Kwas gamma-hydroksymasłowy i jego pro-drugs (w tym GBL i 1,4-butanodiol).
Więcej informacji: GHB w Narkopedii [H]yperreala. GBL w Narkopedii [H]yperreala
ODPOWIEDZ
  • 4807 / 271 / 0
01 maja 2018hess pisze:
w sumie GBL nie był jakoś medialny za bardzo...duzo wiecej trąbili w tv o zatruciach jakimis kanna, moze troche o dilerach kryształowych, ale o gblu to jakos nie przypominam zeby było głośno
GBL nie miał szans by być nagłaśniany z powodu afer, bo jego działanie nie jest spektakularne, ludzie nie umierali z powodu przedawkowań.

Natomiast opinia "tabletki gwałtu" i "extasy w płynie" właściwie robi całą robotę w sprawie postrzegania używki co w połączeniu z dostępnością i popytem spowodowało że ktoś postanowił wyplenić to zło i mu się udało. giebla właściwie spotkało to co wszystkie popularne i dobre tzw. dopalacze.
Ja otchłań tęcz, a płakałbym nad sobą
jak zimny wiatr na zwiędłych stawu trzcinach
jam błysk wulkanów, a w błotnych nizinach
idę jak pogrzeb z nudą i żałobą.
Na harfach morze gra, kłębi się rajów pożoga
i słońce, mój wróg słońce! wschodzi wielbiąc Boga.
  • 9639 / 1901 / 2
Teraz pytanie czy ktos do substancji dopisal otoczke czy do otoczki substancje?
Gwalty dalej sa, dalej laski budza sie z majtkami we wlosach wreszcie nadal GBL. sie kreci tylko teraz w zamknietym gronie(zreszta tak samo jak mef czy dobra amf/mef)
Wchodzić i głosować
https://hyperreal.info/talk/viewtopic.php?t=77897&start=700
Mile widziane krótkie uzasadnienie.
  • 1425 / 81 / 0
mnie delegal skutecznie odwodzi od tego.
do tego ceny...no nie ma tego fun'u jak masz swiadomosc ze polewka kosztuje cie powiedzmy 4 pln, zamiast 50gr %-D
poza tym jakby jebneli np z 1 litrem, albo nawet 0.5 litra (co dla regularnego uzytkownika nie jest czyms duzym) to przypierdolą posiadanie "znacznych ilosci" i mogłoby, a nawet zakonczyłoby się niewesoło.
a jeszcze jakby ktos sciagał z zagranicy np litra to przyjebią przemyt znacznych ilosci a tutaj jest wyrok minimalny "nie mniej niż 3 lata".
  • 9639 / 1901 / 2
Tylko, ze okazuje sie, ze status prawny nie jest do konca tak oczywisty.
Wchodzić i głosować
  • 1425 / 81 / 0
No to prawda, ale po głebszej analizie wychodzi ze i tak jest lipa.
Prawdopodobnie mogłoby się zdarzyć, że ktoś mógłby przeoczyć faktyczny status prawny i nic nie zrobić nawet jakby ktos miał jakąś kontrolę/przeszukanie.
Ale widzialem arta, gdzie stołeczni pierdolnęli typka co smigał po mieście z tym + miał w domu i lipton. Także jak ktos chce życzeniowo myslec, ze jest ok - bez lipy to niech myśli.....
  • 9639 / 1901 / 2
Dlatego nie napisalem legal/nie legal.
Wchodzić i głosować
  • 55 / 6 / 0
[mention]blister[/mention]

Nie próbowałem, nie za bardzo mam dostep do tego, a nie chce mi sie kombinowac. Moze kiedys bedzie łatwiej i wpadnie mi w rece to sprobuje. Mam Phenibut który tez wpływa na receptory Gaba, ale nie czuje zadnego działania przy dawce 2g, oprocz tego ze jak juz pojde spac to 10 godzin spania i zaden budzik mi nie przeszkodzi
  • 1425 / 81 / 0
2g fenibutu to jest odpowiednik max 20mg baklofenu, a więc dawka typowo nierekreacyjna.
  • 26 / 2 / 0
Orientuje się ktoś jak wygląda sprawa legalności GBL w Holandii?
  • 226 / 7 / 0
Czyżby GBL rip? [*]
ODPOWIEDZ
Newsy
My palimy nasze rośliny, wy palicie nasze pieniądze! 13 godzin policyjnego etatu za pyłek marihuany

Wydawało Wam się, że państwo racjonalnie zarządza Waszymi podatkami? No to usiądźcie wygodnie. Komenda Powiatowa Policji w Głogowie właśnie przysłała Wolnym Konopiom kolejną odpowiedź w trybie dostępu do informacji publicznej, która czarno na białym pokazuje, jak wygląda „wojna z narkotykami” w lokalnym wydaniu za 0,06g marihuany.

Są narkotyki, których zażycie prowadzi do przestępstwa częściej, niż innych. Wyniki badania

Nowe badanie opublikowane w „Journal of Psychopharmacology” pokazuje wpływ substancji psychoaktywnych na zachowania przestępcze. Okazuje się, że zażywanie niektórych środków wiąże się z niższym ryzykiem zatrzymań, zaś inne wykazują silne związki z różnymi kategoriami przestępstw.

MZ: Nielegalna marihuana i legalny alkohol to balans pomiędzy zdrowiem publicznym, a innymi dziedzi

Do Ministerstwa Zdrowia trafiło zapytanie „Czy Ministerstwo uznaje, że alkohol jest substancją mniej szkodliwą niż marihuana? Czy też uznaje, że poziom szkodliwości nie jest jedynym kryterium regulacyjnym? A jeśli tak to jakie są te kryteria?”. Autor zapytania chciał się w ten sposób dowiedzieć, z czego faktycznie wynika status prawy marihuany w kontekście statusu alkoholu. W odpowiedzi resort zdrowia wyjaśnił w jaki sposób ocenia się szkodliwość danej substancji oraz przyznał, że szkodliwość używania konopi jest znacznie mniejsza od szkodliwości alkoholu i to na każdym polu – zarówno w przypadku wpływu bezpośrednio na użytkownika ale także na społeczeństwo. MZ w swoim piśmie przyznaje też, że nie o zdrowie publiczne tu chodzi. Oto więcej informacji.