Leki przeciwdepresyjne, tymoleptyki - SSRI, SNRI, iMAO, TLPD i inne
Zobacz też: Wikipedia
ODPOWIEDZ
  • 54 / 7 / 0
19 stycznia 2024tosieniedzieje pisze:
19 stycznia 2024deoodeoo pisze:
Jaki lek lub zestaw jest najskuteczniejsze na ocd same myśli obsesyjne
wenlafaksyna Ci pomoże, ale w pakiecie otrzymasz kastrację gratis
Nie koniecznie, ja nawet przy 300 mg/dobę nie miałem kastracji
  • 785 / 16 / 0
Biorę teraz 200mg setaloftu i 60 duloksetyny a libido mam wystrzelone jak cholera a anafranil? Paro mi kiedyś nie pomogło dolozylem dziś 150.anafranilu i ozylem tylko leżę w lozko. Nic mi się nie chc3 obsesyjne myślenie on seksie tylko jedno w głowie mogę i dojść 2 razy maks z zajebistym orgazmem co. Mam zrobić
  • 92 / 5 / 0
Witam jako iż ciężko pytać mi w dziale i o esci i o paro ? . Chciałem się bliżej dowiedzieć jakie są różnice w działaniu paroksetyny a escitalopramu ? Czy chodzi tylko o to że paroksetyna silniej działa na serotoninę niż Escitalopram , czy są jeszcze jakieś różnice ? Wydawało mi się że to dwa bardzo podobne leki tylko że siła działania jest inna ? Jak to jest ? Biorę esci 2,5 miesiąca w max dawce 20mg i czuję że jakoś słabo działa znaczy lęki jakby obniżyła ale jest jeszcze takie napięcie nerwowe (nieraz nawet na granicy obłędu - wspomagam się benzo i pregabalina) , wewnętrzny niepokój ,brak możliwości relaksu itp , przez to humor depresyjny - oczywiście problemy ze snem. Jako iż niektórzy tu piszą że paro to killer na wszystkie zaburzenia lękowe to Czy paroksetyna by lepiej na mnie podziałała ? A może ktoś ma porównanie , bo brał to i to ?
Zastanawiam się czy jest wogole sens zmiany bo skoro esci i paro są bardzo podobne i to i to ssri , to może przyczyna nie leży w serotoninie ?
Męczy mnie już ten stan dlatego proszę może wy coś doradzicie
zapraszam do dyskusji
  • 10 / 3 / 0
Różnica między paro a esci jest dosyć znacząca i nie chodzi tu wyłącznie o siłę potencjału (choć też). Escitalopram to najbardziej selektywny z SSRI, dzięki czemu nie wywołuje wielu niepożądanych skutków ubocznych, którymi charakteryzuje się np. paroksetyna, w skład czego wchodzą chociażby osłabienie funkcji poznawczych, pssd, teratogenne działanie. Escitalopram jest bardzo dobrym lekiem, ale IMO jego problemem jest to, że z jakiegoś powodu jego maksymalna dawka jest śmiesznie niska, jeśli porównujemy do paroksetyny - podejrzewam, że chodzi tu o potencjalne wydłużenie odcinka QT, dokładniej o jego uniknięcie. W dawce maksymalnej 20mg esci raczej nie sprawdzi się najlepiej na OCD, w Stanach czasami przepisują 40mg lub może nawet więcej, ale w Polsce raczej bym na to nie liczył. Wracając do paroksetyny, to jej powinowactwo do SERT jest zdecydowanie dużo większe niż w przypadku escitalopramu. paroksetyna posiada też większe spektrum zastosowań. Paro to po prostu większy kaliber, choć escitalopram idealnie powinien sprawdzić się w większości przypadków umiarkowanej lub dużej depresji, nawet z lękami, ale przy lękach paro nie ma sobie równych i tak, może nie wliczając TLPD.
Uwaga! Użytkownik aucontraire nie jest już aktywny na hyperrealu. Nie odpowie na próbę kontaktu, ani nie przeczyta odpowiedzi na post.
  • 465 / 47 / 0
Dokładnie tak jak to opisał kolega wyżej. paroksetyna spośród SSRI króluje szczególnie przy zaburzeniach nerwicowych , lękowych w tym bardzo silnych, wszelkich fobii społecznych i nawet PTSD. Trzeba po prostu bardzo dobrze się zdiagnoznować przy tych zaburzeniach lękowo-depresyjnych. Co jest priorytetem i jakie nasilenie. U mnie jest tak, że jeśli SSRI nie radzi sobie z lękami i nerwicą to nastrój też jest słaby. Wróciłem do paroksetyny, na szczęście przejście z esci było ooo niebo lepsze niż start na niej od 0, a bałem się cholernie na nią przechodzić. Ma swoje minusy owszem, ale coś za coś. W moim przypadku wole być grubszy niż znerwicowany non stop. Ale wcale nie jest powiedziane, że na kogoś wrażliwszego na te leki escitalopram świetnie nie zadziała. Tutaj jest właśnie tak, selektywność wobec głównych receptorów serotoninowych (esci) vs największy wychwyt SERT (paro) spośród SSRI. A to , że TLPD biją na głowę SSRI to już wielu potwierdziło, są demonizowane teraz i chyba przepisywane tylko przez starszych magików. Ale póki czujemy się dobrze to trzymajmy się SSRI. Na TLPD zawsze przyjdzie czas i warto wiedzieć, że paroksetyna to nie koniec.
  • 967 / 178 / 0
Dokładnie ja na równi a nawet wyżej jeżeli chodzi o SSRI i działanie przeciwlękowe/nastrój stawiam wyżej fluwoksamine niż paroksetyne.paroksetyny w dawce 20mg nie czułem wgl a po przeskoczeniu na 40mg było aż za sztucznie.Takie całkowite zobojętnienie,praca a po pracy seriale i obżeranie się.Może w dawce 30mg nie było by tej sztuczności?Jeżeli chodzi o fluwo to sama ona powoduje u mnie senność której nie można w żaden sposób przebić.Dodanie 15mg mirtazapiny(fluwo podkręca stężenie mirty) mam napęd od samego rana i super nastrój.Niestety też kosztem wagi ale może dodanie systematycznych treningów to zmieni.Pamiętam jak byłem na combo wenlafaksyna+mirtazapina + regularne ćwiczenia waga stała w miejscu a nawet jak chciałem przytyć to było ciężko.Niestety na mnie wenlafaksyna przeciwlękowo nie działała wgl tak naprawdę.Powodowała rozdrażnienie/nerwowość i lekko podkręcała FS.Mimo to uważam że to dobry lek.Tak jak nigdy nie było mi po drodze czytanie lektur tak na tym leku ćwiczyłem,czytałem różne książki bo odczuwałem taka potrzebę samorozwoju.Dodam że fluwo biorę w dawce 100mg a kiedyś 150mg.Były próby wejścia na 200mg ale już po 3-4 dniach odczuwałem potworne mdłości,dreszcze.Zbyt duży poziom serotoniny(leku) czy może uboki które przy 200mg są odczuwalne mocniej + dochodzą inne skutki których niższe dawki nie powodowały.Ogólnie zastanawiam się czy nie zejść z SSRI i zobaczyć jak będę się czuł na samej mirtazapinje chociaż solo nie wielu pomaga,jednak zdążają się takie przypadki.
  • 159 / 21 / 0
Czy stosuje ktoś z Was dwa leki SSRI razem ?
  • 1659 / 268 / 0
Ja stosowałem nie raz, choćby fluoksetynę z sertraliną, paroksetynę z escitalopramem. Ale nie czułem jakichś sensacji, było normalnie, nie umiem powiedzieć czy na 2 było lepiej. Z tym że ja jestem weteranem i ex ćpunem także mam inną tolerancję na te rzeczy.
  • 159 / 21 / 0
Paro z esci jakie dawki ?
  • 66 / 2 / 0
Witam od kilku miesięcy borykam się z silnymi lękami i GAD biorę wenlafaksyne 225mg oraz teazodone 50mg na spanie , mam problem z lekami z grupy ssri chodzi o kwestie uboczne i z pregabalin , lekarz proponuję mi tianeptyne, busporin , agomelatyne, amisulpiryd ,co sądzicie?
ODPOWIEDZ
NarkoMemy dodaj swój
[mem]
Newsy
Ponad 20% młodych dorosłych sięga po marihuanę lub alkohol, by zasnąć – badania z USA

Problemy ze snem to coraz powszechniejsze wyzwanie wśród młodych dorosłych. Jak pokazują najnowsze dane z badania opublikowanego w „JAMA Pediatrics”, ponad 20% osób w wieku 19–30 lat w USA sięga po marihuanę lub alkohol, aby ułatwić sobie zasypianie. Naukowcy z Instytutu Badań Społecznych Uniwersytetu Michigan podkreślają, że choć takie substancje mogą przynosić krótkoterminową ulgę, w dłuższej perspektywie mogą nasilać problemy ze snem i zwiększać ryzyko uzależnień.

Trump: sześciu przemytników zginęło w naszym ataku na łódź transportującą narkotyki

Prezydent USA Donald Trump poinformował, że amerykańskie siły we wtorek przeprowadziły atak na łódź u wybrzeża Wenezueli, którą według wywiadu przemycano narkotyki. Zginęło sześć osób, które Trump nazwał „narkotykowymi terrorystami”.

Rytuały, narkotyki i przestępstwa seksualne. Są zarzuty dla fałszywego szamana

Mężczyzna z Gryfina (woj. zachodniopomorskie), Dariusz T. przedstawiał się jako uzdrowiciel, radiesteta, bioenergoterapeuta i praktyk kambo. Jego działalność, która miała pomagać osobom zmagającym się z traumami i depresją, okazała się jednak przykrywką dla niebezpiecznych praktyk i przestępstw. 62-latek oskarżony jest o przeprowadzanie "rytuałów" przy użyciu roślin psychoaktywnych i przestępstwa o charakterze seksualnym.