestety jeszcze nie mam, zakupiłem ten zestaw z pewnej strony (nie chcę robić reklamy bo nie wiem czy jest to zgodne z regulaminem ale jak ktos jest kumaty to pewnie sobie łatwo znajdzie) do tego zestawu są dołączone w miarki, więc będę mógł w miarę na 'oko' na początek jakieś dawki sobie odmierzyć. Na pewno nie długo zaopatrzę się w wagę :) (fajnie jakby ktoś coś polecił).
Co do witamin, Omega D3 K2mk7, wapń, potas, magnez to niestety nie mam. :blush: :blush: ale na pewno szybko dokupię, jak to zarzucać jak już będę miał?
Rozumiem, że noopept pod język a jak z resztą, mogę to rozpuścić w wodzie?
ODPOWIEDZ
Newsy
„Co potrzeba?” - zapytał 16-latek policjantów, których następnie próbował przekupić

„Co potrzeba?” - takimi słowami zwrócił się 16-latek do policjantów ze stołecznego Wydziału Wywiadowczo-Patrolowego. Wtedy jeszcze nie wiedział, że mówi do nieumundurowanych policjantów. Okazało się, że miał przy sobie kilka porcji narkotyków.

Masowe ilości kokainy na masowcu. Kucharz w areszcie

Blisko pół tony kokainy o wysokiej czystości przejęły argentyńskie służby na masowcu Ceci w porcie rzecznym San Lorenzo. Do udziału w przemycie przyznał się okrętowy kucharz.

Medyczna marihuana długoterminowo poprawia jakość życia pacjentów

Australijscy medycy mówią, że pacjenci, którym przepisano medyczną marihuanę, mogli liczyć na poprawę ogólnej jakości życia związanej ze zdrowiem, a także zmniejszenie zmęczenia i zaburzeń snu przez okres jednego roku. Lęk, depresja, bezsenność i ból również ulegały osłabieniu.