twoja roślina jest widocznie osłabiona, żółknie lub więdnie? Napisz, a uzyskasz pomoc
ODPOWIEDZ
  • 34 / / 0
Witam wszystkich wtajemniczonych.Otóż na mojej roslince(Early misty)pojawiły się białe plamki .Zaczynają one się na poczatku pojawiac na krawędzi blaszki l;iściowej .Problem zaczął się od dolnych liści.Plamki są białe , później dostrzegłem że w środku tych plamek pojawiły się jakies czarne punkciki czy coś.Liście po zaataklowaniu żółkną i usychają.Pomóżcie mi bo już nie wiem jak sobie z tym poradzić.To chyba przez te cholerene muszki owocowe bo ostatnio się kręciły koło rośliny.Niestety nie mam aparatu więc nie mam jak zrobić zdjęcia.Pomóżcie dobrzy hodowcy bo już nie wiem jak sobie z tym dac rady.
  • 34 / / 0
Nieprzeczytany post autor: maku »
ciekawe dlaczego nikt nie odpisuje czyżby wszyscy wyjechali na wakacje??
Jak na złośc pojawił się drugi problem a mianowicie dolne liście zaczynają brązowiec i usychac od krawędzi
Może za czesto nawozu??
  • 160 / 1 / 0
nikt nie odpowiada bo trudno cos powiedziec nie widząc na własne oczy chocby zdjecia

z tych objawów co napisałes to może być

-złe pH
-niedobory jakiegos pierwiastka
-przenawożenie
-i jeszcze jakąś chrobę też by podciągnął jak by sie uparł
Bądźmy realistami żądajmy niemożliwego
  • 34 / / 0
Nieprzeczytany post autor: maku »
teraz pojawił się następny problem a mianowicicie usychanie końcówek liści na słońcu po prostu siła złego na jednego
  • 35 / / 0
Nieprzeczytany post autor: Covert »
Jezeli to przez jakies owady czy cus to najlepsza matoda na to to:
wrzucenie 5 papierosow bez filtra do naczynia (w moim przypadku sloik 0,5l) zaparzenia tego tak jak herbaty, nastepnego ranka spryskanie rosliny (uzylem do tego "pistolleta" z ajaxu do szyb), NIkoyna z fajek zabija te wszystkie jebane szkodniki. Jak mi cos zaczelo wpierdzelac krzaka to wlasnie tak mi poradzono na tym forum i jest to bardzo skuteczne. W twoim przypadku to chyba jest choroba ale nie zaszkodzi sprobowac, wrzuc pare fotek jak wyglada MJ.
Poszukaj moze znajdziesz odpowiedz na haszysz.com kiedys tam znalazlem fajne opisy i rys. przenaworzenia i braku jakies witaminki.
Uwaga! Użytkownik Covert nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 160 / 1 / 0
teraz pojawił się następny problem a mianowicicie usychanie końcówek liści na słońcu po prostu siła złego na jednego
obstawiam przenawożenie
Bądźmy realistami żądajmy niemożliwego
  • 39 / / 0
Nieprzeczytany post autor: guStaff »
mista pita pisze:
obstawiam przenawożenie
ja też bym był ku temu.. mialem ten sam problem podlalem biohumusem, a ze rosliny byly do pasa i nawozilem je dopiero 1 raz to sobie nie żałowałem i przecholowalem ( lałem z gwinta prosto %-D ) przyszedlem za ponad 2 tyg. i liście były zżółknięte na końcówkach.. pzdr

Edit:
a mianowicie to przeholowanie z azotem ;-)
Ostatnio zmieniony 17 lipca 2007 przez guStaff, łącznie zmieniany 2 razy.
  • 55 / / 0
Nieprzeczytany post autor: CASIO »
Czy można przenawozić biohumusem??
Załatwiłem sobie coś takiego jak koncentrat biohumusowy (nieco mocniejszy niż zwykły biohumus) i nim podlewam bardzo często, teraz gdy bliżej do flow już mniej go używam ale na 5 roślin zużyłem ok 30 litrów tego więc niewiem czy jest możliwośc przeawożenia i też ostro podlewałem tym, z tym ze zawsze rozpuszczałem go z wodą, nigdy czystym nie podlewam bo wtedy może okazać się za mocny.
Uwaga! Użytkownik CASIO nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 39 / / 0
Nieprzeczytany post autor: guStaff »
CASIO pisze:
Czy można przenawozić biohumusem??
Chociaż to jest naturalny nawóz to jednak jeżeli przesadzisz z azotem będzie roślinie źle.. a po 2 przez nadmiar azotu opóźnia sie kwitnienie
  • 55 / / 0
Nieprzeczytany post autor: CASIO »
guStaff pisze:

Chociaż to jest naturalny nawóz to jednak jeżeli przesadzisz z azotem będzie roślinie źle.. a po 2 przez nadmiar azotu opóźnia sie kwitnienie
O spóźnieniu kwitniena i metodach przyśpieszających pisałem w innych postach w dziale outdoor.
A co do biohumusa to podstawą jest rozcieńczenie go w wodzie, wiadomą sprawą jest to że nierozpuszczony jest za mocny, a jeśli się go rozpuści to według mnie nie ma jak przenawozić, oczywiście podlewanie do granic rozsądku.
Jedna butelka tygodniowo na roślinę i nie powinno być przenawożenia, ale to tylko moje skromne zdanie, ja tak robię i nie mam problemów
Uwaga! Użytkownik CASIO nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
ODPOWIEDZ
Newsy
Marihuana może być substytutem alkoholu – wyniki nowego badania

Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie "Drug and Alcohol Dependence" (2025) dostarcza pierwszych w historii laboratoryjnych dowodów na to, że używanie marihuany może zmniejszać spożycie alkoholu.

Narkotyki. Nie trzeba dealera, młodzi kupują przez internet

Narkotyki są coraz mocniejsze i coraz łatwiej dostępne, alarmuje pełnomocnik rządu Niemiec ds. uzależnień.

Jechał pijany na terapię i wpadł prosto na patrol

Poranki bywają trudne, szczególnie gdy w organizmie wciąż krąży wczorajszy alkohol. W Bartoszycach w piątek 22 sierpnia policjantki ruchu drogowego zatrzymały rowerzystę.