derb pisze:Nie boję się tylko jestem realistąRomantyczka' pisze: Dlaczego niektórzy ludzie tak bardzo boją się poetycznego, magicznego, metaforycznego, onirycznego, surrealistycznego itp., itd., spojrzenia na rzeczywistość ?
derb pisze:udowodnij mi, że mająRomantyczka pisze:Twoim zdaniem pająki nie mają duszy????
derb pisze:Bo nasze mózgi są najlepiej rozwinięte ze wszystkich zwierzątRomantyczka pisze:dlaczego wydaje Ci się, że jako człowiek jesteś lepszy od reszty świata?
Edit. No, drzemie gdzieś tam we mnie marzyciel i budzi się od czasu do czasu :)
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
Romantyczka pisze:Nie ma czegoś takiego jak bardziej i mniej prawdziwe idee, wszystko jest relatywne.
I nie jesteśmy wszechświatem, tylko jesteśmy w wszechświecie, a to spora różnica. A pojęcie nieskończoności jest abstrakcyjnie całkiem nieźle poznane. I mówi Ci to matematyk ;-)
Fajny mi racjonalizm... Raczej robienie sobie księży z naukowców XD
Jakbyś zauważyła nie jestem skrajnym racjonalistom. Gdybym był to bym tego nigdy nie czytał. No i bym nie nosił srebrnego pentagramu na szyi. Raczej szukam uzupełnienia wiedzy naukowej w tej okultystycznej. Wydaje mi się że psychodeliki mogą być czymś w rodzaju połączenia pomiędzy tymi światami. Stąd moje pierwotne pytanie o DMT i receptory sigma.
Po 2. Wilson umarł parę lat temu, Crowley pół wieku temu, więc żyli raczej w innych czasach.
Wilson często odwołuje się na przykład do fizyki naukowej, ogólnie wiedzy z różnych dziedzin, więc jak lubisz uzupełnienie wiedzy naukowej i okultystycznej to powinno Ci się spodobać. Ogólnie jego głównym przesłaniem jest to, by nie uważać nic za pewne, w tym racjonalizmu.
ad 2) Źle mnie zrozumiałaś. Crowley i Bardon żyli w tych samych czasach. Z czego ten drugi czasem cytował pierwszego. Wilson o uszy mi się obił, ale nie czytałem.
Na moim uniwerku jest profesor fizyki (światowa sława z tej dziedziny), który potrafi za pomocą fizyki kwantowej "udowodnić" istnienie trójcy świętej.
I wydaje mi się że mylisz pojęcia. Racjonalizm to metoda poznania w sensie epistemologicznym, a relatywizm jest nurtem współczesnej fizyki, która się na racjonalizmie opiera.
2 ) W życiu nie pomyliłabym relatywizmu z racjonalizmem. Nie zauważyłeś, że cały czas tu wychwalam relatywizm i krytukuję racjonalizm, który moim zdaniem nie jest relatywny, bo zakłada istnienie obiektywnej rzeczywistości.
Od końca: istnieje świat rzeczywisty (czy jak wolisz obiektywna rzeczywistość), tylko nie do końca znamy jego naturę jako bytu. A priori można to wywnioskować ze zdania: Cogito, ergo sum. Błędem poznawczym jest zakładanie jego absolutnie relatywnej natury, zwłaszcza jeśli taki pogląd nie ma empirycznych przesłanek. No i nie niesie za sobą żadnych pragmatycznych korzyści. Tak więc należy go odrzucić, na podobnych zasadach jak odrzuca się np. systemy religijne i ich mitologię (nawet jeśli są wewnętrznie nie sprzeczne). No to przecież zbiór pomysłów, który nijak może się odnosić do rzeczywistości. No, chyba że się udowodni że jest inaczej.
Wchodzimy w czystą filozofię...
Polacy a marihuana w 2025 roku: Co mówią najnowsze badania?
Efekty terapii wspomaganej psychodelikami są zachwycające
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
Joint przed badaniem. Lider Lewicy zachęca młodych do unikania poboru do wojska
Młodzi mężczyźni, którzy chcą uniknąć poboru, powinni zapalić jointa przed wojskowym badaniem lekarskim – poradził współprzewodniczący partii Lewica (Die Linke) Jan van Aken. Ugrupowanie przygotowuje poradnik, jak uniknąć służby wojskowej.
Korea Południowa: Torebki wyglądające jak herbata wypływają na plaży. W środku narkotyki
Ketamina w torebkach przypominających herbatę - takie pakunki znajdują na plaży mieszkańcy południowokoreańskiej wyspy Jeju. Władze ostrzegają, aby ich nie dotykać i nie otwierać, a także informować policję.
Ekstrakty z konopi poprawiają funkcje poznawcze u chorych na Alzheimera – nowe badanie kliniczne
Według nowych danych z kontrolowanego placebo badania klinicznego, opublikowanego w „Journal of Alzheimer’s Disease”, długotrwałe stosowanie roślinnych ekstraktów kannabinoidowych poprawia funkcje poznawcze u pacjentów z demencją związaną z chorobą Alzheimera (AD).