Dział dotyczący grzybów i roślin wykazujących działanie halucynogenne, psychodeliczne lub dysocjacyjne.
ODPOWIEDZ
  • 2362 / 29 / 0
A czym wg Ciebie jest dusza? Może od tego zacznijmy? Wiesz, że urazy mózgu mogą powodować zmiany osobowości? Wiesz jak działała lobotomia? Jesteś tym kim jesteś dzięki temu co masz w czaszce.
BS
  • 1587 / 11 / 0
Dusza jest moim zdaniem świadomością. Natomiast ciało jest jej ubraniem, narzędziem. Dusza się nim posługuje i dlatego różne zmiany w ciele powodują zmiany w duszy, ale po śmierci dusza porzuca stare ubranie i kupuje nowe.
  • 183 / 4 / 0
Biochemicznie patrząc działanie psychodelików polega na "oszukiwaniu" układu nerwowego. LSD-25 nie występuje naturalnie w ciele człowieka, ale wykazuje podobieństwo do serotoniny i dlatego ma powinowactwo do receptorów serotoninowych, wykazując działanie psychoaktywne. To nie jest przecież naturalne dla ludzkiego ciała.

I nie wiadomo czy cały umysł ludzki można sprowadzić do fizjologii, czy biochemii. Jest tu jeszcze dużo do odkrycia. Wciąż nie jest rozwiązana tajemnica ludzkiej samoświadomości.
Zdefiniuj jednoznacznie czym jest duch i dusza, tak żeby nikt nie mógł tego podważyć, wtedy będziemy mogli rozmawiać o tym, czy psychodelikom można je przypisać.
Przyjęło się, że dusza to element człowieka, stanowiący o jego samoświadomości. Nie można tej cechy przypisać związkowi chemicznemu, to absurdalne. Moim zdaniem kluczem do ludzkiej samoświadomości jest naturalnie występujące w mózgu DMT.

EDIT:
Romantyczka to dziewczynka. Ze swej natury ma tendencje do bardziej podmiotowego postrzegania świata. My, chłopcy z natury patrzymy bardziej przedmiotowo, lubimy odkrywać, szukać wyjaśnień zjawisk. Stąd irracjonalne podejście Romantyczki do tematu, które jest... irracjonalne ;-)
Irracjonalizm nie ma praktycznych zastosowań. Dlatego derb i ja patrzymy racjonalnie. Dzięki takiemu podejściu rozwinęła się nauka. Jest to opisane w książce "Płeć mózgu", którą polecam :-)

Pająki, tak jak zwierzęta to genetycznie zaprogramowane maszyny, stworzone by przetrwać i dostosowane do tego. Proste.
Ostatnio zmieniony 12 grudnia 2011 przez alimerth, łącznie zmieniany 2 razy.
  • 2362 / 29 / 0
Romantyczka pisze:
Dusza jest moim zdaniem świadomością. Natomiast ciało jest jej ubraniem, narzędziem. Dusza się nim posługuje i dlatego różne zmiany w ciele powodują zmiany w duszy, ale po śmierci dusza porzuca stare ubranie i kupuje nowe.
Ciało jest czynnikiem warunkującym istnienie świadomości
BS
  • 578 / 14 / 0
derb pisze:
Mówi osoba która nie wyszła poza ciało, nie ma porównania, a tym bardziej możliwości wysuwania takich wniosków.
derb pisze:
Zwierzęta żyjące instynktem i odruchami
Mówi zwierzę, żyjące instynktami i odruchami, jak widać przeważnie nieświadomymi.

To powszechne wytykać innym błędy nie widząc swoich. Też to mam.
  • 183 / 4 / 0
derb pisze:
Romantyczka pisze:
Wydaje mi się to najbardziej prawdopodobne. Z tym, że po spożyciu psychodelików ma się odczucia że tak nie jest. Pojawia się teraz pytanie które zadałem wcześniej: o prawdziwość rzeczy, które doświadczamy podczas przygody psychodelicznej.
  • 1387 / 5 / 0
alimerth pisze:
Dlatego derb i ja patrzymy racjonalnie. Dzięki takiemu podejściu rozwinęła się nauka.
A dzięki irracjonalności poszerzają się horyzonty, tworzą się nowe idee, kwitnie sztuka, w szare życie racjonalizmu, nauki, szkiełka i oka wkrada się kolorowy świat fantazji, wiary, nadzieji. Piękne dopełnienie. Żadne z nas nie ma racji, a każdy ją ma.
– Chodź. Czeka nas długa podróż.
– Jestem przyzwyczajona do długich podróży... Kiedyś wybrałam się nawet do Piekła – wyjaśniła.
– Jak zdołałaś wrócić?
Przyglądała mi się długo i uważnie.
– Wrócić? Wrócić? Ja tu zostałam...
  • 2362 / 29 / 0
fla pisze:
derb pisze:
Mówi osoba która nie wyszła poza ciało, nie ma porównania, a tym bardziej możliwości wysuwania takich wniosków.
Każdy kto wyjdzie to już nie wraca
derb pisze:
Zwierzęta żyjące instynktem i odruchami
fla pisze:
Mówi zwierzę, żyjące instynktami i odruchami, jak widać przeważnie nieświadomymi.

To powszechne wytykać innym błędy nie widząc swoich. Też to mam.
Ja doskonale wiem, że jestem impulsywny i często działam odruchowo czego czasem bardzo żałuję. Widzę swoje błędy
Dobrze mi z tym, że jestem zwierzęciem
Ostatnio zmieniony 12 grudnia 2011 przez derb, łącznie zmieniany 2 razy.
BS
  • 183 / 4 / 0
Poszerzające się horyzonty i tworzące się nowe idee nie świadczą przecież o ich prawdziwości.

A rozwój sztuki i kultury ma na celu głównie zaspokojenie ludzkich potrzeb estetyki. Ale nie ukrywam, że po spróbowaniu psychodelików bardziej otworzyłem się na kulturę i sztukę. Zwłaszcza abstrakcyjną, choć nie tylko. Zmieniło mi się poczucie estetyki.
Ostatnio zmieniony 12 grudnia 2011 przez alimerth, łącznie zmieniany 1 raz.
  • 1587 / 11 / 0
Nie ma czegoś takiego jak bardziej i mniej prawdziwe idee, wszystko jest relatywne. W życiu danego człowieka pewne idee mogą wydawać się bardziej prawdziwe , ale to zależy od jego systemu przekonań do którego cała rzeczywistość się przyporządkowuje. Polecam książki Roberta Antona Wilsona, które można kupić na stronie http://www.okultura.pl. Dla mnie powinny być obowiązkową lekturą dla każdego.

Pindyjski - pięknie to ująłeś :)
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
"Zielone kliniki" w Polsce do likwidacji. Chcą zmian przepisów ws. marihuany

Do Ministerstwa Zdrowia skierowano pismo z prośbą o niezbędne działania dotyczące zasad ordynacji produktów leczniczych z konopi innych niż włókniste. - Projektowane przepisy stanowią odpowiedź na obserwowany w praktyce proceder komercjalizacji procederu ordynacji produktów konopnych poprzez masowe powstawanie tzw. zielonych klinik - wskazał petytor.

Korea Południowa: Torebki wyglądające jak herbata wypływają na plaży. W środku narkotyki

Ketamina w torebkach przypominających herbatę - takie pakunki znajdują na plaży mieszkańcy południowokoreańskiej wyspy Jeju. Władze ostrzegają, aby ich nie dotykać i nie otwierać, a także informować policję.

Sandomierz: Mężczyźnie grozi 10 lat więzienia za 60g liści konopi?

Policjanci z Sandomierza zatrzymali 42-latka, u którego znaleźli amfetaminę i marihuanę. Prawdziwe „znalezisko” czekało jednak w ogrodzie. W krzewie tui policja odkryła 60 gramów suszu. Sprawa jest poważna, mężczyźnie grozi 10 lat. Jest tylko jeden problem: zdjęcie policyjne pokazuje coś, co bardziej przypomina liście lub herbatę konopną niż marihuanę.