I nie wiadomo czy cały umysł ludzki można sprowadzić do fizjologii, czy biochemii. Jest tu jeszcze dużo do odkrycia. Wciąż nie jest rozwiązana tajemnica ludzkiej samoświadomości.
Zdefiniuj jednoznacznie czym jest duch i dusza, tak żeby nikt nie mógł tego podważyć, wtedy będziemy mogli rozmawiać o tym, czy psychodelikom można je przypisać.
EDIT:
Romantyczka to dziewczynka. Ze swej natury ma tendencje do bardziej podmiotowego postrzegania świata. My, chłopcy z natury patrzymy bardziej przedmiotowo, lubimy odkrywać, szukać wyjaśnień zjawisk. Stąd irracjonalne podejście Romantyczki do tematu, które jest... irracjonalne ;-)
Irracjonalizm nie ma praktycznych zastosowań. Dlatego derb i ja patrzymy racjonalnie. Dzięki takiemu podejściu rozwinęła się nauka. Jest to opisane w książce "Płeć mózgu", którą polecam :-)
Pająki, tak jak zwierzęta to genetycznie zaprogramowane maszyny, stworzone by przetrwać i dostosowane do tego. Proste.
Romantyczka pisze:Dusza jest moim zdaniem świadomością. Natomiast ciało jest jej ubraniem, narzędziem. Dusza się nim posługuje i dlatego różne zmiany w ciele powodują zmiany w duszy, ale po śmierci dusza porzuca stare ubranie i kupuje nowe.
derb pisze:Ciało jest czynnikiem warunkującym istnienie świadomości
derb pisze:Zwierzęta żyjące instynktem i odruchami
To powszechne wytykać innym błędy nie widząc swoich. Też to mam.
derb pisze:Ciało jest czynnikiem warunkującym istnienie świadomościRomantyczka pisze:Dusza jest moim zdaniem świadomością. Natomiast ciało jest jej ubraniem, narzędziem. Dusza się nim posługuje i dlatego różne zmiany w ciele powodują zmiany w duszy, ale po śmierci dusza porzuca stare ubranie i kupuje nowe.
alimerth pisze:Dlatego derb i ja patrzymy racjonalnie. Dzięki takiemu podejściu rozwinęła się nauka.
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
fla pisze:Mówi osoba która nie wyszła poza ciało, nie ma porównania, a tym bardziej możliwości wysuwania takich wniosków.derb pisze:Ciało jest czynnikiem warunkującym istnienie świadomości
derb pisze:Zwierzęta żyjące instynktem i odruchami
fla pisze:Mówi zwierzę, żyjące instynktami i odruchami, jak widać przeważnie nieświadomymi.
To powszechne wytykać innym błędy nie widząc swoich. Też to mam.
Dobrze mi z tym, że jestem zwierzęciem
A rozwój sztuki i kultury ma na celu głównie zaspokojenie ludzkich potrzeb estetyki. Ale nie ukrywam, że po spróbowaniu psychodelików bardziej otworzyłem się na kulturę i sztukę. Zwłaszcza abstrakcyjną, choć nie tylko. Zmieniło mi się poczucie estetyki.
Pindyjski - pięknie to ująłeś :)
Pacjenci szukają ulgi w bólu. Jak zmienia się podejście do medycznej marihuany w Polsce
Analiza danych: Otwarcie legalnych sklepów z marihuaną powiązane ze spadkiem zgonów opioidowych
Narkotykowy krajobraz Europy. Nowy trendy na czarnym rynku
"Zielone kliniki" w Polsce do likwidacji. Chcą zmian przepisów ws. marihuany
Do Ministerstwa Zdrowia skierowano pismo z prośbą o niezbędne działania dotyczące zasad ordynacji produktów leczniczych z konopi innych niż włókniste. - Projektowane przepisy stanowią odpowiedź na obserwowany w praktyce proceder komercjalizacji procederu ordynacji produktów konopnych poprzez masowe powstawanie tzw. zielonych klinik - wskazał petytor.
Korea Południowa: Torebki wyglądające jak herbata wypływają na plaży. W środku narkotyki
Ketamina w torebkach przypominających herbatę - takie pakunki znajdują na plaży mieszkańcy południowokoreańskiej wyspy Jeju. Władze ostrzegają, aby ich nie dotykać i nie otwierać, a także informować policję.
Sandomierz: Mężczyźnie grozi 10 lat więzienia za 60g liści konopi?
Policjanci z Sandomierza zatrzymali 42-latka, u którego znaleźli amfetaminę i marihuanę. Prawdziwe „znalezisko” czekało jednak w ogrodzie. W krzewie tui policja odkryła 60 gramów suszu. Sprawa jest poważna, mężczyźnie grozi 10 lat. Jest tylko jeden problem: zdjęcie policyjne pokazuje coś, co bardziej przypomina liście lub herbatę konopną niż marihuanę.