Alkaloid opium - metylowana pochodna morfiny.
Więcej informacji: Kodeina w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 791 / 7 / 0
zazywany doraznie inhibituje cyp3a4, a jedzony chronicznie go indukuje
Knowledge itself is power, for wisely used knowledge is the most lethal of weapons
So as the shots sing out like a piper, everyones scared of the neighbourhood sniper!
  • 343 / 3 / 1
to dziwne bo kiedy piłem wyciag z dziurawca regularnie przez około 3 miesiace koda klepała mnie efektywniej niż wczesniej. ale dzięki za objaśnienie ;)
"Lets go Batman and Robin. Rob a pharmacy on the comedown."

Spoiler:
  • 1188 / 5 / 0
buprenorfina jest słabym inhibitorem CYP2D6, podobnie jak amiodaron i cymetydyna.

Warto by wspomnieć, że silnymi inhibitorów, które są antydepresantami są fluoksetyna, paroksetyna i bupropion. sertralina zaś najmniej wpływa na enzym.

Zaś wzmocnić działanie kodeiny mogą induktory CYP2D6, głównie glutetimid, ale również deksametazon i ryfampicyna.

Czy ja jestem głupia, czy tu jest sporo błędów?
  • 791 / 7 / 0
na tabelce wiki dot. cyp2d6 jest duzo bledow... skad wzielas informacje
ile razy mozna powtarzac o indukcji cyp2d6? :/
Knowledge itself is power, for wisely used knowledge is the most lethal of weapons
So as the shots sing out like a piper, everyones scared of the neighbourhood sniper!
  • 1188 / 5 / 0
No to przepraszam. Nie wiem co z indukcją, indukcja to indukcja.
  • 791 / 7 / 0
prawie na samym poczatku napisaleminduktory CYP2D6 - jedyny znany ludzkości, działający induktor o potwierdzonym działaniu to legendarny glutetimid, oprócz zwiększania działania samej kodeiny o nawet 300%, glutetimid sam w sobie posiada działanie identyczne co barbiturany - trzema słowami - święty Graal kodeinisty
Ostatnio zmieniony 12 czerwca 2013 przez Oltun, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 1188 / 5 / 0
A przepraszam raz jeszcze, nie doczytałam. A byłabym wdzięczna gdybyś mi powiedziała, czy rzeczywiście sertralina jest antydepresantem najmniej osłabiającym kodeinę.
  • 124 / 1 / 0
czy kurkumina może mieć jakiś wpływ?
  • 1548 / 213 / 0
Jaj, jaj jaj, że też gumę czyli glimid wycofali z obiegu. Ci co posmakowali, to wiedzą jak wybornie komponował się kompotem. Ale to było wieki temu, se ne vrati...
  • 268 / 6 / 0
[quote]Co więcej, wg artykułu (...) glukuronid kodeiny ma duże powinowactwo do receptorów mu" - czyli jakie? w podanym przez ciebie artykule nie napisali... gdzies czytalem ze 60% sily kodeiny w samej sobie (1/200 morfiny?) co jest nawet logiczne biorac pod uwage trudnosci w przekraczaniu BBB przez taka czasteczke jak c6g

Czytaj więcej na: http://talk.hyperreal.info/substancje-y ... fl9Q/quote]

Z tego co czytam sadzisz, ze jesli moc kodeiny albo Tramalu jest podana na 0.1-0.2 w porownianiu do morfiny to nie znaczy to, ze jest to 0.1%-0.2% (czyli 1/100 lub 1/200, a w przypadku 60% i zakladaniu 0.2 to wlasnie wychodzi okolo 1/200) tylko ma moc 1/10-1/5 morfiny. Pozdro
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Alkohol wciąż na czele uzależnień w Holandii

Alkohol pozostaje najczęstszą przyczyną leczenia uzależnień w Holandii i odpowiada za 43 procent wszystkich przypadków terapii. Tak wynika z najnowszych danych krajowego systemu monitorowania problemów związanych z alkoholem i narkotykami za 2025 rok.

Badanie: użytkownicy psychodelików mogą inaczej przetwarzać emocje

...czyli raz jeszcze na temat ostatnio omawiamy.

Palenie marihuany zmniejsza chęć na alkohol? Nowe badania kliniczne przynoszą zaskakujące wnioski

Coraz więcej osób na świecie eksperymentuje z zastępowaniem alkoholu konopiami indyjskimi, a trend ten zyskał w popkulturze miano „California sober”. Choć do tej pory opieraliśmy się głównie na niejednoznacznych obserwacjach, najnowsze badanie opublikowane na łamach American Journal of Psychiatry rzuca nowe światło na ten fenomen. Kontrolowany eksperyment udowadnia, że doraźne zapalenie marihuany znacząco zmniejsza ilość spożywanego alkoholu i opóźnia moment sięgnięcia po pierwszego drinka.