Dział poświęcony tematowi kontroli recept lekarskich u farmaceuty.
ODPOWIEDZ
  • 858 / 50 / 0
Podłączam się pod pytanie Dewiantki.
  • 385 / 22 / 0
Moja mała tajemnica:)

Trochę mogę podpowiedzieć....trzeba mieć gadane i nie dać się lekarzowi zdominować.No i jakiś papierek z szpitala na alprę by się przydał ale to 30% mojego sposobu.

Juto jadę po 6 op alpry i 4 clono a w piątek 3 op alpry ale to tak na lajcie.

Trzeba zejść do podziemia na jakiś czas żeby nie podpaść załatwiająć np 40 opakowań 3-4 miesiące przerwy.

Szczerze to juz mam dość tych benzosów 2 tygodni byłem czysty teraz 3 dniowy ciąg 33 mg poszło dzisiaj.Najchetniej bym sie tego pozbył i poszedł na odwyk ale szkoda wyrzucać prawie 100 opakowań:D
Zanim coś weźmiesz zastanów się kilka razy i zaczerpnij info o tym.
To co tutaj piszę nie ma na celu nakłaniania kogoś do tego aby coś wziął.
Wszystko co piszę jest fikcją,nic nie znaczącą.
Co Cię nie zabije,to Cię wzmocni.
  • 858 / 50 / 0
Btw ile opakowan Xanaxu 1mg mozna wypisac na jedna recepte 100% odplatnosci?
  • 12477 / 2425 / 0
To zależy od dawkowania.
  • 858 / 50 / 0
jezus_chytrus pisze:
....
wytłumacz mi proszę jak to wygląda. powiem lekarzowi, że chcę stosować doraźnie (raz na miesiąc), więc w takiej sytuacji ile opakowań max może mi wypisać?
(ostatnio w identycznej sytuacji dostałem 3 x 30 tabl. x 1mg Xanaxu SR)
  • 385 / 22 / 0
@rrd

Xanax 1 mg 4-2-2-2 x 3 miesiące czyli na jednej recepcie 30 opakowań w przypadku lęku napadowego.
  • 385 / 22 / 0
Wtorek totalnie nabenzosowany pojechałem do rodzinnego w innym mieście na jednorazówkę,chciałem 9 op. alpry i 4 op. clona.Wyszedłem z recką na 6 op alpry bo 9 op to za dużo zdaniem Pani doktor ale za to zamiast 4 op. clona dostałem 6 op. z tego całego zamieszania hehe. Ahh ci magicy zakręceni są niezle.
  • 12477 / 2425 / 0
Na recepcie możesz dostać zapas na 90 dni stosowania - na podstawie dawkowania.
Przyjmijmy dawkowanie 1mg na dobę. W takim wypadku maks to 6 opakowań 0.5mg / 3 opakowania 1mg.
  • 858 / 50 / 0
Dostałem dziś 30tab 1mg bo powiedziałem, że stosuję doraźnie. Ale na jutro też się zapisałem do lekarza więc powiem, że stosuję 1 tab dziennie i dostanę 3x30.
Dzięki za odpowiedzi!
  • 385 / 22 / 0
@rrd

Tak tylko nie wiadomo czy na 3 miesiące Ci przepisze chyba,że powiesz,że gdzieś wyjeżdzasz na dłuższy czas wtedy nie będzie problemu.
ODPOWIEDZ
Newsy
Medyczna marihuana kontra bezdech senny

Według danych opublikowanych przez badaczy z Minnesota Office of Cannabis Management, 40 proc. pacjentów z obturacyjnym bezdechem sennym (OSA) uczestniczących w stanowym programie medycznej marihuany doświadczyło znaczącej i trwałej poprawy jakości snu po rozpoczęciu terapii konopiami.

EUDA 2025: Depenalizacja marihuany jako rekomendacja dla krajów UE

Analiza raportu „European Drug Report 2025 – Cannabis”.

THC i rozwój mózgu nastolatków – co pokazują najnowsze badania?

Używanie marihuany może prowadzić do ścieńczenia kory mózgowej u nastolatków – wynika z najnowszego badania prowadzonego przez Gracielę Piñeyro i Tomáša Pausa, naukowców z CHU Sainte-Justine oraz profesorów Wydziału Medycznego Uniwersytetu w Montrealu. Współpraca dwóch laboratoriów badawczych, korzystających z uzupełniających się podejść, wykazała, że THC – czyli tetrahydrokannabinol, substancja aktywna w konopiach – powoduje kurczenie się arborescencji dendrytycznej, czyli „sieci anten” neuronów, które odgrywają kluczową rolę w komunikacji między nimi. Skutkuje to zanikiem (atrofią) pewnych obszarów kory mózgowej – co jest szczególnie niepokojące w wieku, w którym mózg się rozwija.