Ale to 7 dni pod warunkiem, że nie będziesz dobierać żadnej kodeiny, tramadoli itd. Każda doza innego opioidu wydłuży tylko skręta.
Jak długo będzie wychodzić ze mnie kodeina?
Od 2017 roku używałem regularnie. Czasem jakieś miesięczne przerwy ale ostatnio to powiedzmy, że te dwa lata w ciągu. Dziennie 2 do 4-5 pączek thio 16 szt.
Rano na pusto 2*16 nie robiło mnie już praktycznie wcale, jedynie jakoś funkcjonowałem w pracy dzięki temu.
Nie biorę od początku tego miesiąca. Odstawiłem na raz. Wspomagałem się przez pierwszy tydzień Lorafenem. Ostatnie dni już na czysto bez wspomagania. Wrócił apetyt itp. Skręt minął ale mam wrażenie jakby jeszcze nie był czysty. Wachniecia temperatury, wachania nastroju, napady gniewu, nerwowość, pocenie się i trudności z zasypianiem.
Dodam, że cały ten czas jestem na wenlafaksynie 150 a od roku 225.
Czy koda zaburzyła dzialanie wenli?
Poczytaj o dopaminie, serotoninie i ich braku, oraz wpłynie kodeiny na ich produkcję, przewodnictwo i działanie.
Generalnie jestem alkoholikiem. Właśnie od 2017 nie pije i jestem dumny, że jestem alkoholikiem ale trzeźwym.
O mały włos straciłbym rodzinę a nawet otarłem się o śmierć. Miałem dość picia.
Mimo to pijąc ukończyłem studia i pracuje w zawodzie. Będąc osoba nieśmiałą zacząłem to zapijać i tak poszło.
Przestałem pić i swierzo po terapii zmieniłem miejsce zamieszkania. Z dala od znajomych, z dala od rodziny, zupełnie nowe miejsce i otoczenie.
Znalazłem dziewczynę, pobraliśmy się i mamy 3 dzieci. To wszystko przez te kilka lat nie picia udało mi się mimo wszystko osiągnąć. Mam DOM rodzinę i znajomych.
Z koda zacząłem niby dla zabawy niby tak, a to mój uzależniony mózg znalazł sobie zamiennik. Żałuję tego ale jednocześnie cieszę się, że nie straciłem zbyt wiele przez ten czas.
Dlatego też chce dalej iść na trzeźwo i na ten moment dobrze się trzymam i mam wsparcie bliskich a to dużo daje.
PS gdzie mogę poczytać o wpływie kody na neuroprzekazniki?
Zastanawia mnie taka sprawa - z czego wynikają 'objawy poskrętowe'. Zaczęłam o tym czytać dopiero jak mnie trafiło, wcześniej nie wiedzialam że tak może być.
Powiedzmy 3 dni po ustąpieniu resztek skręta łapie potworne zmęczenie, takie że idziesz do żabki i musisz w połowie drogi oprzeć się o płot i odpocząć, jak 70-latek z rozjebanym sercem. Takie coś u mnie utrzymywało się kilka pełnych dni. Przy tym mentalnie oczywiście dół i ciśnienie.
Zastanawiam się z czego to wynika, i konkretnie czy można temu zapobiec.
Moje drugie pytanie to ile wżerać suplementów. Mam GABA, 5-HTP, CBD. Tylko jem to w dosyć losowych momentach - jak-mi-sie-przypomni. Może jest jakaś strategia? Czegoś brakuje na liście?
Jak do tego się zabrać,czas,kiedy zmniejszać dawki itp
Pregabalina jakoś nie zmniejsza objawów, a na ulotce jest napisane, że też używana jest przy neuropatiach. Chodzę codziennie i przez ostatni tydzień zrobiłem 80 km i po wysiłku jest dobrze. Zawsze na skręcie też nogi bolą mnie pierwsze, więc może odpuszczą ostatnie.
Narkomani i nędza. Niemcy wolą się tu nie zapuszczać. "Sytuacja nie do przyjęcia"
GIF: Nielegalny handel w sieci lekami narkotycznymi zaczyna się od legalnej recepty [WYWIAD]
Rzetelna historia kryminalizacji konopi (USA + kontekst międzynarodowy)
CBŚP zlikwidowało kolejne laboratorium narkotyków. Zabezpieczono narkotyki o wartości ponad 28 mln
Funkcjonariusze CBŚP, przy wsparciu policjantów z KPP w Śremie, zlikwidowali na terenie powiatu śremskiego nielegalne laboratorium klofedronu. Zatrzymano dwóch podejrzanych i zabezpieczono znaczne ilości niebezpiecznych substancji.
Polskie wyroki a światowa nauka – kto ma rację w sprawie THC?
W Polsce przez lata obowiązywało uproszczone i krzywdzące równanie: wykryto THC we krwi, a więc automatycznie byłeś pod wpływem. Sytuacja uległa pozornej poprawie, gdy Instytut Ekspertyz Sądowych im. prof. Jana Sehna w Krakowie opracował wytyczne, które miały pomóc sądom rozróżnić stan „po użyciu” od stanu „pod wpływem”.
Najgroźniejsza tajemnica starożytnej Grecji? Napój z Eleusis mógł zawierać halucynogen spokrewniony
Toksyczny sporysz, pasożytniczy grzyb wytwarzający alkaloidy powiązane chemicznie z LSD, mógł po odpowiedniej obróbce stać się halucynogenem używanym podczas misteriów eleuzyjskich – wynika z badania opublikowanego 13 lutego 2026 roku w „Scientific Reports”.