Dyskusja na temat grzybów halucynogennych, m.in. łysiczki lancetowatej i muchomora czerwonego.
Więcej informacji: Grzyby w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
Posty: 24 • Strona 3 z 3
  • 2362 / 29 / 0
chloroformu już nie musisz sprawdzać, rozpuszczają się w nim bardzo dobrze
[quote="Jerzy Chełkowski- "Mikotoksyny, grzyby toksynotwórcze i mikotoksykozy""]Do ekstrakcji mikotoksyn stosuje się najczęściej chloroform lub
acetonitryl. Zastosowanie tych rozpuszczalników umożliwia dobrą
ekstrakcję szeregu mikotoksyn równocześnie, z wydajnością 90-100%.
[/quote]
Ostatnio zmieniony 22 lutego 2012 przez derb, łącznie zmieniany 1 raz.
BS
  • 3490 / 55 / 0
psylocyna i psylocybina nie rozpuszczą się również?
Zrobić coś bez czegoś ale żeby było jak z tym czymś. To by dopiero było coś.

I mean no harm.
Ani To Ani Tamto
  • 2362 / 29 / 0
Nie.
Sandoz A. G.*) Bazyleja, Szwajcaria KI. 30 h, 2/03 Sposób otrzymywania psylocybiny i psylocyny pisze:
306 g wysuszonego materiału grzybowego
poddaje się dokładnemu sproszkowaniu i wy¬
trząsa trzykrotnie z chloroformem w ilości po
500 ml a następnie trzykrotnie z chloroformem
zawierającym 10% etanolu w ilości po 500 ml.
Nieaktywne substancje towarzyszące przecho¬
dzą przy tym do roztworu w ilości 2,8 g.
Wstępnie wyekstrahowany materiał grzybowy
ługuje się wyczerpująco jeden raz 3 litrami
i trzykrotnie po 1,5 litra metanolu.
Jak widać chloroform i etanol są wykorzystywane w celu wstępnej obróbki grzybów przed izolowaniem z nich psylocyny i psylocybiny

Tak więc chloroform będzie się doskonale do tego nadawał
Ostatnio zmieniony 22 lutego 2012 przez derb, łącznie zmieniany 1 raz.
BS
  • 2235 / 5 / 0
Ja też nieraz parzyłem psylocybową herbatkę. Suszone grzyby tarkowałem na sitku w proch, umieszczone w szklance zakrapiałem sokiem cytryny i zalewałem wrzątkiem, a piłem i tak z "fusami".

Co do ekstrakcji - pare dni temu usunąłem angielskojęzyczny opis, tak więc nie wrzucę. Z opisu wynikało, że najlepiej urzywać mieszaniny kwasu octowego i metylowego. Bawiłem się ekstrakcją z użyciem octu i powiem, że gówno z tego wyszło: brązowa maź o dziwnym smaku pozbawiona własności psychodelicznych, tu macie opis:

http://talk.hyperreal.info/extrachowani ... 19503.html

Przy okazji jest to link do bardziej profesjonalnego wątku na ten temat, bo ten tutaj to laicki dubel z domorosłymi metodami podrzędnych kuchareczek.
ODPOWIEDZ
Posty: 24 • Strona 3 z 3
Newsy
[img]
Holenderska władza kontra zapach jointa: rekordowa kara dla plantacji!

Witajcie w kraju, gdzie marihuana jest legalna… pod warunkiem, że jej nie widać, nie słychać i – broń Boże – nie pachnie. W Hellevoetsluis, malowniczej miejscowości pachnącej dotąd głównie morzem i smażonymi frytkami, sąsiedzi od dwóch lat żyją w aromatycznej chmurze z największej w kraju plantacji konopi. Teraz sąd wziął głęboki wdech i wydał wyrok: tydzień na zamontowanie filtrów albo kara, która zaboli nawet tak wielką firmę jak CanAdelaar. Czy holenderski eksperyment z legalną trawką właśnie zamienia się w dym?

[img]
Legalna marihuana tańsza niż u dilera, egzotyczne smaki. Jak rynek radzi sobie z obostrzeniami

Po przepisach utrudniających frywolne przepisywanie "zioła" jego spożycie rośnie - wynika z danych Centrum e-Zdrowia. W pierwszej połowie 2025 r. sprzedano więcej surowca niż w analogicznym okresie ub.r. Ograniczenia nie zdołały zahamować popytu i podaży, a rynek adaptuje się do restrykcji.

[img]
Prezes giganta zamieszany w narkotykową aferę. Myślał, że to legalne

Takeshi Niinami — prezes koncernu Suntory Holdings, słynącego z produkcji napojów alkoholowych, m.in. whisky — zrezygnował 1 września ze swojego stanowiska. Ten jeden z najbardziej znanych japońskich liderów biznesu podjął taką decyzję po tym, jak policja wszczęła związane z nim śledztwo w sprawie narkotyków — informuje Agencja Reutera.