http://www.youtube.com/watch?v=UZx1QNuUetE
http://www.zatorski.net/19/Praca_magist ... tywne.html
Może komuś jednak pomoże:P
To jedno.
Po drugie, mozna znalezc w internecie firmy, ktore za 150-300 zlotych wysylaja worek wegla na przynajmniej 10-15 sezonow.
Po trzecie, majac juz wegiel, nalezy zakombinowac w taki sposob, aby jak najwieksza objetosc powietrza wchodzila w kontakt z jak najwieksza powierzchnia wegla podczas filtracji.
Nie wiem co jeszcze moglbym powiedziec w temacie... Moze jedynie to, ze nie warto oszczedzac na wentylatorze :)
*bierzesz rurę - najlepiej o takiej średnicy którą łatwo włączyć do układu wentylacyjnego - np wciskając w inną rurę czy jak to tam u ciebie działa - polecana długość to około 15cm i lepiej nie dawać mniej - jak chodzi o średnice to jest ona zależna od wielkości hodowli itp- nie przesadź - to nie musi być rynna, ale coś o szerokości kartonowej rolki od papieru toaletowego może dać za mały przepływ powietrza
*kawałek pończochy albo koszulki albo jakiegoś niezbyt grubego materiału przycinasz na wymiar, żeby obejmowało wylot rury plus parę centymetrów na zakładkę na krawędzi - potrzebujesz 2 takie kawałki - po jednym na każdy koniec
*zakrywasz jeden koniec materiałem, oblepiasz krawędź rury dookoła taśmą (lepiej użyć szerokiej - jak do pakowania) i odwracasz do góry nogami
*kładziesz na jakimś kawałku gazety albo papieru i wsypujesz węgiel do środka - na tyle, żeby doszło do samej góry na płasko, staraj się w ogóle tego nie ubijać można potrząsać - gęstość to kwestia wyczucia - dużo zależy tutaj od tego jak drobny jest węgiel, jak przyblokuje przepływ to przesadziłeś, jak po położeniu na płasko zrobi się szczelina na górze to byłeś za skąpy
*przykrywasz 2gim kawałkiem materiału i oblepiasz taśmą krawędź
*właściwie można iść na piwo bo filtr jest zrobiony - wystarczy włączyć go do obwodu i gotowe
część zapachu pochodzi z pyłków podczas kwitnięcia po zastosowaniu "filtra cząsteczek stałych" zmniejszamy obciążenie filtra węglowego
Ogólnie wcześniej miałem boxa bez żadnej wentylacji a pomimo to roślinki sobie rosły z samym tylko wylotem pasywnym u góry. Sprawdzało się to bo miałem świetlówki które nie wydzielały dużo ciepła.
![[mem]](https://hyperreal.top/wtf/memy/b/bcbf3421-8070-46d5-91ca-7f1208a02183/xan-shooter.jpg?X-Amz-Algorithm=AWS4-HMAC-SHA256&X-Amz-Credential=nxyCWzIV8fJz5t5dUSIx%2F20250907%2FNOTEU%2Fs3%2Faws4_request&X-Amz-Date=20250907T101302Z&X-Amz-Expires=3600&X-Amz-SignedHeaders=host&X-Amz-Signature=83d54c9cf238b6e31f027699d178f375319b4c84e34d3334b0eaf51342fd70f5)
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_artykul_skrot/uecocaine.jpg)
UE alarmuje: coraz więcej Europejczyków zażywa kokainę i inne ciężkie narkotyki
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/weedatwork.jpg)
Jeden na dziesięciu trzydziestolatków pracuje pod wpływem. Naukowcy biją na alarm
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/zdzojntempolak.png)
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/casper_ruud.jpg)
Wszędzie zapach marihuany. Partner Świątek mówi głośno o problemie
Casper Ruud, mikstowy partner Igi Świątek na US Open, skarżył się na zapach marihuany na kortach w Nowym Jorku. To nie pierwszy raz, gdy zawodnicy zgłaszają ten problem.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/grafika_news_skrot/dopalamy.jpg)
Rozpędza się nowa epidemia. Gwałtownie rośnie liczba zatruć
W 2024 r. liczba zatruć dopalaczami wzrosła aż o 40 proc. w porównaniu z rokiem 2023 – alarmuje GIS. Po niebezpieczne substancje coraz częściej sięgają także dzieci.
![[img]](https://hyperreal.info/sites/hyperreal.info/files/piana.jpg)
Zagadka stabilności piwnej piany rozwiązana. To postęp w wielu dziedzinach nauki
Piękna stabilna piana to jeden z elementów piwa, którego poszukują miłośnicy tego napoju. Niestety, często spotyka ich zawód. Tworząca się podczas nalewania pianka błyskawicznie znika, zanim zdążymy wziąć pierwszy łyk. Są jednak rodzaje piwa, szczególnie piwa belgijskie, na których pianka jest wyjątkowo stabilna. Naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu, pracujący pod kierunkiem profesora Jana Vermanta, odkryli właśnie sekret długotrwałego utrzymywania się piany na piwie. Poznanie tej tajemnicy zajęło 7 długich lat badań.