Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
ODPOWIEDZ
  • 906 / 75 / 19
Przyprawa powoduje wzrost stężenia dopaminy i serotoniny - podobnie, jak w przypadku kurkumy, ale właśnie dodatkowo na tę dopaminę.

Żeby odczuć efekt antydepresyjny, najlepiej jest zażywać mniej, ale częściej, tj. po jednorazowym zastosowaniu nic jeszcze nie poczujemy (odwrotnie, niż np. w przypadku kurkumy), tylko trzeba kurację robić przynajmniej przez tydzień .

Szafran występuje w preparatach poprawiających nastrój i koncentrację, takich jak: Happy Tonic 150ml - 30mg/10ml - 50 zł (na początku myślałam, że lepiej żreć samą przyprawę, ale cenowo to się chyba jednak kupić takie coś opłaca.

Jadł ktoś? Jak efekty?
Is it time for your medication, Mr. Brown?
  • 4807 / 267 / 0
To serio działa w tak małej ilości jak 12 mg?
Ja otchłań tęcz, a płakałbym nad sobą
jak zimny wiatr na zwiędłych stawu trzcinach
jam błysk wulkanów, a w błotnych nizinach
idę jak pogrzeb z nudą i żałobą.
Na harfach morze gra, kłębi się rajów pożoga
i słońce, mój wróg słońce! wschodzi wielbiąc Boga.
  • 906 / 75 / 19
No, właśnie sama nie potrafię tego ocenić - bo zażywałam szafran razem z wieloma innymi substancjami i zbyt wiele czynników się na to nakłada, ogólna zmiana diety itd, więc nie mogę ocenić działania szafranu, dlatego pytam, czy ktoś też testował działanie tego specyfiku.

To, co napisałam o dawkowaniu, to teoria. O praktyce rozmawiamy w tym wątku. :cheesy:
  • 1513 / 26 / 0
Hehe - sam miałem założyć temat - ostatnio znajomy Węgier z roboty mówił mi, że działa.
Most people seem to report mild euphoria, and a resemblance to a low dose of MDMA or methylone.
https://drugs-forum.com/forum/showthread.php?t=168328

http://www.bluelight.org/vb/archive/ind ... 54065.html
mr_b∩ʁbꞁө
  • 906 / 75 / 19
Dorwałam szafran w tabletkach Swansona i muszę powiedzieć, że już 1 tab. dziennie (15mg) daje odczuwalne efekty, czego nie mogę powiedzieć (o dziwo!) o "naturalnym" szafranie jakiegoś tam Kamisa, czy innego producenta przypraw!
  • 568 / 53 / 0
"Krokus jest symbolem trzeźwości (abstynencji)" %-D
"Even the smallest person can change the course of the future"
  • 4807 / 267 / 0
No jest, jest też najdroższą przyprawą świata, więc tak z ciekawości ile kosztuje opakowanie z Kamisa i jaka gramatura? Bo tam może być tyle szafranu co w osiedlowej fecie.
Ja otchłań tęcz, a płakałbym nad sobą
jak zimny wiatr na zwiędłych stawu trzcinach
jam błysk wulkanów, a w błotnych nizinach
idę jak pogrzeb z nudą i żałobą.
Na harfach morze gra, kłębi się rajów pożoga
i słońce, mój wróg słońce! wschodzi wielbiąc Boga.
  • 82 / 5 / 0
O ile dobrze pamiętam, opakowanie 0,3g szafranu z Kamisa kosztuje coś koło 15 zł.
- Jak się pan czuje?
- A dziękuję, doskonale :-)
  • 55 / 1 / 0
Podarowano mi ostatnio trochę szafranu. Postanowiłem więc zrobić z tego nalewkę według przepisu znalezionego na MO. Flaszka stoi już tydzień, ale jeszcze trochę poczekam.
Czy ma ktoś z tym jakieś doświadczenia? Podobno pita w ilościach od 5ml działa relaksująco.

Z ciekawostek.

"Starożytni Rzymianie uważali, że szafran otwiera drogę do orgazmu, zarówno kobietom, jak i mężczyznom. Dziś wiemy, że zwiększa on ukrwienie narządów płciowych
i dzięki temu wzmaga pożądanie. Wsyp do czajniczka 2 łyżeczki czarnej herbaty liściastej, dodaj kilka nitek szafranu, pięć goździków i po szczypcie przypraw: cynamonu, kardamonu, imbiru, pieprzu i gałki muszkatołowej. Zalej wrzątkiem i zaparzaj przez 15 minut. Rozlej do dwóch filiżanek i wypij razem z ukochanym przed pójściem do łóżka."
Uwaga! Użytkownik zasadniczy nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 196 / 5 / 0
chodzi w tym woatku o krokusy nasze polskie takie fioleowe? Na wiosne jest ego pelno, sam na podworku mam z 10m2 co rok. jesli to o te chodzi, uzywka praktycznie za darmo. jak sie bedzie zgadzac to na wiosne robie naleweczke:)
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
120 litrów pochodnych opioidów w płynie nie trafi na rynek

Policjanci z Wydziału do Walki z Przestępczością Narkotykową Komendy Miejskiej Policji w Szczecinie ujawnili miejsce przechowywania nielegalnych substancji psychotropowych, zabezpieczając ogromne ilości pochodnych opioidów w płynie oraz półproduktów służących do przetwarzania środków odurzających.

Zagadka stabilności piwnej piany rozwiązana. To postęp w wielu dziedzinach nauki

Piękna stabilna piana to jeden z elementów piwa, którego poszukują miłośnicy tego napoju. Niestety, często spotyka ich zawód. Tworząca się podczas nalewania pianka błyskawicznie znika, zanim zdążymy wziąć pierwszy łyk. Są jednak rodzaje piwa, szczególnie piwa belgijskie, na których pianka jest wyjątkowo stabilna. Naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu, pracujący pod kierunkiem profesora Jana Vermanta, odkryli właśnie sekret długotrwałego utrzymywania się piany na piwie. Poznanie tej tajemnicy zajęło 7 długich lat badań.

Konopie skuteczne w leczeniu migreny – pierwsze badanie kliniczne z placebo!

Według danych z badań klinicznych przedstawionych na dorocznym spotkaniu American Headache Society, inhalacja kwiatów konopi zawierających THC i CBD zapewnia skuteczniejszą ulgę w migrenie w porównaniu z placebo.