Polepszanie samopoczucia i funkcjonowania za pomocą substancji nie będących narkotykami. Suplementy, witaminy, nootropy; regeneracja receptorów i neuronów; dieta i trening.
ODPOWIEDZ
  • 418 / 2 / 0
nie martwcie się jeszcze trochę i przyrost tych neuronów będzie możliwy wszystko idzie do przodu więc i może nie długo przeszczep części mózgu będzie możliwy
  • 2362 / 29 / 0
Nawet jeśli to myślisz, że będzie kogoś stąd będzie na niego stać?
BS
  • 418 / 2 / 0
no nie, takie rzeczy tylko dla bogaczy.Chociaż może by było w jakimś stopniu refundowane przez państwo.Ale na razie to tylko fikcja..
  • 1951 / 15 / 0
Co? Przez NFZ?! %-D
  • 536 / 3 / 0
Już utworzyłeś taki wątek. Zbyt mało neuronów dopaminergicznych jest właśnie jedną z przyczyn Parkinsona, który jest nieuleczalny (póki co) właśnie dlatego że te specyficzne neurony nie są produkowane, a człowiek się rodzi z jakąś ich pulą, która tylko się zmniejsza. Do łagodzenia objawów tej choroby wykorzystywane są L-DOPA - leki które przekształcają się w dopaminę (która odpowiada m.in. za euforię), więc albo jesteś bliski parkinsona i powinieneś przestać ćpać, albo masz wyrobioną tolerkę i powinieneś sobie zrobić przerwę.
Właśnie robiłem sobie przerwę. ponad 7 miesięczną.

Ale gdybym miał taką siekę wśród neuronów dopaminergicznych, że groziłby mi parkinson to nie byłbym raczej w depresji? Ostatnio mam raczej dobry nastrój i szczęście [poza narkotykowym] odczuwam normalnie.
Do objawów prodromalnych (poprzedzających chorobę) zalicza się:
Sztywność osobowości
Depresja
Zaparcia
Zapalenie łojotokowe skóry
Skargi na parestezje kończyn
Dyskretne zaburzenia węchowe
Nic z tego u mnie nie występuje.
Ostatnio zmieniony 26 marca 2012 przez M864, łącznie zmieniany 3 razy.
More is all you need

Wszystkie posty tego autora są wymysłem nie mającym odzwierciedlenia w rzeczywistości.
  • 2362 / 29 / 0
Zamiast szukać przyczyny tego stanu to ciesz się, że nie grozi ci przynajmniej wpierdolenie się w cokolwiek. Skoro do tej pory wszystko było ze zdrowiem w porządku to nadal powinno tak być
BS
  • 418 / 2 / 0
te objawy nie koniecznie muszą sugerować parkinsona, równie dobrze mogą sugerować zatrucie organizmu toksynami, kwasica itp.
  • 1951 / 15 / 0
To jest warunek konieczny, ale nie wystarczający. Podstawy logiki.
  • 418 / 2 / 0
No nie, logika to się dokładnie przebadać jeśli ktoś podejrzewa u siebie przykładowo parkinsona.To jak z alergia, jeśli w trakcie życia nabawiłeś się alergii to przez tryb życia nie zdrowe jedzenie inne niekorzystne warunki a potem chodzisz do alergologa lecząc objawy a nie przyczyny.
  • 1951 / 15 / 0
Nie. Z logiką chodziło mi o to, że mając te objawy niekoniecznie masz parkinsona, ale nie mając tych objawów nie dostaniesz parkinsona. To tak jak ze złamaną ręką. Jak boli, to nie musi być złamana, ale jak jest złamana to musi boleć. Poczytaj co to są warunki konieczne i wystaraczające.
ODPOWIEDZ
Newsy
Marihuanoholik – nowa definicja dla nowego języka debaty o uzależnieniu

W świecie, w którym alkoholik nie jest „ćpunem”, tylko „osobą z chorobą alkoholową”, a osoby uzależnione od leków otrzymują wsparcie zamiast pogardy i aresztów – czas również na zmianę języka wokół marihuany, która prędzej niż później zostanie w Polsce zdepenalizowana. Dlatego proponujemy wprowadzenie nienaukowego terminu „marihuanoholik” – jako neutralnego określenia osoby, która straciła kontrolę nad swoim używaniem marihuany i odczuwa tego konsekwencje w codziennym życiu. Zaznaczamy, że definicja ta nie ma zastąpić klasyfikacji medycznej, a jedynie usunąć stygmantyzację.

Wszędzie zapach marihuany. Partner Świątek mówi głośno o problemie

Casper Ruud, mikstowy partner Igi Świątek na US Open, skarżył się na zapach marihuany na kortach w Nowym Jorku. To nie pierwszy raz, gdy zawodnicy zgłaszają ten problem.

Farmaceuta skazany na 2 lata więzienia za nieumyślne doprowadzenie do śmierci

Sąd Najwyższy rozpatrywał niedawno wniosek o kasację wyroku, jaki wydano w sprawie farmaceuty, który miał nieumyślnie doprowadzić do śmierci kobiety. Z akt sprawy wynika, że wsypał zmarłej narkotyk do napoju, co doprowadziło do jej śmierci. Farmaceutę skazano na 2 lata pozbawienia wolności.