nieobgryzampaznokci pisze:Orientuje się ktoś czy 5-HTP sprzedawane jest pod postacią proszku- jak kreatyna czy ALC?
z opisu aukcji na to wynika
syrgon pisze:http://yarchive.net/med/5-htp.html
http://www.raysahelian.com/5-htp.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article ... =pmcentrez
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15781732
Dopiero od niedawna biorę 5-htp i ostatnio jak bardziej się wczytałem znalazłem dużo niepokojących informacji na temat uszkadzania serca przez ten aminokwas w przypadku jeśli zamieni się on w serotonine zanim dojdzie do mózgu (np w wątrobie). Zażywanie go z witaminą B6 zwiększa zdecydowanie prawdopodobienstwo tego procesu. Niemniej jednak po zapoznaniu się z dyskusją np w pierwszym linku dochodzą do wniosku, że nawet bez dodatkowej suplementacji witaminą B6 tak się może dziać. Wydawać by się mogło, że wszystko zależy od dawki (im więcej tym gorzej) a przede wszystkim pory przyjmowania (moim zdaniem najlepiej zaraz po przebudzeniu).
Absolutnie nie chcę tutaj nikogo straszyć ale zastanawiać na ile przyjmowanie 5_HTP jest bezpieczne w długim okresie czasu. Gdzieś spotkałem się z opinią, że po SSRI wiadomo przynajmniej czego się spodziewać. A czego spodziewać się po 5-HTP? Trudno stwierdzić.
W pewnym miejscu spotkałem się również ze stwierdzeniem, że już lepiej suplementować tryptofan. Będzie to co prawda większe obciązenie dla wątroby ale organizm podobno jest sam w stanie oszacować ile z tego ma zostać zamienione na 5-HTP a następnie na serotonine. Tym sposobem wydawać by się mogło, że prawdopodobienstwo występowania większych dawek serotoniny we krwi jest mniejsze niż w przypadku bezpośredniej suplementacji 5-HTP.
Zastanawiałem się jak zweryfikować efektywność przyjmowania 5-HTP rano na pusty żołądek. Sprawdziłem cennik pierwszego lepszego laboratorium analiz lekarskich i znalazłem tam badanie na serotonine w osoczu. Zastanawiałem się czy jego wykonanie 30 minut (może godzinę) po spożyciu 5-HTP coś by rozjaśniło. Widzę ponadto, że inne badania laboratoryjne są wykonywane zazwyczaj na surowicy. Czy zatem badanie na osoczu powie mi coś w ogóle? Jaka jest różnica.
Nie chcę tutaj obalać ani negować żadnych teorii. Po prostu mam dużo wątpliwości związanych z tym suplementem dlatego chciałbym je poddać dyskusji.
Czy produkty firmy Puritan’s Pride są godne uwagi?
Czy 35 złotych za 60 kapsów po 100mg to nie za tanio?
Suplementowałem się 5-htp przez miesiąc i odczułem ogromną poprawę. Wydaje mi się, że "odczuwanie działania" zależy od tego jakie niedobory serotoniny mamy. Jeżeli się mylę to mnie poprawcie. Nie odczuwałem żadnych skutków ubocznych, no chyba że dla kogoś skutkiem ubocznym byłby brak apetytu. Jedzenie mogłoby dla mnie wtedy nie istnieć, ale szczerze to mnie to nie obchodziło.
Wiadomo producent producentowi nie równy.
Do tej pory jadłem z firm: Now Foods, PrimaForce i z Magicznego Ogrodu.
Dla mnie to 5-htp z Magicznego Ogrodu działało najlepiej ale oczywiście jest to subiektywne odczucie. Wadą jest niestety cena...
5-htp z Now Foods o dziwo najsłabiej czułem. W składzie miało ono jeszcze jakieś dodatki ale juz nie pamietam jakie.
Co do PrimaForce to pierwsze opakowanie (jeszcze ze starą etykietą działało dobrze, natomiast drugie nowe jakby słabiej...
Konsumowalem w następującej kolejńosci: Now Foods, PrimaForce, Magiczny Ogród, PrimaForce.
Aha i chyba najważniejsze, w jakim celu suplementuje 5-htp? A no w celu uzupełnienia serotoniny po zabawach z MDMA :
Dawkowanie jest zależne od celu w jakim się zażywa. Najmniejsza, 100 mg na zasypianie, 300 mg antydepresyjnie, czy tam w celu poprawy nastroju po ćpaniu, największą dawkę bierze się na odchudzanie, 500-600 mg.
Narkotykowy krajobraz Europy. Nowy trendy na czarnym rynku
Jeden na dziesięciu trzydziestolatków pracuje pod wpływem. Naukowcy biją na alarm
Marihuana negatywnie wpływa na płodność kobiet? Nowe badania kanadyjskich naukowców
Parlamentarny Zespół ds. Depenalizacji Marihuany zawiesza prace
Rok temu politycy obozu rządzącego ogłosili wielki, historyczny projekt: pierwszy w Polsce Parlamentarny Zespół ds. Depenalizacji Marihuany. Miało być nowocześnie, postępowo, europejsko. Miał być projekt, miał być progres, miało być „po wyborach ruszamy pełną parą”.
Konopie i tytoń: niebezpieczne połączenie dla mózgu
Naukowcy z McGill University w Kanadzie odkryli, że używanie zarówno marihuany, jak i tytoniu, prowadzi do wyraźnych zmian w mózgu. Badania wskazują, że osoby korzystające z obu tych substancji częściej doświadczają depresji i lęku. Wyniki badań opublikowano w magazynie „Drug and Alcohol Dependence Reports”.
Korea Południowa: Torebki wyglądające jak herbata wypływają na plaży. W środku narkotyki
Ketamina w torebkach przypominających herbatę - takie pakunki znajdują na plaży mieszkańcy południowokoreańskiej wyspy Jeju. Władze ostrzegają, aby ich nie dotykać i nie otwierać, a także informować policję.