Dział poświęcony zapytaniom użytkowników wobec ich spraw bieżących.
ODPOWIEDZ
  • 10 / / 0
Witam

Złapali mnie ostatnio z 3-mmc (25g), postawili zarzut handlu metaamfetaminą, dzisiaj przyszło umorzenie ze względu na brak znamion przestępstwa ale nic nie napisali na temat tego czy mi to zwrócą. I stąd moje pytanie, czy jest na to jakaś szansa, bo w sumie to nawet policjant mi o tym wspominał?
  • 41 / / 0
Mój dotychczasowy dostawca ma małe trudności i postanowiłem zamówić GBL z nowego źródła. Ustaliłem przez mejla zasady (za pobraniem). Przyszła paczka, odebrałem, zapłaciłem a w środku był soczek. Napisałem do gościa, że czekam parę dni na kasę albo zgłaszam sprawę na policję. Mam jego dane (pewnie fałszywe) nr konta (mogło być założone na fałszywy dowód). Zastanawiam się jednak, czy iść na policję. Z jednej strony GBL jest legalny, z drugiej policja możne węszyć, może to dotrzeć do mojej pracy, zrobi się wtedy nieprzyjemnie itp. W sumie straciłem nieco ponad 100 zł, ale pewnie gość oszukał tak wielu :/ Co byście radzili ?

przeniesiono - vv
  • 554 / 14 / 0
@suck_me - oni się sami do Ciebie nie ruszą, skontaktuj się z jednostką, która zarekwirowała Twój stuff i upomnij się o zwrot - powinno przebiec bezproblemowo.

@sniki76 - tzn. co może wywęszyć? nawet jakbyś chciał to chlać beczkami, to nie ma w tym nic nielegalnego. co niby zrobią, pójdą do Twojej pracy i powiedzą, że delektujesz się rozpuszczalnikiem? nawet by im się nie chciało. zgłaszaj na policję
  • 103 / 1 / 0
@sniki76 - umorzą sprawę,niska szkodliwość społeczna czynu. Nie opłaca się niestety.

@suck_me - w praktyce jednak może przebiec problemowo - mają na to chyba 30 dni. Możesz spróbować się zgłosić.

@Czarli Czarnuch - śmiało obejmuj. Nie ma przeciwwskazań.
  • 2008 / 496 / 0
Zgłaszaj na policję. GBL jest legalny i raczej policja nawet nie będzie podejrzewała, że miałeś zamiar to spożywać. Szczególnie jeśli wspomnisz, że to rozpuszczalnik, który kupiłeś do czyszczenia felg etc. Ich nie będzie interesowało po co był Tobie ten produkt tylko jakie były okoliczności oszustwa. Konto na słupa ma wartość znacznie przekraczającą to 100 zł,
więc nawet jeśli je zablokują to już będzie coś. Po za tym być może na maila, z którego się kontaktuje logował się ze swojego IP. Jest kilka sposób na dojście do takich oszustów.

Kradzież 100 zł byłaby tylko wykroczeniem. Wyłudzenie natomiast zawsze, niezależnie od kwoty jest przestępstwem.
  • 103 / 1 / 0
Policja musiałaby otrzymać zgodę na namierzenie IP. Podejrzewam, że nie było żadnej umowy i bezpiecznej transakcji. Jest jeszcze możliwość sprawdzenia skąd paczka została nadana, może to być gnojek (jakiś małolat) i sprawa się komplikuje. Zgłosić zawsze możesz, ale i tak uważam, że szanse są niewielkie. Poza tym odebrałeś paczkę, udowodnij teraz jemu, że w tej paczce nie było GBL'a...
Scalono KA
A jeszcze jedno, to był profesjonalny sprzedawca?
  • 800 / 67 / 0
Mam do was pytanie z zakresu prawa i "życia rzeczywistego", ale nie dotyczącego substancji psychoaktywnych. Wiem, że nadal posiadamy obowiązek meldunku stałego i że zostanie on za kilka lat dopiero zniesiony... Sprawa wygląda następująco. Wynajmuję mieszkanie z narzeczonym, ale nie zawracałam sobie głowy meldunkami. Wynikły jednak komplikacje z moją rodziną. Jak to wygląda, gdy ktoś straszy wymeldowaniem ze stałego miejsca pobytu (rodzinnego)? Z tego co się orientuję, to ja osobiście mam prawo się wymeldować i nikt inny nie może tego za mnie zrobić. Chyba, że się mylę? Czy może dobrym rozwiązaniem będzie zameldowanie czasowe w wynajmowanym mieszkaniu? I tak na dobrą sprawę, do czego rzeczywiście jest mi potrzebny meldunek stały? Wiem, że są osoby, które w dowodzie osobistym mają wpisane po prostu "brak".
"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."

I’m medicated, how are you?

Wszystko, co zostało tutaj napisane przeze mnie, to fikcja literacka i wymysł chorego umysłu.
  • 3197 / 381 / 0
Jak nie mieszkasz już z rodziną (dłużej niż 2 mieisące nie zajmujesz fizycznie lokalu) to mogą cię wymeldować bez twojej zgody, nie mogliby gdybyś nadal z nimi mieszkała. Obowiązek meldunkowy to martwy przepis, nikt tego nie sprawdza także nie musisz się nigdzie meldować, ale np niektóre banki wymagają stałego meldunku do uzyskania kredytu.
  • 1076 / 125 / 3
To ja się dołożę :-D
Jeśli do wymeldowania w trybie adm. z wniosku organu adm. doszło na podstawie wyroku eksmisyjnego a Sąd wyższej instancji wyrok eksmisyjny uchylił w całości to można pisać o wznowienie postępowania adm. na tej podstawie?
  • 114 / 3 / 0
Mógłby mi ktoś powiedzieć o co chodzi aktualnie z GBL? Na wykazie środków odurzających go nie ma, informacji o zdelegalizowaniu nie znalazłem, kontrolowana substancją chyba też nie jest.
Wszystko niby pięknie a jednak pozamykało się mnóstwo sklepów a ludzie kwiczą bo brak dostępu.
Pytam bo mam możliwość legalnego zakupu dowolnych ilości wprost od producenta ale nie chciałbym mieć jakichkolwiek problemów za rozprowadzanie.
Za rzeczowe odpowiedzi mogę wysłać po parę ml gwałciochy :P
ODPOWIEDZ
Newsy
Donald Trump podpisał ustawę rekryminalizującą produkty z konopi zawierające THC

Historyczny zwrot w amerykańskiej polityce konopnej. Prezydent Donald Trump podpisał ustawę budżetową, która zawiera kontrowersyjne zapisy. W praktyce oznaczają one rekryminalizację konopi w USA. Nowe prawo uderza w tysiące produktów z THC, w tym popularne Delta-8. To radykalne cofnięcie liberalizacji, którą Trump sam wprowadził, podpisując słynną ustawę Farm Bill w 2018 roku. Decyzja zapadła po tygodniach paraliżu rządu. Izba Reprezentantów przyjęła pakiet w środę, głosami 222 do 209.

Danii: jazda autem po zażyciu gazu rozweselającego na równi z jazdą pod wpływem narkotyków

W Danii prawnie zabronione jest prowadzenie samochodu pod wpływem gazu rozweselającego (podtlenku azotu). W takim wypadku kierowca będzie traktowany tak, jakby zażył narkotyki, i może stracić prawo jazdy na trzy lata

Joint przed badaniem. Lider Lewicy zachęca młodych do unikania poboru do wojska

Młodzi mężczyźni, którzy chcą uniknąć poboru, powinni zapalić jointa przed wojskowym badaniem lekarskim – poradził współprzewodniczący partii Lewica (Die Linke) Jan van Aken. Ugrupowanie przygotowuje poradnik, jak uniknąć służby wojskowej.