Co do jednorazowego wyskoku - to oczywiste, że nic Ci się nie stanie jak raz weźmiesz, szukasz raczej tutaj usprawiedliwienia, tak to wygląda. Tylko Ty wiesz czy psychicznie będziesz w stanie wytrzymać i zakończyć na jednym razie. Odpowiedz, czy fizycznie się coś stanie jest tylko jedna - nie, ale jak to się skończy w następnych dniach, wiesz już tylko Ty.
Ogólnie opiaty brane doraźnie, na sportowo etc. są dragiem idealnym, ale... no właśnie.
Blisko trzy tygodnie temu odstawiłam bunundol i przez ten okres dwa razy wzięłam po pół tabletki tamaparu.
Działanie w jednym i drugim przypadku było daleko sięgające od oczekiwań. Niby świadomość że źle robię pomagała wytrwać by nie wziąć więcej,ale to siła woli pozwoliła mnie przed tym ocaliła.
Te dawki nie pomogły ani nie zaszkodziły.
Odwołaj przyjaciół jeśli nie masz pewności.
Masz na to jeszcze czas.
Jak mantrę powtarzam sobie,że to ja jestem najważniejsza teraz.
Udawana choroba pomaga mi odsunąć nalegania bliakich o większy angaż w życie codzienne.
Jeśli jednak wiesz,że dasz radę,to zrób szybko tą imprezę i wracaj do nas.
28 kwietnia 2019Kommitum pisze:Faktycznie "rozjebanie dopaminy" fachowe pojecie czy tez hipokryzja aka "konkrety kotku". Nawet tego nie skomentuje.28 kwietnia 2019Stteetart pisze:Jak juz to rozjebanie dopaminy w ukladzie nagrody. Jadro pollezace i caly kompleks w tamtych strukturach.28 kwietnia 2019Kommitum pisze: Niemoznosc regeneracji i przeprowadzenia podstawowych syntez na adekwatnym poziomie, nadwrazliwosc na bodzce czesto zawyzony poziom noradrenaliny.
Btw ladnie napisales- "nadwrazliwosc na bodzce" teraz wklep jakich chorob moze byc to objaw.
Znaczy jaki hormon wtedy kuleje- neuroprzekaznik to np glutaminian daje taki objaw a hormon... Zaczyna sie na p :-)
Stary ja mam totalnie gdzieś te twoje wypociny i to jak się tutaj próbujesz produkować, ale nie pieprz głupot, że wzięcie tabletki zolpidemu jest gorsze od szkód jakie powoduje bezsenność. W przypadku odstawienia opioidów organizm sam dojdzie do homeostazy (predzej czy pozniej, w zaleznosci od wielu czynnikow), jedyne (tzn najwazniejsze) co jest mu potrzebne to czas, dlatego biorąc zolpidem nie musimy walczyć z żadnymi przyczynami, a jedynie je "maskować", a organizm sam sobie poradzi misku.
A jak dodamy rozjebany uklad cholinergiczny to juz wogole jest "ciekawie".
Moze bym sie tym przejal gdybys na forum byl od lat... ale jestes kolejnym pionkiem na szachownicy zycia (znaczy forum).
Tacy na forum wchodza hurtowo i znikaja hurtowo.
3 lata temu wszyscy wielcy tego forum wieszczyli mi upadek i zmierc w meczarniach a ja dzis siedze i sie smieje z tego popijajac zimną Łomze.
Poza tym takie posty nie musza trafiac do takich jak Ty. Ba, nie sa nawet do takich adresowane.
Adresatem postow w tym temacie sa ludzie ktorzy teraz siedza i chca zmienic zycie.
A zaczna to od serii badań i drobnych zmian ktore prowadza do wiekszego celu.
Nastepuje downregulacja i sensetyzacja ukladu nagrody.
Idealnymi subsstancjami desensetyzujacymi sa antagpnisty nmda ktore cofaja sensetyzacje behawioralna.
Proste :-)
28 kwietnia 2019Kommitum pisze: W przypadku odstawienia opioidów organizm sam dojdzie do homeostazy (predzej czy pozniej, w zaleznosci od wielu czynnikow), jedyne (tzn najwazniejsze)
Definicja nam mowi, ze homeostaza to
Homeostaza – zdolność utrzymywania stałości parametrów wewnętrznych w systemie.
Utrzymywanie. Czyli homeostaza w przypadku hormonow to zdolnosc utrzymania stanu w ktorym te hormony sie obecnie znajduja.
Kolejn super definicja- zaraz po tej w ktorej opio pobudzaja uklad adrenergiczny...
28 kwietnia 2019guccilui pisze: Ktoś, kto się morduje na odstawce chce się wyspać i ma w dupie jakieś naukowe teorie czy też szukanie innych rozwiązań, tak to działa.
Jedni maskuja objaw inni dbaja o to by zaradzic przyczynie.
Jesli badsnie np prolaktyny wyjdzie ok, wrzucaj co tam chcesz.
W leczeniu sprzezonym w ktorym masz benzo z np ssri nie bedzie problemu.
Gorzej jak Ci w badaniach wyjdzie podwyzszone PRL to tylko masochista da Ci te leki, bo one nic nie zrobia z przyczyna na skutek zadzialaja ale na przyczyne juz nie.
28 kwietnia 2019guccilui pisze: Tak, jak napisano, organizm podczas odstawki opio dąży do homeostazy
28 kwietnia 2019guccilui pisze: Jesteś totalne anty-benzo i ja to rozumiem, ale te leki zażywane REKREACYJNIE i z GŁOWĄ są bardzo dobre.
Benzo to tez rec opio.
Stosujac benzo wtdluzasz czas detoxu.
Nawet mialo to fachowa nazwa
Byli juz tacy xo zarzucali po opio dlugie benzo 2x w tyg i na zejsciu z benzo pojawial sie skret...
28 kwietnia 2019wildwolf pisze: . zolpidem naprawdę uratował mi dupsko, bo bezsenność jaką miałem, to była istna męka.
Jesli w domu to szacun jesli w szpitalu... To dziewczyny musialyby co wieczor przychodzic do kogos po dawke zolpi.
Konczy sie kwarantanna i koniec.
Bo to jedna osoba sid wjebaLa w takie leki?
28 kwietnia 2019fentanyl pisze: Sęk w tym, że odstawiając opiaty spać się najzwyczajniej w świecie nie da, a ponieważ sen jest dosłownie najważniejszy jeśli chodzi o regenerację i powrót do zdrowia to jak najbardziej można brać leki nasenne przez te kilka najcięższych dni
A odstawianie spidow od opio poza kwestią fizyczna rozni sie nie tak bardzo jak Ci sie wydaje.
Spada ilosc ATP - nosnika energii bez ktorego nic nie powstanie.
Wypadaja z Ciebie wszelakie mozliwe witamin, spada ilosc glikogenu.
28 kwietnia 2019fentanyl pisze: bo witaminki czy jakiś sok z buraka nie pomogą zmrużyć oka choćby na 15 minut, niestety.
Wit b6+tyrozyna + troszke kofeiny zbija prolaktyne ale az tylei tyle tyle .
Spadnie drazliwosc i nerwowosc.
To nie spowoduje, ze zasn8esz.
To zbije (delikatnie) czynnik stresujacy jakim jest prolka.
Sen to glownie GABA I SERO.
GABA to uspokojenie a sero to zasniecie.
28 kwietnia 2019fentanyl pisze: Ja od siebie polecę wszystko co przeciwdziała podwyższonej noradrenalinie, bo to ona odpowiada za sporą część objawów odstawienia
Pokaz mi 1 zrodlo.. No Kurde cokolwiek co mowi opodwyzszonej noradrze...
Byle nie pudelek i poradnik zdrowie.
Szukajac info pt
Opioidy noradrenalina na g00gle znalazldm tylko metadon i tramca.. I tyle.
Zapewne zbija to substancje sprzezone z ukladwm cholinergicznym o którym pisalem :-)
28 kwietnia 2019Dycha pisze: Spałam dzisiaj jak zabita.
Skracajac to co chce napisac :
- potrzebujesz odposiedniej ilosci serotoniny, noradrenaliny, GABA I acetylocholiny by sie wyspac.
Kazdy z tych przekaznikow jest sprzezony - tzn dziala z hormonami tak samo sa sprzezone miedzy sobą..
Tzn np zbyt duzo serotoniny + zbyt malo dopaminy = duzo prolaktyny.
A duzo PRL= nerwowość i niestabilny sen.
@Jezus chytrus czy tam @jezuschytrus do swojego zestawu dodalbym kreatyne lub niacyne, badz inna substancje zwiekszajaca ilosc ATP.
Bez ATP nie zajdzie w organizmie zadna reakcja.
Kazdy narkotyk- czy to cmc czy tramp wykurwia zuzycie energii w kosmos...
------------------------
Nooo znajdlem.
Mieszanie benzo po opio i "przeciaganie" detoxu to nic innego jak PAWS.
Cos w ten desen.
https://drugabuse.com/drug-withdrawal/p ... -syndrome/
Duzo ciekawiej wychodzi np podanie l-glutaminy ktora zwieksza ilosc wolnego GABA nie tykajac receptorow opioidowych.
W tym aspekcie ciekawym jest np suplementacja rumiankiem ktory zawiera apinegine.
Apinegina to agonista rec GABA ktory nie tyka rec oopioidowych (nie wiem jak ma sie to do sprzezenia na linii GABA-opio).
I ostatnia rzecz to hamowanie transportu wapnia:
http://www.czytelniamedyczna.pl/1497,mo ... ie-pr.html
scalono /// WRB
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
28 kwietnia 2019Stteetart pisze:Tak jak nie skomentujesz mylenia noradry z dopamina i prolaktyna super podejscie, ale nie martw sie nawet studenci na 1 roku myla pewne objawy :-)28 kwietnia 2019Kommitum pisze:Faktycznie "rozjebanie dopaminy" fachowe pojecie czy tez hipokryzja aka "konkrety kotku". Nawet tego nie skomentuje.28 kwietnia 2019Stteetart pisze:
Jak juz to rozjebanie dopaminy w ukladzie nagrody. Jadro pollezace i caly kompleks w tamtych strukturach.
Btw ladnie napisales- "nadwrazliwosc na bodzce" teraz wklep jakich chorob moze byc to objaw.
Znaczy jaki hormon wtedy kuleje- neuroprzekaznik to np glutaminian daje taki objaw a hormon... Zaczyna sie na p :-)
Stary ja mam totalnie gdzieś te twoje wypociny i to jak się tutaj próbujesz produkować, ale nie pieprz głupot, że wzięcie tabletki zolpidemu jest gorsze od szkód jakie powoduje bezsenność. W przypadku odstawienia opioidów organizm sam dojdzie do homeostazy (predzej czy pozniej, w zaleznosci od wielu czynnikow), jedyne (tzn najwazniejsze) co jest mu potrzebne to czas, dlatego biorąc zolpidem nie musimy walczyć z żadnymi przyczynami, a jedynie je "maskować", a organizm sam sobie poradzi misku.
A jak dodamy rozjebany uklad cholinergiczny to juz wogole jest "ciekawie".
Moze bym sie tym przejal gdybys na forum byl od lat... ale jestes kolejnym pionkiem na szachownicy zycia (znaczy forum).
Tacy na forum wchodza hurtowo i znikaja hurtowo.
3 lata temu wszyscy wielcy tego forum wieszczyli mi upadek i zmierc w meczarniach a ja dzis siedze i sie smieje z tego popijajac zimną Łomze.
Nastepuje downregulacja i sensetyzacja ukladu nagrody.
Idealnymi subsstancjami desensetyzujacymi sa antagpnisty nmda ktore cofaja sensetyzacje behawioralna.
Proste :-)
Wiesz co to jest homeostaza?28 kwietnia 2019Kommitum pisze: W przypadku odstawienia opioidów organizm sam dojdzie do homeostazy (predzej czy pozniej, w zaleznosci od wielu czynnikow), jedyne (tzn najwazniejsze)
Definicja nam mowi, ze homeostaza to
Homeostaza – zdolność utrzymywania stałości parametrów wewnętrznych w systemie.
Utrzymywanie. Czyli homeostaza w przypadku hormonow to zdolnosc utrzymania stanu w ktorym te hormony sie obecnie znajduja.
Kolejn super definicja- zaraz po tej w ktorej opio pobudzaja uklad adrenergiczny...
Absolutnie nie ma tutaj mowy o utrzymywaniu stanu w ktorym hormony obecnie sie znajduja. Taki przykład z zycia wziety, bo inaczej pewnie nie zrozumeisz: zrob sobie morfologie pierwszego i 10 dnia odstawki to moze wejdzie ci cos do glowy, bo poki co popieram ze tylko rzucasz jakimis sloganami z dupy. Szczegolnie ta twoja "sensetyzacja behawioralna"
28 kwietnia 2019Kommitum pisze: W zadnym momencie nie odnosilem sie do prolaktyny czy dopy (bo dzialania tego neuroprzekaznika to pewnie nawet w polowie nie rozumiesz).
Czyli pomyliles noradre z faktycZnie wystepujacym zaburzeniem dopamiby i prolaktyny.
Jak masz zrodlo na poparcie tezy o noradrze wrzuc.
Chetnie poczytam.
28 kwietnia 2019Kommitum pisze: To jest dopiero beka, ze naprawde to ze ktos ma wiekszy staz na forum dla cpunow budzi u ciebie swego rodzaju respekt .
Gdziez ja pisalem o respekcie?
Raczej o tym, ze dzialasz z tamtymi ludzmi i czytasz ich przejscia.
A ty kim jestes? Jaki masz staz?
28 kwietnia 2019Kommitum pisze: Mowic mozemy ewentualnie o sensytyzacji procesow behawioralnych co tak czy siak nie ma zadnego logicznego sensu.
Odnosi sie ono do przytoczonego pojecia.
Tutaj masz to w odniesieniu do uzaleznien:
https://www.sciencedirect.com/science/a ... 6114700112
28 kwietnia 2019Kommitum pisze: Absolutnie nie ma tutaj mowy o utrzymywaniu stanu w ktorym hormony obecnie sie znajduja.
Jest tylko jeden problem...
Jakos ciezko znaleźć taka definicje.
Mozesz to opisac po swojemu? Moze zrozumiem...
Zreszta i tak temat nie o tym.
28 kwietnia 2019Kommitum pisze: bo poki co popieram ze tylko rzucasz jakimis sloganami z dupy.
Ja posty akceptuje (jestem modem) ale przy dalszych postach ktore malo co wnosza do tematu ja odbijam od akceptacji.
Czy i kiedy inni moderatorzy Ci cos zaakceptuja - nie wiem ewentualnie napisz jasno gdzie sie myle, bo teraz wrzuciles 1 (słownie jeden) akapit w ktorym odpisalem, ze sensetyzacja (a dokladniej sensytyzacja) behawioralna to skrot myslowy od sensytyzacji procesow heh. :-)
Aczkolwiek + za wylapanie bledu:-) choc jak wpiszesz sensetyzacja i sensytyzacja w wyszukiwarke to pokaze Ci fuzo wiecej wynikow pod 1 haslem.
Coz przyzwyczajenie, no i moj slownik w telefonie wie lepiej :-)
Zebysmy mieli jasnosc.
Dla mnie benzo, zolpi to ostatecznosc.
Jezeli faktycznie hormony wyjda "wporzo" to podanie OGRANICZONEJ ilosci lekow majacych na celu stricte zasniecie nie jest dramatem.
Gorzej jesli jak w 1 poscie @dexpl pisalem spadniemy z deszczu pod rynne.
28 kwietnia 2019Stteetart pisze:A bylo tak pieknie...28 kwietnia 2019fentanyl pisze: Ja od siebie polecę wszystko co przeciwdziała podwyższonej noradrenalinie, bo to ona odpowiada za sporą część objawów odstawienia
Pokaz mi 1 zrodlo.. No Kurde cokolwiek co mowi opodwyzszonej noradrze...
Byle nie pudelek i poradnik zdrowie.
Szukajac info pt
Opioidy noradrenalina na g00gle znalazldm tylko metadon i tramca.. I tyle.
Zapewne zbija to substancje sprzezone z ukladwm cholinergicznym o którym pisalem :-)
- Clonidine blocks acute opiate-withdrawal symptoms - https://www.sciencedirect.com/science/a ... 3678928234
Podczas odstawienia opioidów miejsce sinawe jest nadmiernie pobudzone, co powoduje nadprodukcję noradrenaliny i w efekcie reakcję stresową. Stąd pobudzenie, brak snu, zaburzenie termoregulacji, zespół niespokojnych nóg, stany lękowe, etc.
Lofeksydyna jest jedynym dopuszczonym lekiem nieopioidowym na zespół odstawienny opioidów. Podobnie można używać klonidyny lub tyzanidiny. Jeśli ktoś ma dostęp do tych leków na odstawce to jak najbardziej powinien z nich skorzystać, ponieważ są bezpieczne, nieuzależniające i przede wszystkim skuteczne.
Jest to jeden z głównych mechanizmów zespołu abstynencyjnego opioidów. Jak chcesz grać takiego mądralę to musisz jeszcze trochę poczytać, a na ten moment wstrzymaj się z krytykowaniem innych.
Od pierwszego dnia detoxu męczyła mnie bezsenność,ale jednak najwięcej problemu fizycznego sprawiał tzw rowerek.
Sama bym nie wpadła na sirdalud.
Tutaj ktoś wspomniał o tonidazy...coś tam....poczytałam,skojarzyłam.znalazłam w szufladzie i wzięłam do zwyklych leków przeciwbólowych na noc. Od tego dnia problemem była tylko bezzsenność i beznadzieja.
Szkoda,że od początku nie wiedziałam jak sobie pomóc....jednak
To nie tak,że zespół niespokojnych nóg,a w moim przypadku też i ramion do łokci,mija z czasem...no nie.
Wczoraj spałam.a tej nocy nie.
Położyłam się pełna nadzieji na sen ....po godzinie łażenia nabrałam pewności,że dziwne objawy w nogach wrociły.
Wzięłam sirdalud ale jego działanie zauważyłam dopiero po godzinie...już i tak nie zasnęłam.
Takie tam czuwanie
Jestem zaskoczona poziomem wiedzy w tym temacie.
Mam nadzieję,że dyskusje tutaj,których poziom przewyższa wiedzę psychiatrów nawet,nie zniechęcą tych,którzy potrzebują doraźnej,szybkiej pomocy.
W zwiazku z powyższym mam pytanie...
Kto jest po udanym detoxie w domu i nie bierze opio do tej pory ?
p.s.
Staż nie ma znaczenia ;)
29 kwietnia 2019fentanyl pisze: Podczas odstawienia opioidów miejsce sinawe jest nadmiernie pobudzone, co powoduje nadprodukcję noradrenaliny i w efekcie reakcję stresową
Choc jak widać (wszystkie 3 hormony są obnizone) nic tu nie jest tak oczywiste.
Reszte wrzucam w zalaccznik bo temat ciekawy.
Dziekuje za pierwsza konkretna odpowiedz w tej kwestii.
Opracowanie przejżyste,konkretne i nawet pomocne.
Aż strach pomyśleć co będzie kiedy znajdą cudowny bloker i uzdrowią choćby tch narkomanow,którz nie biorą.
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
Grzybki zmieniają połączenia w mózgu. Czy to dobrze?
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
CBŚP zlikwidowało kolejne laboratorium narkotyków. Zabezpieczono narkotyki o wartości ponad 28 mln
Funkcjonariusze CBŚP, przy wsparciu policjantów z KPP w Śremie, zlikwidowali na terenie powiatu śremskiego nielegalne laboratorium klofedronu. Zatrzymano dwóch podejrzanych i zabezpieczono znaczne ilości niebezpiecznych substancji.
Używanie marihuany zwiększa ryzyko wystąpienia chorób psychicznych u młodzieży
Używanie marihuany przez nastolatki i młodych dorosłych ma związek z wyższym ryzykiem wystąpienia u nich chorób psychicznych, zwłaszcza psychozy i choroby afektywnej dwubiegunowej – wynika z badania, które publikuje czasopismo „JAMA Health Forum”.
CBŚP i Policja Ukrainy rozbiły międzynarodową siatkę producentów narkotyków syntetycznych
36 zlikwidowanych laboratoriów, setki przeszukań i tony zabezpieczonych substancji – to bilans skoordynowanej operacji przeprowadzonej przez Centralne Biuro Śledcze Policji oraz Policję Ukrainy przy wsparciu Europolu. To jedno z największych uderzeń w podziemie syntetycznych narkotyków w Europie Wschodniej.