twoja roślina jest widocznie osłabiona, żółknie lub więdnie? Napisz, a uzyskasz pomoc
ODPOWIEDZ
  • 2 / / 0
proszę o pomoc ! są to shamany f2 i nie mam pojęcia co się z nimi stało... liście robią sie dziurawe, żółkną, i zawijają sie do dołu możliwe ze to też przez wilgoć bo ostatnio ciągle pada, lecz nie u wszytkich roślin. powiedzcie mi co to może być
http://imageshack.us/photo/my-images/25 ... 0139o.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/41 ... e0137.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/57 ... 0136a.jpg/
  • 135 / / 0
Czesc!listki zawijaja sie od przelania, na Twoje szczescie pogoda juz sie poprawia.Jak z nawozami stoisz? (ile i jakie dales),sprwadziles ph gleby? Obejzyj dokladnie roslinke może za dziurki odpowiedzialny jest szkodnik,albo to jakas choroba,przejzyj dokladnie ten dzial ;-)
W truskawkach je posadziles? %-D
ORMO nie śpi ORMO czuwa ORMO życie twe zatruwa
  • 2 / / 0
hahah nie chyab to jakieś poziomki albo cos ;p z nawozow to biohumus zgodnie z zaleceniami.. co do tych szkodnikow nie jestem pewien bo nic na nich nie siedzi. a ph nie sprawdzalem.. ziemia byla mieszna 50/50 z ogrodniczego i z miejscowki z dodatkiem azofaski i dolomitu.. tylko dolomit nie byl dawany wszedziue ale tam gdzie byl tez sa te dziurki...
  • 135 / / 0
Kurde wszystko wydaje sie w porzadku.ten nawóz azotowy lub dolomit nie powinien tak popalic rosliny chyba ze przedawkowales :rolleyes: Mysle ze to wina pogody(deszczu), A roslinka byla juz na oucie w czasie upałów? Moze podlewales ja w pelnym słoncu?
Ps.dobra miejscówa możesz od razu sie najesc %-D
ORMO nie śpi ORMO czuwa ORMO życie twe zatruwa
  • 121 / 8 / 0
podepne się pod ten wątek bo nie chcę zakłądać nowego: mam na oucie, w donicy 20 litrów jedną roślinke
Od malutkiej podlewałem ją biohumusem forte, 2 x dawka z opakowania. W chwili gdy pojawiły się kwiaty przerzuciłem się na Substral do kwiatów kwitnących i też podaję +/- podwójną dawkę (do każdego podlewania).
Roślinka rośnie jak na drożdżach, kwiatku pęcznieją, zapach boski, a roślinka zdrowa (pomimo małej awarii podczas której pies połamał trochę gałązek i poszarpał kilka liści). Czy używając takich byle jakich nawozów z ogrodniczego powinnienem płukać rośline przed zbiorami czy sobie odpuścić?
ak automatic, zostało mi +/- miesiąc do planowanych zbiorów więc za jakieś 2 tygodnie powinienem zacząc płukać i podlewać wodą tak?
  • 168 / 3 / 0
Tak, 2tyg. przed ścinką.
Uwaga! Użytkownik rafalinho007 nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 3523 / 53 / 0
tak jak kolega powiedział 2 tygodnie przed ścinką a smak będzie dużo lepszy. Zresztą palenie nawozów nie jest chyba zbyt zdrowe
  • 210 / 17 / 0
Jak zrobisz water curring to raczej płukanie nie będzie potrzebne. :*)
  • 16 / / 0
Mi to wygląda na niedobór magnezu, dziury w liściach od owadów.
  • 3523 / 53 / 0
Niestety linki do zdjęć nie działają, ale skoro na roślinkach są dziurki to zapewne sprawa robali.Sklepy ogrodnicze pełne są różnych złotych środków na te dziadostwo.
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Konopie skuteczne w leczeniu migreny – pierwsze badanie kliniczne z placebo!

Według danych z badań klinicznych przedstawionych na dorocznym spotkaniu American Headache Society, inhalacja kwiatów konopi zawierających THC i CBD zapewnia skuteczniejszą ulgę w migrenie w porównaniu z placebo.

Drożdże piwowarskie reagują na odpowiednie dźwięki i zwiększają produkcję

Wiadomo że rośliny i zwierzęta wydają dźwięki, reagują na nie i za ich pomocą się komunikują. Komunikacja taka zachodzi też pomiędzy zwierzętami a roślinami i odwrotnie. Czy jednak organizmy należące do innych królestw domeny eukariontów w jakiś sposób reagują na dźwięki? Okazuje się, że tak. Reakcję taką zauważono u drożdży piwowarskich. Co więcej można to wykorzystać w produkcji złocistego napoju.

Zagadka stabilności piwnej piany rozwiązana. To postęp w wielu dziedzinach nauki

Piękna stabilna piana to jeden z elementów piwa, którego poszukują miłośnicy tego napoju. Niestety, często spotyka ich zawód. Tworząca się podczas nalewania pianka błyskawicznie znika, zanim zdążymy wziąć pierwszy łyk. Są jednak rodzaje piwa, szczególnie piwa belgijskie, na których pianka jest wyjątkowo stabilna. Naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu, pracujący pod kierunkiem profesora Jana Vermanta, odkryli właśnie sekret długotrwałego utrzymywania się piany na piwie. Poznanie tej tajemnicy zajęło 7 długich lat badań.