Dział poświęcony harm reduction – metodom mającym na celu złagodzenie negatywnych konsekwencji zażywania środków psychoaktywnych.
ODPOWIEDZ
  • 2278 / 278 / 3
I jest przy okazji neurotoksyczna w dużych dawkach (nie licząc fosforanu pirydoksalu). Ale fakt, wit. B6 uczestniczy w procesie dekarboksylacji glutaminianu do kwasu gamma-aminomasłowego (GABA). Do odstawki GABA-ergików po dłuższych ciągach same witaminy i suplementy nie wystarczą niestety, ale to temat rzeka i zależy od danej substancji. Odstawkę benzo i GBL/GHB w sumie mam opanowaną na tyle dobrze, że bezboleśnie można zejść. Opracowałem kilka sposobów i chętnie się nimi podzielę, jakby ktoś był w potrzebie, ale to w odpowiednich działach.
Fenetylamina@tutanota.com
Karny jeżyk: SŁABO OGARNIAM ANATOMIĘ!
  • 70 / 9 / 0
d33pmoved pisze:
Miód to miód. Dyskutuje o miodzie, a nie o jego przetworach i pseudoproduktach.
Podaj mi badania o słabej produkcji fitazy(o szkodliwości strączków też), bo na razie Twoja wiedza zakapia o teorie spiskowe...a zapomniałem dodać, nie odsyłaj mnie do pseudonaukowych blogów paleo guru.
"Większość ma problemy z florą bakteryjną" "nie jedzą prawdziwego miodu" co to kurwa ma być wróżenie z fusów? Brzmi jak nagłówki tandetnych gazet.

Serio, czekam na te badania... wszyscy czekam, a nie kolejne puste teksty wszyscy mają to, chorują od tego. Wszyscy to nie Ty.
Zakładanie, że każdy, kto napomknie o szkodliwości zbóż/strączków, jest jakimś paleo świrem jest niezbyt grzeczne :)

Miód: http://www.greenmedinfo.com/blog/raw-ho ... s-immunity
Fitaza (nawet na angielskiej wikipedii jest o tym wzmianka): https://www.researchgate.net/publicatio ... _nutrition oraz obszerniej http://www.westonaprice.org/health-topi ... ytic-acid/
Co do strączków, skoro miałyby być nieszkodliwe dla jelit, dlaczego są odradzane w diecie FODMAP? Artykułów na temat strączków i cieknącego jelita jest sporo (płatne, z tego co widzę - niezły biznes), więc jeśli chcesz zgłębić temat, poszperaj na angielskich stronach.

Nie wiem, czym się kierujesz, twierdząc, że ludzie teraz nie mają problemów z jelitami. Zgadzamy się do co składu zbóż (i strączków) oraz sposobów zmniejszania substancji szkodliwych - ile ludzi tego przestrzega, myślisz? Ile nie bierze antybiotyków/leków niszczących bakterie jelitowe? A stres, brak snu?

Nie twierdzę, że zboża i strączki odpowiadają za wszystkie problemy zdrowotne ludzkości - omawiamy je w kontekście regeneracji jelit. Zresztą, histeria okołożywieniowa osiąga już takie rozmiary, że staje się to męczące i nudne; jak kiedyś tłuszcz był szykanowany, tak teraz węglowodany. Ciekawe, co będzie kolejne.
Myślisz, że jak nie robisz nic, to nie robisz nic złego?
  • 708 / 25 / 0
Ja z powodu mocnego przewlekłego problemu z zatokami zaprzestałem jeść gluten i rafinowany cukier kilka lat temu.Zdrowie całego organizmu ,kondycja fizyczna ,psychiczna lepiej się czuje, mam lepsze zdrowie niż jak miałem 18 lat(mam 37) do tego oczywiście zdrowa dieta i w zimę jakaś suplementacja i kilkunastu lat nie byłem chory,jedynie lekko łapało mnie przeziębienie nic nie brałem tylko czekałem jak organizm sam zwalczy po 1-2 dni.
Mi komfort życia po wykluczeniu glutenu i cukru zmienił się diametralnie,
Z minusów to było bardzo szybkie i gwałtowne chudnięcie mimo jedzenia sporych ilości aż w pracy się pytali czy zdrowy jestem,potem waga sie unormowała i ile bym nie jadł nie skacze.
Nie ukrywam że używki też idą ale to w rozsądnych ilościach raz na jakiś czas ,alko bardzo rzadko i zawsze staram się zniwelować szkody jakimś suplementem
  • 60 / 34 / 0
Mi komfort życia po wykluczeniu glutenu i cukru zmienił się diametralnie,
Myślę że demonizowanie glutenu jest przesadzone. Moja matka jadła chleb za komuny i nie miała żadnych problemów po jego spożyciu. Teraz po spożyciu chleba czuje się tragicznie i już małe ilości wywołują rewelacje żołądkowe przez kilka godzin.
Dzisiejsze zboża są modyfikowane genetycznie i obficie spryskiwane roundupem. Jak można dodawać toksyczny środek chwastobójczy do zbóż i sprzedawać to ludziom ? przecież za to powinien być kryminał. Mówi się o szkodliwości glutenu pomijając roundup.
Wcześniej ludzie przez wiele pokoleń jedli chleb i było dobrze, a teraz jest jakaś epidemia ludzi z nietolerancją albo nadwrażliwością na gluten. Ilość też tu ma znaczenie, bo wcześniej ludzie nie jedli tyle zbóż co dzisiaj. Kanapki na śniadanie, jako przekąska między posiłkami, naleśniki, ciasta i inne wyroby mączne. Kto tyle jadł za komuny ?
Cukier najlepiej wywalić z diety całkowicie. Od dwóch lat nie zjadłem żadnych słodyczy i wcale za nimi nie tęsknie.

Co do diety paleo, to ustąpiły mi na niej notoryczne problemy żołądkowe takie jak zgaga, wzdęcia i odbijanie po posiłku. Poprawiła się koncentracja, wydolność, ustąpiło zmęczenie i senność w ciągu dnia.
Dzisiaj nie biorę żadnych suplementów diety i wole wydać kasę na lepszej jakości jedzenie. Teraz wiem, że to była dobra decyzja, bo zacząłem zdrowieć po wielu latach różnych problemów zdrowotnych.
  • 3 / / 0
Czesc, mam do was pytanie. Biore meth tylko raz na pare miesiecy, kiedys w wieku 14/15 lat grube grzanie ok roku, moze dluzej, nie pamietam. trawke pale codziennie. Zauwazylem u siebie duza anhedonie, chroniczne zmeczenie, brak koncentracji i duzo innych negatywow :( Czytalem tez o masturbacji i gdy polacze ze soba te wszystkie fakty wraz z moja przeszloscia, mysle, ze moge miec rozjebany leb.. znalazlaby sie osoba, tkora sie zna na suplemendacji itd, ktora poswiecilaby mi chwile czasu i pomogla wrocic do formy? Jezeli nie to powiedzcie mi chociaz, czy jezeli samemu dobiore sobie witaminy, mineraly oraz rozne zwiazki podane w tym temacie( prekursor dopaminy etc) bedzie to bezpieczne? Pozdro ;)
  • 3 / / 0
Czesc, mam do was pytanie. Biore meth tylko raz na pare miesiecy, kiedys w wieku 14/15 lat grube grzanie ok roku, moze dluzej, nie pamietam. trawke pale codziennie. Zauwazylem u siebie duza anhedonie, chroniczne zmeczenie, brak koncentracji i duzo innych negatywow :( Czytalem tez o masturbacji i gdy polacze ze soba te wszystkie fakty wraz z moja przeszloscia, mysle, ze moge miec rozjebany leb.. znalazlaby sie osoba, tkora sie zna na suplemendacji itd, ktora poswiecilaby mi chwile czasu i pomogla wrocic do formy? Jezeli nie to powiedzcie mi chociaz, czy jezeli samemu dobiore sobie witaminy, mineraly oraz rozne zwiazki podane w tym temacie( prekursor dopaminy etc) bedzie to bezpieczne? Pozdro ;)
  • 138 / 8 / 0
odstaw jaranie i walenie konia, anhedonia minie jak ręką odjął
  • 138 / 8 / 0
odstaw jaranie i walenie konia, anhedonia minie jak ręką odjął
  • 954 / 52 / 0
Prekursory dopaminy to ja bym omijał szerokim łukiem. Reszta jak wyżej.
  • 954 / 52 / 0
Prekursory dopaminy to ja bym omijał szerokim łukiem. Reszta jak wyżej.
ODPOWIEDZ
Artykuły
Newsy
Niemcy. Rośnie konsumpcja marihuany wśród dorosłych

Konsumpcja marihuany w Niemczech wśród młodych dorosłych znacznie wzrosła, za to nastolatkowie rzadziej po nią sięgają.

Medyczna marihuana w Bundeslidze: Union Berlin przełamuje tabu

Piłka nożna to nie tylko bramki, transfery i wielkie emocje. To również przestrzeń, w której odzwierciedlają się społeczne zmiany, nastroje i debaty. Decyzja Unionu Berlin pokazuje, że stadion może stać się miejscem znacznie szerszej dyskusji – o zdrowiu i przełamywaniu tabu. Berliński klub jako pierwszy w historii Bundesligi związał się z marką medycznej marihuany.

Przepisy miały ukrócić rekreacyjne stosowanie medycznych konopi. W sieci można je obejść

Jest drożej, niż przed wejściem w życie przepisów ograniczających nadużycia przy kupowaniu medycznej marihuany, ale wystawianie recept online, bez wizyty u lekarza wciąż jest możliwe. W sieci załatwienie "trawki" na "legalu" trwa kilka minut.