Dekstrometorfan - nazwy generyczne: Acodin, Tussidex.
Więcej informacji: Dekstrometorfan w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 17 / / 0
Przed napisaniem tematu przewertowałem wcześniejsze dyskusje na ten temat, ale że to było prawie 9 lat temu, a ostatnio sytuacja deksiarzy się zmieniła to mam pytanie, czy ustawa zmienia coś w kwestii zakupu dekstrometorfanu jako surowca?
  • 438 / 14 / 0
A gdzie chcesz go kupić?
  • 17 / / 0
W hurtowniach, analogicznie jak inni z tego forum.
  • 1823 / 104 / 20
Ustawa w tej kwestii, nie kojarzę żeby zmieniła cokolwiek. NIe wiem jak było wcześniej, ale teraz jest tak samo, a jako że DXM nie jest na liście leków na receptów, analogów, prekursorów środków psychoaktywnych, to raczej z obrotem nim, nie ma większego problemu. Z grubsza nie wiem jak to cenowo by wychodziło, ale jakby było to korzystne to możnabyłoby skrzyknąć ludzi i zrobić zrzutkę na dexa z chin. Byłoby wygodnym kupić sobie na przykład 10 gramów na zapas i nie przejmować się bieganiem po aptekach, tylko trzymać cały czas bezpiecznie w szufladzie i wyjmować w razie potrzeby ^_^
Na nic dzisiaj nie narzekam, mam w kieszeni klonazepam.
Co się stanie po Dextrometorfanie?
Ona jedyna, wierna dziewczyna - amfetamina buprenorfina
  • 450 / 26 / 1
Gdzieś doczytałem, że DXM jest traktowane jako substancja czynna i jakiekolwiek wykorzystanie jej w handlu itp. wymaga rejestracji. Na własny użytek nie powinno być problemów, ale biały proszek może zwrócić uwagę np. służb celnych. Warto więc upewnić się, że pochodzi on z legalnego źródła.
Don't get high on your own supply. Of course, not everyone follows the rules, hmm?
  • 39 / 4 / 0
Też się zastanawiam znalazłem hurtownie wysyłające nawet male ilości 10-20g. Teoretycznie według mojego rozumowania na własny użytek nie byloby problemu a sądzę że da się obronić te 20g jako środek przeciwkaszlowy. Pozostaje kwestia czy w ustawie o prawie farmaceutycznym czegoś nie ma.
  • 450 / 26 / 1
No właśnie przeglądałem szczegóły prawa farmaceutycznego i tak była wzmianka o substancjach czynnych. Wszystko dotyczy wyłącznie aptek, hurtowni itd., które obracają środkami.

Nie musisz nawet bronić się, że to środek przeciwkaszlowy. Chociaż kupowanie substancji jako tańszego zamiennika trzyma się kupy. Wielu z nas ma chroniczny kaszel i przez to budzi w nocy innych domowników - tylko DXM nie uzależnia i jest 100 procent skuteczny, ale niestety nie jest refundowany, co zmusza do szukania alternatyw w postaci czystego środka. Albo uczulenie na wypełniacze.

PS. Myślałem o tym, by napisać w tej sprawie do GIFu, ale nie będę podrzucał im pomysłu do kolejnej nowelizacji :)
Don't get high on your own supply. Of course, not everyone follows the rules, hmm?
ODPOWIEDZ
Newsy
Narkotyki w bloku rysunkowym dla dzieci. Z piłkarzami reprezentacji Polski na okładce

Wrocławskie służby znalazły je w paczkach kurierskich

Trzech mężczyzn oskarżonych o przemyt kokainy promem Norræna

Trzej mężczyźni w wieku 60–70 lat zostali oskarżeni o próbę przemytu ponad trzech kilogramów kokainy z Hiszpanii do Islandii promem Norræna. Grozi im do 12 lat więzienia.

Największa europejska imprezownia tonie. Karetki błagają o pomoc – jeżdżą tylko do nocnych klubów

Ibiza – symbol beztroskiej zabawy, dźwięków techno i drinków za 25 euro – pęka w szwach. Ale, co ciekawe, nie z powodu tłumu turystów. Pęka system ratownictwa medycznego. Jak podaje lokalny związek zawodowy służby zdrowia, nawet jedna trzecia wszystkich interwencji karetek dotyczy klubów nocnych, gdzie dochodzi do… „bad tripów” po wiadomych zakazanych używkach.