Dział służący dyskusji o pozostałych odmianach roślin, np. afrodyzjakach, ziołach snu, czy ziołach o właściwościach uspokajających i sedatywnych a także o substancjach pochodzących z organizmów zwierząt.
Czy Kurkuma pomaga?
1.Tak zwłaszcza w depresji.
37
51%
2.Średnio pomaga nie odczuwam szczególnie silnego działania.
22
31%
3.Nie pomogła mi.
13
18%

Liczba głosów: 72

ODPOWIEDZ
  • 24 / / 0
Co lepsze 5htp czy kurkuma?
  • 199 / 8 / 0
Lausemm pisze:
Chciałbym sie upewnić czy mokloblemid (150mg z rana) jakoś koliduje z sporzywaniem kurkumy?
jeśli w okolicy 1h jest to bardzo prawdopodobne ,potem nie ,ramka czasowa znika.... więcej? poszukaj info nt. metabolizmu moklo ,jaki cytohrom; bierze udział w metaboliźmie.
  • 800 / 67 / 0
Aktulanie leczę się citalopramem w ilości 20mg/dzień (SSRI). Od kilku dni spożywam kurkumę, zazwyczaj tak: po wypitej kawie (która mnie już i tak prawie że nie pobudza), sypię dość sporo na dno kubka, mieszam z wodą, połykam, czymś popijam. Po jakimś czasie czuję miłe, subtelne pobudzenie, które trwa ze 3-4 godziny. Później znów zaczynam odczuwać zmęczenie, więc jeśli sytuacja tego wymaga, powtarzam czynność z kurkumą. Czasem, jak potrzebuję wyraźniejszego "kopnięcia", to daję ze dwie łyżeczki pod język (czasem, jak braknie śliny, to aż szczypie w tym miejscu).
Istnieją pewne momenty, że wydaje mi się, że czuję dziwne odrealnienie, mam ochotę ciągle coś robić, śmieję się z głupot, czuję przypływy fal gorąca, moje nogi są "jak sprężynki". Nie jest to zwykła stymulacja. Czy ma to jakiś związek z serotoniną? Skoro kurkuma jest imao, to chyba nie może mieć na mnie takiego wpływu?
"Pogardzam wszystkimi i mam wstręt taki do hołoty umysłowej, że rzygam."

I’m medicated, how are you?

Wszystko, co zostało tutaj napisane przeze mnie, to fikcja literacka i wymysł chorego umysłu.
  • 199 / 8 / 0
imao tyle tam co.. za to agonizm 5HT1 i antagonizm 5ht2 nakłada się 'dodatkowo na działanie cita; kurkuma można by powiedzieć jest zastępcą Buspirone ,można by powiedzieć raczej TO na odwrót; a jak on działa? poczytaj mechanizm działania ..i odstaw to świństwo antydepresyjne z apteki, ono niczego nie leczyło nie leczy i nie wyleczy ,co raczej 'zamyka' oczka na ból;
Ostatnio zmieniony 09 lutego 2013 przez THatmanC, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 10 / / 0
Mam do Was pytanie. Jak wytrzymujecie 20-30 minut trzymając sypki proszek pod językiem? Ja po 5 minutach, gdy zmiesza się ze śliną zaczynam mieć odruchy wymiotne i zmuszam się do połknięcia tego :rolleyes: .

Przyjmuję kurkumę z pieprzem trzeci dzień ale z opisem efektów działania jakie zauważyłem u siebie na razie się wstrzymam ponieważ nie robię tego regularnie, ot jak mi się przypomni, góra trzy razy na dzień ;-) .
  • 247 / 2 / 0
Gdzie kupujecie tą kurkume? Jest normalnie dostępna w torebce? Bo byłem w 3 większych sklepach i nie ma, jest tylko curry.
  • 247 / 2 / 0
Udało mi się kupić tą z kamisu ale smak to masakra, ciężko mi przełknąć łyżeczkę tego. Z czym najlepiej to zmieszać aby miało jako taki smak albo nie było go czuć?
  • 110 / 1 / 0
@Up. Z mlekiem albo kakao. Mam wrażenie, że w przypadku połykania takich ilości trzeba je po prostu rozrobić w małej ilości cieczy i nie bawić się w degustacje ;-)
  • 27 / / 0
z woda o wiele lepiej to lyknac. Ja wsypalem do kubka 2 lyzeczki kurkumy, lyzeczke imbiru i lyzeczke pieprzu i lyzeczke cynamonu:D. Nie bylo jak tego zjesc ale zalalem woda i poszlo bez problemu;)
  • 110 / 1 / 0
A czy kurkuma wpływa jakoś na sen? Utrudnia/ułatwia zasypianie jeśli weźmie się ją tuż przed spaniem?
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
19-latek po narkotykach zadzwonił na policję. Wydawało mu się, że ktoś chce się włamać do jego domu

Rudzcy policjanci podczas interwencji w jednym z mieszkań w Wirku ujawnili marihuanę i metamfetaminę. 19-letni rudzianin został zatrzymany, usłyszał zarzut posiadania narkotyków i objęto go policyjnym dozorem.

Może być nowym fentanylem. "Flysky" rozprzestrzenia się w USA

Nowy śmiertelnie niebezpieczny narkotyk rozprzestrzenia się w Stanach Zjednoczonych. Pojawił się m.in. na ulicach Chicago, Filadelfii i Pittsburgha. "Flysky" to heroina zmieszana z medetomidyną - środkiem uspokajającym stosowanym w weterynarii.

Policjant złapany z narkotykami w Kołobrzegu. Prokuratura i policja ujawniły nowe fakty

Podczas festiwalu muzyki elektronicznej w Kołobrzegu zatrzymany został 40-letni policjant z Gdańska, który miał przy sobie narkotyki. - Została uruchomiona procedura zawieszenia policjanta w czynnościach służbowych - mówi o2.pl asp. szt. Mariusz Chrzanowski, rzecznik prasowy KMP w Gdańsku.