Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 627 / 7 / 0
No dobra: Wróciłem od psycho i tak: Powiedział, że widać poprawę i mogę jechać dalej na Trittico bez niczego więcej, ale skoro tak bardzo chcę (ospałość i niższa motywacja) to można zrobić to w ten sposób, że Trazodon idzie powoli w odstawkę (4 tygodnie po 25mg dziennie i amen) ale w momencie odstawiania wchodzę na 5mg dziennie z escitalopramem. Swierdził, że paroksetyne fatycznie lepiej sobie podarować, i tak samo z wenlą, fluo itp zwłasza że "pilot opanował sytuację, nie było kraksy" - Escitil jest słabszy i nie ma potrzeby abym brał w/w. Uprzedził też że libido mi raczej nie podskoczy a wręcz przeciwnie (po trittico jest też lipa, siusiakiem mogę sobie pomachać co najwyżej jak pies ogonem [pozdrawiam znajomych którzy to czytają i plotkują :cheesy: ])

Jakieś opinie od Was?
"Fortune favors the bold."
- Virgil, Aeneid X.284

"Make things as simple as possible but no simpler."
- Albert Einstein

"Whatever people say I am, that's what I am not"
  • 92 / 2 / 0
Wenla to jedyne co(jak dotad) poskladalo mnie az ponad norme tylko na efekty czekac az 2 miesiace...
Tylko spuscic przy nie wiadomo z jaka panna nie dalo rady :/
  • 1743 / 26 / 0
Przy wyborze leku antydepresyjnego trzeba kierować się dwoma kryteriami:

- pierwsze - efekt kliniczny leku:
sedacja - głównie trój- i czteropierścieniowe np. doksepina, mianseryna
aktywacja - iMAO oraz SSRI np. mobemid, fluoksetyna
poprawa snu - np. Amitryptylina, mianseryna, mirtazapina, trazodon
złagodzenie lęku - mianseryna, nefazodon, mirtazapina
łaknienie - poprawa - mianseryna, zmniejszenie - SSRI

- drugie - predyspozycje pacjenta i zalety leczenia farmakologicznego:
*nasilenie depresji
*obraz psychopatologiczny depresji
*współistniejące schorzenia
*zażywane równocześnie leki
*możliwość występowania działań ubocznych
*wpływ leczenia na funkcjonowanie pacjenta
Non omnis moriar.
  • 175 / 2 / 0
nutella-cole pisze:
P
przypadek przypadkowi nierówny...jem codziennie 50mg sertraliny i mam dużo większy apetyt niż przed zaczęciem jej brania.
  • 1951 / 15 / 0
Ale WIĘKSZOŚCI ludzi się zmniejsza po tym.
Uwaga! Użytkownik 69plateau jest zbanowany na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 1709 / 11 / 0
Na poprawę snu jeszcze trittico (trazodonum) dopisz :-)
  • 869 / 15 / 0
nutella-cole pisze:
Przy wyborze leku antydepresyjnego trzeba kierować się dwoma kryteriami:

- pierwsze - efekt kliniczny leku:
sedacja - głównie trój- i czteropierścieniowe np. doksepina, mianseryna
aktywacja - iMAO oraz SSRI np. mobemid, fluoksetyna
poprawa snu - np. Amitryptylina, mianseryna, mirtazapina
złagodzenie lęku - mianseryna, nefazodon, mirtazapina
są jeszcze SNRI, które bardzo aktywują, ale też znacznie zmniejszają (przynajmniej na poczatku) apetyt, mogą wywolac problemy ze snem i moim zdaniem, jezeli depresji pacjenta towarzyszy podwyzszony poziom lęku, to przy SNRI istnieje opcja nasilenia go.
So easy to begin and yet impossible to end

primum non nocere
  • 742 / 12 / 0
Jaki ssri tudzież inny lek najbardziej hamuje łaknienie?
  • 742 / 12 / 0
I pobudza do działania?
  • 27 / / 0
krótka piłka - najlepszy lek antylękowy bez wpływu na libido to:
ODPOWIEDZ
Newsy
Czy wyleczymy Alzheimera marihuaną? Naukowcy udowodnili, że jej mikrodawki są bardzo skuteczne

Szybkie starzenie się społeczeństwa powoduje, że dramatycznie poszukujemy nowych metod leczenia choroby Alzheimera. Kolejne sposoby nie działają, a neurodegeneracyjne schorzenie dotyka coraz większej części populacji. Naukowcy kierują swój wzrok w stronę mikrodawkowania marihuany, które ma poprawiać zdolności pacjentów i nie wywoływać „haju”. Wiarygodne źródła pokazują, że to… działa.

Depenalizacja 3 gramów marihuany i rynek regulowany. Treść Dezyderatu nr 176

20 listopada 2025 roku Komisja do Spraw Petycji uchwaliła Dezyderat nr 176, skierowany do Prezesa Rady Ministrów. Dokument, oparty na petycji obywatelskiej, wzywa rząd do przeprowadzenia systemowej analizy depenalizacji posiadania do 3 gramów marihuany na własny użytek. W treści pisma pojawia się również pytanie o możliwość utworzenia rynku regulowanego. Do dnia 7 stycznia 2026 roku Kancelaria Premiera nie opublikowała odpowiedzi.

Przemycali narkotyki z Hiszpanii w sklepach i automatach paczkowych. Rozpoczął się proces

Przed Sądem Okręgowym w Gdańsku rozpoczął się proces przeciwko trzem zatrzymanym i aresztowanym mężczyznom z Gdyni, Suszu i Bochni oskarżonym o przemyt narkotyków z Hiszpanii. Trafiały one do Polski za pośrednictwem firm kurierskich.