ODPOWIEDZ
  • 200 / 3 / 0
Zwykle czuję kilka godzin wcześniej zanim mnie jeszcze porządnie rozłoży, od razu leci aspirina + wit C 5g+. Nie raz "rozeszło się po kościach". Jak choroba uderzy jednak solidniej, to fervex co 3-4 godziny, aspiryna, witamina C, łóżko, książka. Z lat dzieciństwa kiedy chorowałem non stop (jedno przeziębienie w miesiącu minimum) została mi zdolność do leżenia przykryty kołdrą po same uczy ile trzeba i pocenie się na litry :D

Tak nawiasem mówiąc - każdy mówi "wypacać wypacać" - czy to nie jest przypadkiem jakiś mit? Pewnie nie, ale jak to dokładnie działa?
  • 32 / / 0
Przy pierwszych objawach wit C 1000mg Olimp lub Acerollę (naturalne żródło), gorąca kąpiel, mleko z czosnkiem i masłem, lub mleko z lnem mielonym odtłuszczonym i 2-3 komplety ubrania na zmianę i pod kołdrę żeby wypocić. W dzień dużo herbaty z miodem i cytryną.Miód nie może być dany do gorącej herbaty, gdyż temp >40C zabija dobroczynne właściwości miodu. Oprócz tego zaparzam La pacho i Vilcacorę. Na kaszel zaparzam miodunkę lub mleko z siemieniem lnianym.
Jak pchły skaczą myśli z człowieka na człowieka. Ale nie każdego gryzą.
  • 184 / 1 / 0
Czytałem badania, niestety nie jestem w stanie przypomnieć sobie teraz źródła, że temperatura wyższa niż 40 stopni owszem zabija dobroczynne właściwości miodu ale jest to 30-40% bodajże i to w przeciągu 1-2 godziny przy stale utrzymującej się wysokiej temperaturze, więc szczególnej tragedii nie ma. Co do przeziębienia, to na katar mi zawsze pomagają zioła szwedzkie(na bazie alkoholu, nie wiem czy aktualnie są jeszcze w sprzedaży, bo chyba są teraz robione na wodzie) smarowanie okolic zatok co jakiś czas, branie małych ilości do ust tak, żeby powoli spływały może pomóc na zapalenie gardła.
  • 1615 / 28 / 0
Na przeziębienie stosuję Aspirin C Bayer'a - 2 tabletki musujące na wieczór, 1 rano, 1 po południu, 2 na wieczór i rano budze się zdrowy :-D

Do tego Rutinoscorbin 3 x po 4 szt.
  • 32 / / 0
rand pisze:
Czytałem badania, niestety nie jestem w stanie przypomnieć sobie teraz źródła, że temperatura wyższa niż 40 stopni owszem zabija dobroczynne właściwości miodu ale jest to 30-40% bodajże i to w przeciągu 1-2 godziny przy stale utrzymującej się wysokiej temperaturze, więc szczególnej tragedii nie ma.
Wrzątek zmniejszenia o połowę aktywność diastazy i inwertazy obecnej w miodzie(to co jest prozdrowotne) w bardzo krótkim czasie i jest to znacznie mniej niż 1-2h. W tabelce http://www.pasiekatworek.pl/index.php/o-miodzie pokazany jest czas zmniejszenia aktywności w zależności od temp. Dodatkowo z tego co wiem, to miody ze sklepów są mieszankami z wielu pasiek europy i transportowane są w beczkach 200litrowych i aby je zdekrystalizować celem zmieszania, podgrzewa się je do temp ok 60C, w której to temp pozostają przez jakiś czas.Skoro na tym etapie traci "fchuj" właściwości zdrowotnych, to ile z tej pozostałej reszty zostanie po kontakcie z gorącą herbatą?! ;-) Tak więc jeśli miód, to kupowany u pszczelarza i łyżka do paszczy albo do letniej herbaty(mleka), w innym przypadku mamy słodzik do w/w napojów o smaku miodu ;-)
Wracając do tematu, swoją kurację, opisaną wyżej, wspomagam dodatkowo owocami dzikiej róży i owocami goji. Dziką różę dodaje do herbaty, natomiast kilka suszonych jagód goji zjadam w ciągu dnia. W połączeniu z acerolą, jest to "bombowa" dawka naturalnej wit C.
Jak pchły skaczą myśli z człowieka na człowieka. Ale nie każdego gryzą.
  • 597 / 2 / 0
kodeina, marihuana, Witamina C i łóżko.
"The Himalayas haven't always been mountains." Brian Cox
"Przed porodem matka się pytała ojca: “Co ja pocznę?” Penx
  • 400 / 4 / 0
Polecam coldrex w proszku .Na drugi dzien nie ma u mnie śladu po chorobie
kazik333@tutanota.com
  • 1488 / 21 / 0
Ja lacze przyjemnez pozytecznym no i gdy juz lapie mnie grypsko, to jem standardowo Antidol i Acodin ;)
  • 67 / 1 / 0
Syrop z cebuli najlepszy :p
  • 721 / 3 / 0
Cokolwiek z pseudoefedryną i w dużych ilościach rano, 3x dziennie po 2-3 scorbolamidy, herbata z miodem i cytryną, na wieczór thiocodin/antidol. Do tygodnia jest się zdrowym, lepsze to niż jedzenie antybiotyków :-)

@koxxiur - syrop z cebuli jest okej, ale przy mojej w/w mieszance strasznie się człowiek poci, więc syropem z cebuli tylko niepotrzebnie sobie dodamy dziwny zapach %-D
Ostatnio zmieniony 14 września 2013 przez w3ird, łącznie zmieniany 1 raz.
i like to wear colors like black because it says i’m a whore gg - 11135871
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
W Sejmie dyskutowano o depenalizacji marihuany. Co wynika z najnowszego raportu?

W Sejmie odbyło się posiedzenie Parlamentarnego Zespołu ds. Depenalizacji Marihuany. Podczas spotkania zaprezentowano raport „Między potrzebą a kontrolą” dotyczący aktywnych użytkowników marihuany w Polsce. Temat wywołał sporo emocji.

Nowa nadzieja dla pacjentów ze schizofrenią. Opracowano przełomowy lek inspirowany LSD

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis stworzyli nową cząsteczkę o nazwie JRT, która może zrewolucjonizować leczenie schizofrenii i innych chorób mózgu. Lek działa podobnie do LSD, ale nie wywołuje halucynacji. Dodatkowo, wykazuje silniejsze działanie niż stosowana obecnie ketamina.

Jak zwiększyć moc i profil sensoryczny kawy z przelewu? Fizycy opisali prosty sposób

Czy jest sposób, by – nie zmieniając ilości kawy w przelewie – zwiększyć jej moc i uwypuklić profil sensoryczny? Otóż jest. I został on opisany na łamach pisma Physics of Fluids wydawanego przez Amerykański Instytut Fizyki (AIP).