Więcej informacji: Salvia Divinorum w Narkopedii [H]yperreala
Oczywiście, CO2 jest potrzebny. Dlatego wentylator może się przydać, ale jedynie na bardzo niskich obrotach, powodując powolne, delikatne przetłaczanie powietrza.
Dużo bardziej niż szybka wymiana powietrza, potrzebna jest roślinie wilgoć. Dlatego ja zawsze powtarzam, by codziennie rano spryskiwać roślinki wodą. Robię to od zawsze i efekty są doskonałe. :)
A taki dmuchający wentylator może tylko spowodować wysuszenie rośliny.
Światła potrzeba niewiele ja na boxa mającego... 30x40x60cm miałam jedną zwykłą (taką długą, nie kompaktową) świetlówkę 8W i rosły jak marzenie. Ładne, ciemnozielone, gęste, bez najmniejszej plamki na liściach - no cudne były :)
Pamiętaj, że kupując świetlówkę należy zwrócić uwagę na parametr jakim jest temperatura barwowa. Dobra świetlówka dla uprawy roślina powinna mieć między 4000K a 6500K [kelwinów] przy czym im bliżej 6500 tym lepiej. W praktyce w sprzedaży są 6400K i ja taką miałam i byłam bardzo zadowolona.
Jest to dość istotne, gdyż chcemy żeby nam ładnie rozwijały się listki i dobrze przebiegała fotosynteza a do tego jest potrzeba nam więcej światła o niebieskim widmie.
Przeciętna świetlówka ma 2700K i w zasadzie nie mam pojęcia jak przy takiej rośnie ale ona ma przewagę światła w widmie czerwonym, które przyśpiesza rozwój kwiatów... a raczej nie jest sprawą prioretytową żeby szałwia nam zakwitła ;)
Ja ustawiałam fotoperiod miedzy 14 a 16 godzin światła, ale jak chcesz zintensyfikować uprawę to chyba możesz dać więcej, zawsze jakby coś złego się działo możesz potem zmniejszyć ;)
maciej113 pisze: zbliza sie zima wiadomo mało światła, przydałby sie jakiś boxik :D
no i moje pytanie brzmi czy któraś z tych żarówek się nadaje?? czy mają za mało lumenów?? normalne świetlówki mają 600-1100 lumenów tu jest dużo mniej, barwa jest odpowiednia, w 3 linku zastanawiam się czy nie lepiej kupic 2 lub 3 5000k i miec wiecej swiatla czy kupic 6400k ale jedna i miec lepsza barwe?? ktos moze mi doradzic??
http://www.allegro.pl/item225946794_zar ... ocja_.html
http://www.allegro.pl/item225946914_zar ... ocja_.html
http://www.allegro.pl/item229721623_zar ... 60zl_.html
edit: a może coś skleic z takich diod??
kilka takich
http://www.allegro.pl/item229068198_bia ... lodna.html
albo 1 taka (210lm to juz nie tak mało)
http://www.allegro.pl/item227551937_dio ... nosc_.html
GrupaOlewającaWładzę pisze: jak chcesz mieć silny rozwój liści to kup o temp. 6400. jeśli chcesz zaryzykować przystopowaniem w rośnięcu na rzecz kwitnienia to możesz kupić taką o mniejszej temp.
maciej113 pisze: GTW moj problem to raczej nie barwa tylko czy ta ilośc lumenow z jednej wystarczy?? bo 200lm to naprawde mało
Norberto pisze: Chcecie pod diodami rośliny uprawiać? Hahaha - dobre! ]obin pisze: da sie pod diodami LED uprawiac jednak sporo to kosztuje ]maciej113 pisze: norberto nie masz racji nawet nie jarzeniowa tylko świetlówka albo podłużna albo w formie żarówki energooszczędnej. po 2] edit
[quote="We Are Scientists"]
szalwia nie potrzebuje duzo swiatla, u mnie cztery rosliny stoja teraz pod dwoma zarkowkami energooszczednymi ( philips tornado, jakos tak ) o t.b. 6400K i po pierwsze - temperatura takiego zestawu jest niska, a po drugie - roslina rosnie conajmniej 30% szybciej niz "na parapecie". Fotoperiod ustawilbym na 14 lub 16 godzin na dobe, wowczas szalwia nie bedzie na pewno chciala kwitnac. Aha, no i duzo pradu nie zje ^_^maciej113 pisze: We Are Scientists to co piszesz to już zostało napisane, wystarczy nawet jedna energooszczędna dla 2-3 roslinek (oczywiscie nie mówi tu o takich 100cm)
Widze że nikt nie ma doświadczenia z podanymi przeze mnie żarówkami, a szkoda, jak dorobie się kilku sadzonek to poeksperymentuje z diodami
Otóż uprawiam/hoduję szałwię od kilku lat .... no i wyobraź sobie, że w zimę gdy jest mało światła dziennego właśnie tak robię.
Wsadzam na 4 godziny pod hps. Dla mało bystrych dopisałem SŁABEGO 60-70w.
No i wyobraź sobie znawco szałwi, że one rosną pod tym smażącym HPS ... BA nawet są ładne, BA nawet się szybciej ukorzeniają niż w lato.
Jarzeniowa i świetlówka to jedno i to samo.
EDIT do obin.
Baj de łej do diodek: te z topic o uprawie to zupełnie inna bajka niż to co było wklejone w allegro ...
To co było z allegro to światło jak z lepszej latarki :|
ps. długa, jaką mam jest wsam raz ponieważ będzie pod nią kilka innych roślinek rosnąć.
Nada się
Dlaczego ograniczenie marihuany do listy chorób to katastrofa dla pacjentów – historia Adriana
Czechy luzują prawo konopne. Duży krok naprzód, ale z gwiazdką
Narkomani i nędza. Niemcy wolą się tu nie zapuszczać. "Sytuacja nie do przyjęcia"
Przebrały drona za ptaka, by przemycać narkotyki do więzienia
Policja aresztowała dwie kobiety, po tym, jak użyły drona przebranego za plastikową wronę do przemytu narkotyków, tytoniu i telefonów komórkowych. Kobiety w ten sposób próbowały szmuglować przez mury więzienia w Luizjanie.
Endometrioza, opioidy i droga do macierzyństwa
Kamila mówi wprost, że gdyby nie terapia konopna, prawdopodobnie zdecydowałaby się na histerektomię (usunięcie macicy) jako ostateczne rozwiązanie. W jej ocenie poprawa jakości życia pozwoliła jej podjąć inne decyzje terapeutyczne i odzyskać nadzieję. Dziś uważa, że bez tej zmiany nie byłoby ciąży i nie byłoby Gabrysia.
Norwegia wśród liderów Europy. Wszystko wyjawiły... dane z kanalizy
Norwegia pozostaje w europejskiej czołówce pod względem używania narkotyków. Najnowsze analizy ścieków pokazują jednocześnie spadek używania konopii w Oslo. Dane wskazują też na rosnące znaczenie innych substancji.