Więcej informacji: Ayahuaska w Narkopedii [H]yperreala
A tak btw. to doskonale rozumiem to co napisałeś tam później, że ta otoczka to generator radochy - jestem tego samego zdania i bardzo podziwiam ludzi, którzy umieją się "bawić" w takie ceremonie realnie w to wierząc - staram się nigdy nie wyśmiewać ich przy tym (ich nie wyśmiewać - samą treść ceremonii już komentuję według własnych poglądów, ale nie uważam, żeby miało to kogoś deprymować bo przecież widać, że to tylko moje zdanie)
Na koniec analiza tego czy o europejskich "senor-ten-piedad-curranderos" powiedziałem coś nieprawdziwego:
Ja żem wcześniej pisze:neofickich, udających szamanów gringo z holendersko-czeskich sesji kulturowego cudzołóstwa
udający szamana - no w związku z ww. ci ludzie są nieprzygotowani do szamanizmu - udając (czyli praktykując w przekonaniu, że oni już wszystko w dziedzinie wiedza, z podejściem bagatelizującym potęgę świata ducha) są często nieświadomi jak potężnych sfer dotykają...
gringo - no to wiadomo
kulturowe cudzołóstwo - no też wiadomo - my się wywodzimy z totalnie odmiennego kontekstu kulturowego - od praktyk militarnych, gospodarczych, społecznych po religię i podejście do sfer ducha - człowiek, który 4fun sobie wybiera wierzenia jak towar w supermarkecie i wdraża je wbrew otoczeniu wystawia sobie świadectwo niedojrzałości w kwestii duchowości - tu już możemy się nie zgadzać bo to tylko moja opinia.
Zazwyczaj dawka inhibitora spożyta oralnie w przypadku ayahuaski to 300-600 mg.
W chandze jest to raptem 1-5 mg jeśli uzywa się jako podkładu pnącza Banisteriopsis Cappi ( 1-5 mg w zależności od gatunku i ilości pnącza )
Taka changa która np dziala już z 20 minut a nie 10 minut zawiera przeciętnie 10-15 mg alkaloidów betakarbolinowych.
Ps: gdyby inne sajko miały taką tolerkę %)
Magiczne grzybki działają na mózg dłużej. Odkrycie pomoże w leczeniu depresji
Młodzież i marihuana w Polsce – jak realnie minimalizować ryzyko?
Mąż polskiej noblistki myślał, że "popadł w szaleństwo". Badania nad psychodelikami w PRL
Rodacy odstawiają alkohol i papierosy. Sklepy na osiedlach już liczą straty
Jak podaje Polska Izba Handlu i CMR, w listopadzie 2025 r. całkowita wartość sprzedaży w sklepach małoformatowych spadła o 1 proc., natomiast łączna liczba transakcji w tym formacie sklepów obniżyła się o 4,6 proc. w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej.
Trump uznał fentanyl za broń masowego rażenia. „Używają go, by zabijać Amerykanów”
Prezydent USA Donald Trump podpisał w poniedziałek rozporządzenie uznające fentanyl za broń masowego rażenia. W uzasadnieniu stwierdził, że „wrogowie USA używają go, by zabijać Amerykanów”. Oświadczył zarazem, że rozważa złagodzenie federalnych restrykcji obejmujących marihuanę.
Dentysta od razu pozna, czy paliłeś marihuanę. Kilka ważnych szczegółów
Coraz więcej pacjentów siada na fotelu "po skręcie", licząc na mniejszy stres. Tymczasem stomatolodzy i badacze alarmują: regularne używanie marihuany może odbić się na zębach i dziąsłach, a przed zabiegami potrafi skomplikować działanie znieczulenia. Na liście konsekwencji pojawiają się nie tylko ubytki i utrata zębów, ale też sygnały związane z nowotworami jamy ustnej.